Galeria Wilka

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

łokieć

Post autor: łokieć » 07 cze 2014, 18:37

To co napisał Jacek mogło by dużo dać - bo ten otwór przy Pięknym daszku i jeszcze piękniejszych zdobieniach z przodu wygląda trochę blado :)
A tak btw. Kolejny fajny poradniczek !

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 07 cze 2014, 18:39

Już odpowiadam ;)
Winogrono dlatego, że takie były wyraźne wytyczne, a ja wolę takie robione niż kupne.
Myślałem właśnie nad zrobieniem jakiejś obwódki na otwór listowy i może zrobienie łuku z pałskowniczka na drzwiczkach, pod daszkiem. Widać, że wszyscy widzimy to podobnie.
Zrezygnowałem bo i tak na pewno przekroczyłem budżecik- znajomy ma na to klientów, a nie miał czasu zrobić. Ja tego nawet nie markuję, ale za jakiś czas dowiem się za ile poszły ;)
Myślę, że poniżej 150zł interes nie opłacalny. Fajnie, że przynajmniej tabu cenowe na forum zostało przełamane :mrgreen:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 cze 2014, 18:43

Ja dawno temu robiłem skrzynki i sprzedawałem je po150 zł, ale to było jakieś 10 lat temu ;) Z reguły jako dodatek do ogrodzenia.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 07 cze 2014, 19:15

No w końcu mówimy o cenach, a to jakiś cud się stał chyba. Pochwalę się, że w następnym tygodniu również zaczynam skrzynkę na listy stylizowaną na torbę listonosza, a cena to 800 zł. Ogólnie to jestem za tym aby rozmawiać o cenach ponieważ można by z lekka ujednolicić cennik na rynku, wtedy dziady nie będą nam mówić, że znalazł kowala co mu ca 120 zł zrobi, a pan to taki drogi bo tysiaka chcesz za coś tam. Wiele razy to słyszałem tylko nigdy nie mogę dowiedzieć się gdzie tacy tani kowale robią bo chętnie pojechał bym w odwiedziny i zaczął bawić się w pośrednika, który kasowałby lwią część do kieszeni. :D

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 07 cze 2014, 19:29

I tak trzymać Panowie Kowale i Metaloplastycy :D Nie dać się wykorzystywać dziadom, niech nauczą się szanować ludzką pracę. Ale na mnie nie liczcie, ja u Was skrzynki nie kupię, choć ładne, to se sam zrobię :mrgreen:

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 07 cze 2014, 21:59

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 08 cze 2014, 10:45

Co innego jednostkowe zamówienia a co innego seryjna produkcja.
Nie chodzi tylko o koszty ale głównie o dystrybucję.
I konkurencję z Kitajcem :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 08 cze 2014, 11:15

Dawno temu, tak samo jak kolega Wilk, stwierdziłem, że będę produkował ładne przedmioty i szukał zbytu. Szybko okazało się, że jeżeli to my przychodzimy z czymś do potencjalnego klienta to traktowani jesteśmy po macoszemu jak przysłowiowy domokrążca. Niestety taka forma sprzedaży wiąże się z natrętnym targowaniem i puszczaniem towaru za jedną trzecią ceny. Jeżeli mogę coś doradzić to z własnego doświadczenia powiem, że jeżeli się uprzesz na tego typu sprzedasz to postaw w jakimś ruchliwym miejscu ( opcja pod turystów ) namiot, stragan i pchaj towar w taki właśnie sposób. Pamiętam, że przez wakacje uzbierała się całkiem ładna kwota ale żeby zarobić to musisz pamiętać o jednej istotnej rzeczy, a mianowicie nie wykładaj na stół więcej jak jeden wyrób z większej serii, tak aby klient kupując to coś poczuł się wyjątkowo poprzez posiadanie czegoś jedynego w swoim rodzaju. :D

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 22 wrz 2014, 09:30

Tak się złożyło, że zostałem poproszony o zrobienie "starej" kłódki.
Pomyślałem, że zabawię się i będzie bardzo tradycyjnie.
Odkółem sobie dwa kluczyki(ten większy 27cm był pierwszy, ale stwierdziłem, że będzie za duży :mrgreen: ) z kwadratu 16mm. W czasie roboty zacząłem rozmyślać kiedy będzie to tradycyjne kowalstwo: na miarę hefaistonu to chyba tylko młotek i palenisko, tudzież wiertarka? No właśnie a jak bym teraz wyszlifował farfocle po przebijaniu w większym kluczu to co?
Co o tym sądzicie, gdzie leży sens... ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 25 wrz 2014, 22:17

Farfocle usunąć można pilnikiem - będzie tradycyjnie. Klucze fajne, a gdzie owa kłódka?
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 02 paź 2014, 19:30

Kłódka+kluczyk i do tego działa.
Musiałem ją deczko przerabiać po znitowaniu, aby poprawnie działała i pojawił się mały błąd ułatwiający otwarcie jej bez klucza(przez dziurkę na klucz widać w samym rogu kawałeczek zapadki który można przesunąć). Mógłbym to naprawić, ale nie będę już ścinał nitów, następna będzie lepsza ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”