Witam wszystkich
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Witam wszystkich
Witam szanowne grono jestem nowym użytkownikiem tego forum z kowalstwem nie miałem styczności jak do tej pory . Mam dużo pytań do państwa, jeszcze dużo wody upłynie w rzece zanim coś wykuję, bo nie mam jeszcze na czym, ale z góry wiem że w przyszłości będzie mnie interesowało , wykuwanie broni białej , kowalstwo to jest takie moje marzenie od dawna i czas by się ziściło . Dla ciekawości dodam że na pchlim targu kupiłem kiedyś zardzewiały kawał metalu to nawet już noża nie przypominało, jak sie potem okazało był to zastępczy bagnet z połowy XVIII w , wziąłem szlifierkę i zacząłem zeszlifowywać wżery z rdzy . Planowałem z tego zrobić nóż stal okazała się niesamowicie twarda i ostra jak brzytwa niczym miecz samurajski , ale niestety w miarę zeszlifowywania nóż się rozhartował zrobił miękki jak makaron dosłownie , ale jeszcze z niego coś będzie . Znalazłem na necie kotlinę kowalską z dmuchawą bez silnika i bez paska w cenie 500 zł zastanawiam się czy to dobry zakup a może coś doradzicie od czego zacząć co kupić , by nie przepłacić by stopniowo kroczek po kroczku iść do przodu , nie od razu wszystko bo tak się nie da
Re: Witam wszystkich
Cześć
-
graffic
Witamy na FK
ad bagnetu zastępczego z XVIII w - z przerażeniem czytałem o Twoich eksperymentach...
ad kuźni - poczytaj forum w odpowiednich działach - jest sporo materiału informacyjnego i zdjęć - co do zakupu kotliny - znów poczytaj , ponieważ wielu kolegów robiło w całości kuźnie i wychodziło to zdecydowanie taniej
ad bagnetu zastępczego z XVIII w - z przerażeniem czytałem o Twoich eksperymentach...
ad kuźni - poczytaj forum w odpowiednich działach - jest sporo materiału informacyjnego i zdjęć - co do zakupu kotliny - znów poczytaj , ponieważ wielu kolegów robiło w całości kuźnie i wychodziło to zdecydowanie taniej
Cześć.
Za 250 - 300 zł samemu można zrobić kompletną kuźnię, z dmuchawą i silnikiem (2 w 1) włącznie. Poszperaj, jak radzą Koledzy, na Forum, bodajże w dziale NARZĘDZIA.
Za 250 - 300 zł samemu można zrobić kompletną kuźnię, z dmuchawą i silnikiem (2 w 1) włącznie. Poszperaj, jak radzą Koledzy, na Forum, bodajże w dziale NARZĘDZIA.
Witaj na Forum
No szkoda tego bagnetu...
No szkoda tego bagnetu...
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
hejka 
Witam, ciekawe forum, duzo mozna sie dowiedziec o kowalstwie. Bede czytal, czytal i testowal. Pozdrawiam.
ps: troche pozno zaczynam ale mam zamiar szybko sie uczyc
ps: troche pozno zaczynam ale mam zamiar szybko sie uczyc
Heja, jak udało Ci się rozpoznać w nim XVIII wieczny bagnet? Podzielisz się typologią/obrazkiem? 
Nie ma co ryzykować, lepiej już ze złomu sobie kawałek metalu przygarnąć a jak przygarniesz już coś takiego polecam elektrolize na początek, samemu można zrobić szybko wanienkę
Nie ma co ryzykować, lepiej już ze złomu sobie kawałek metalu przygarnąć a jak przygarniesz już coś takiego polecam elektrolize na początek, samemu można zrobić szybko wanienkę
Haladdin z książek , obrazka akurat nie mam nie zrobiłem fotki , jak już będę miał podstawowy sprzęt to bagnet a właściwie już tylko kawałek stali zyska nowe życie