Głębokość misek do wyoblania.

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Mardinus
Kontakt:

Głębokość misek do wyoblania.

Post autor: Mardinus » 15 gru 2009, 19:46

Witam.

Na proźbę jednej osoby podaje głębokosci moich misek metalowych do wyoblania.

Miski sa stalowe (widać je na niektórych zdjęciach z mojej pracowni.
Wszystkie są wykonane z litego metalu - a wgłębienia wykonane na tokarce.

Podaję średnicę obszaru wyoblonego , oraz głębokośc wyoblenia.
5,5cm-11mm
7,5cm-13mm
11,0cm-4,5mm
11,0cm-2mm
13,5cm-30mm
13,5cm-20mm
14,0cm-12mm

Jest jeszcze kilka - lecz są one bardzo głębokie i małe ..............

Podalem w kolejnosci w jakiej je mierzylem :-)

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 12 cze 2011, 21:05

Czy mógłbyś nieco więcej na temat tych misek napisać? miski o wymiarach jakie podałeś wydają mi się dość płytkie.
Na filmach widziałem głębsze i również o większej średnicy.Przymierzam się do wykonania kilku misek ale nie koniecznie do robienia zbroi wolałbym aby były to uniwersalne narzędzia do klepania blach .Zakupiłem ostatnio wałki o średnicy 18cm, 15 cm i 10 cm i chciałbym zrobić z tego najbardziej uniwersalne wersje.Każdy wałek na 2 miski.Gdyby znawcy tematu zachcieli się podzielić swoją wiedzą w tym temacie to mniej błądziłbym w mroku.
Poza tym widziałem kulę na ,której również robiono wyoblenia, jaka powinna być jej najodpowiedniejsza średnica ?

Mardinus
Kontakt:

Post autor: Mardinus » 14 cze 2011, 07:57

Witaj.
Zdjecia tych misek są razem z zdjeciami mojej pracowni (sa na forum )
A to co mozna przy ich pomocy na mojej stronie www : www.mardinus.pl

Takie są dla mnie idealne - jesli dla ciebie zbyt małe - to prosze bardzo - zrób wieksze.

Teraz odchodze od misek na rzecz kuli i kucia na gorąco - a srednica moich kul to:
1,5cm 2cm 3,5cm 5cm 11cm .

Nie da sie zrobić jednego uniwersalnego przyrzadu do wszystkiego z metalu.

Miska z drewna - oczywiscie moze byc jedna uniwersalna - lecz metalowa nie.....
Nie da sie wyoblić blachy o wiekszy kąt od kątu miski - jak chcesz bardziej to dajemy inną miskę.
poza tym jesli stosujesz po kolei miski to blacha zupełnie inaczej płynie - od przypadku gdy od razu uzywasz najgłębszej (nie fałduje sie , nie zcienia itp)
Ja pisze co ja mam w pracowni i co sie sam nauczyłem z mojej pracy ...... jesli inni mają inne miski to fajnie :mrgreen: :lol: :mrgreen:

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 17 cze 2011, 22:21

Chyba nie umiem szukać ale znalazłem wszystkie pracownie oprócz Twojej. Na jakiejś stronie znalazłem takie w miarę uniwersalne matryce odlewane ze staliwa ale sprowadzanie ich ze stanów nie ma sensu.Dlaczego przyrząd uniwersalny? bo nie chodzi mi o zbroje ( no może kabuto kiedyś zrobię)ale o elementy robione podobną techniką .Muszę trochę poeksperymentować.Kule, poza ostatnią mam od anki złotniczej a ostatnią wiem gdzie zdobyć , natomiast nie wiem o jaką butlę gazową chodzi?.
A odbiegając od tematu to oglądałem filmy Erika Dube i nie widziałem ,żeby hartował blachy .Utwardzał je klepiąc na zimno .Sprawdziłem twardość tak wykończonej blachy sprężynowej( miałem 67C) i twardość wyszła między 40 a 50 HRC a podobna jest po hartowaniu jak wynika z opisów jakie czytałem na forum.Jaki zatem sens hartować?

Mardinus
Kontakt:

Post autor: Mardinus » 17 cze 2011, 22:50

Witaj.

Nie rozumiem zdania: "Kule, poza ostatnią mam od anki złotniczej a ostatnią wiem gdzie zdobyć , natomiast nie wiem o jaką butlę gazową chodzi?:

Co to jest anka ? a jeszcze do tego złotnicza (dziewczyna złotnika??) a o co chodzi z butla??.

Wiem ,że uzywa sie denek od butli gazowych z acetylenem jako gotowych misek do wyoblania , lecz moim zdaniem to poroniony pomysł.
Bo moze i kształt i wielkość ok - ale to tylko gruba blacha - a nie kawał litego metalu....
I moim zdaniem nie bedzie "ciągneło" w czasie klepania .....
lepiej wytoczyc wałek i miec spokój.

Co do zdjec pracowni to zobacz w dziale :
Forum Kowalskie Strona Główna » Kuźnia » MOJA KUŹNIA - my smithy » Pracownia Płatnerska Mardinusa

są tam dzjecia kilku misek.

Mardinus
Kontakt:

Post autor: Mardinus » 17 cze 2011, 23:03

Witam.
Napisałeś:

"A odbiegając od tematu to oglądałem filmy Erika Dube i nie widziałem ,żeby hartował blachy .Utwardzał je klepiąc na zimno .Sprawdziłem twardość tak wykończonej blachy sprężynowej( miałem 67C) i twardość wyszła między 40 a 50 HRC a podobna jest po hartowaniu jak wynika z opisów jakie czytałem na forum.Jaki zatem sens hartować?"

Ja stosuje blache 50hf i po obrobce na zimno (klepanie wszelkie) raczej nie utwardza się za bardzo (owszem jest troche twardzsza ,lecz nie tak jakbym chciał)
mozna ją wyginać w dłoni (blacha 1mm)
Po hartowaniu i odpuszczniu element gotowy staje sie sprezyną.....
jakbys go nie wygioł to powraca do stanu pierwotnego.....
Jak np takie łydki sie zwichrują w czasie hartowania to kaplica - wygina sie je w imadle w drugą strone o prawie 180 stopni i trzyma przez 2- 3 minuty i wtedy raczy troche sie odkształcić.......

twardość mają zadaną (38-40hrc) ale do tego są spręzyste .........

Sens hartowania blach w płatnerstwie jest wtedy gdy mamy blachy cienkie - wtedy uzyskujemy spadek masy wyrobu nie zmniejszając jego właściwości ochronnych (nawet zwiekszając)

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 18 cze 2011, 07:32

Niezła pracownia i pamiętam ,że kiedyś już tam zaglądałem.
Anka to taka kostka lub płyta z półkolistymi wgłębieniami oraz kompletem puncyn , służy do wytłaczania półkul.Ja mam od 1mm do 5cm właśnie.A co do butli to chyba jednak niezły pomysł bo butle wysokociśnieniowe są hartowane i można takie denko zalać np ołowiem lub betonem i ma odpowiednią masę no ale to takie moje teoretyzowanie .Dzięki, jakoś sobie poukładałem co muszę zrobić.

Awatar użytkownika
Borsuk Mat

Post autor: Borsuk Mat » 14 kwie 2012, 12:45

Odgrzebię trochę stary temat.

Skąd wziąć taka miskę bądź kule?

Pręt fi 140 pociąć na plasterki i dać do wytoczenia?

Barteko
Kontakt:

Post autor: Barteko » 14 kwie 2012, 22:17

też sie nad tym zastanawiam , a przydały by się

Wiewiór
Kontakt:

Post autor: Wiewiór » 14 kwie 2012, 23:13

Kul można poszukać w ofercie sklepów z elementami do łożysk - choćby tutaj: www.gewa.com.pl . W tym wypadku maksymalna średnica 10 cm

Barteko
Kontakt:

Post autor: Barteko » 14 kwie 2012, 23:36

kule to nie problem
gorzej z miskami

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 14 kwie 2012, 23:58

Dna butli gazowych można zaadoptować na miski.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 15 kwie 2012, 00:09

a taka miskę mozna by wytoczyć nie widze w tym problemu i była by bardzo trwała ;)

Awatar użytkownika
Borsuk Mat

Post autor: Borsuk Mat » 15 kwie 2012, 00:50

w takim razie spróbuje takie miski zrobić.
Mam na oku odpowiedni walec. Tyko go w plasterki i dotoczyć :)

a i dzięki za link :)

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 15 kwie 2012, 09:29

Od zawsze zazdroszczę ludziom z dostępem do tokarki :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”