Beskid Niski (Bączal Dolny) 6-8 sierpień 2010

Spotkania, warsztaty, imprezy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 06 cze 2010, 16:09

Jeszcze jedno Niklu nie miszcz. Do czeladnika mi daleko ale wiem jak trzymać młotek i umiem rozpalic w kotlinie

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 06 cze 2010, 21:11

Mathan, który Janów?

Nibelung, miszcz to tytuł forumowy:) u nas sami miszcze i miszczunie:)
wzięło się to z tego, że wszyscy tu są skromni nad wyraz i nikt nie ma śmiałości powiedzieć o sobie, że jest kowalem:)
Szacun!
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 07 cze 2010, 06:30

Janów Podlaski tam gdzie stadnina koni arabskich jest... jak zobaczyłem na mapie to tak w połowie drogi z Augustowa do Ciebie :)
Nie wiem czy ktoś tam będzie podróżował bo to blisko wschodniej granicy. Tak tylko się pytam może się ktoś znajdzie...

Pozdrawiam
MM
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 07 cze 2010, 09:57

Nikiel Ty se głowę w wiadro włóż i to zimnej wody :-D . Nie wymyślaj wciąż nowych działań. Jak zrobimy to co było mówiony o nożach i oprawach to będzie git....a nie tak wszystko i po polsku. Uczmy się żeby na warsztatach było więcej profesjonalizmu w nauce a nie wszystko ale po łebkach. Bezie czas to dołoży się jeszcze i pomyśli na bieżąco. A Ty nie dawaj złego przykładu i nie czatuj Łotrze.....i może z łaski swojej dopisze mnie choć nie wiem po co skoro deklarowałem się i zaklinałem się dużo wcześniej. Jesteś w programie i szlus. Więcej pomyśl jak ten tłum zorganizować i jak prowadzić warsztat ....Tyle ode mnie Łotry

HOWGH

Ps. Jakbyś miał pieniek to wziąłbym moje słokie 30 kg maleństwo.....kochane :oops:

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 07 cze 2010, 10:14

:) Wszebądzie szanowny, jak nic nie wymyślam, a głowę to wieczorem myłem:P

Warsztaty mają być nożownicze i takie będą, ale jeśli nie wszystkich będzie interesowało nożownictwo , to mogliby się zająć czymś innym. Wszystko zależy od ludzi, którzy przyjadą. Myślę, że warto przedyskutować takie kwestie, bo to nic nie kosztuje, a pomaga ułożyć solidny plan:)

Oczywiście, że jesteś na mojej liście:) nawet potrójnie, bo liczę całą Twoją familię.
Dlaczego chcę, żeby ludzie potwierdzili chęć przybycia? ponieważ mam już doświadczenia z organizacji wyjazdu na Ukrainę. Duża część ludzi zrezygnowała, chociaż mieli szczere chęci. Różnie jest w życiu i zdaję sobie z tego sprawę. Muszę wiedzieć kto na 100% przyjedzie i co w takim gronie możemy zrobić.

Co do czatowania, to nie da się tego nie robić w takim wątku. Ludzi trzeba zachęcić jakoś do przyjazdu na spotkanie, a nie napisać że robię imprezę i jak ktoś chce to niech wpada:)
W tym wypadku czatowanie jest niejako działaniem marketingowym:)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 10 cze 2010, 12:41

Dobra, dość biadolenia (głównie mojego :) ). Temat przenoszę do podziemi. Jeśli ktoś ma pytania odnośnie wyjazdu to zapraszam na Pw! Ja, też będę powiadamiał o postępach w przygotowaniach przez PW.
Dlaczego?
Bo jako Admin widzę, że temat czytają osoby mi nie do końca przychylne :D Jeśli mam rację, a mam prawie na pewno, to ten temat czyta moja ciotka i składa meldunki (czytaj kabluje mojemu stryjowi :D ) Taki przepływ informacji nie jest mi do niczego potrzebny. BIEDNI LUDZIE! są na emeryturze i niestety nie mają co ze swoim czasem zrobić, więc żyją życiem innych. W sumie to takie zainteresowanie mi schlebia, bo czuję się przez to kimś istotnym, ale patrząc z drugiej strony, to takie zabawy w podchody są ŻAŁOSNE!!! WSTYD!!! BLE i FUJ!!!

Moją rodzinę pozdrawiam serdecznie, a pozostałe osoby przepraszam za tą żenadę:/
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 13 cze 2010, 08:59

wpisz mnie tez na liste albo coś :)
sam, bez rodziny raczej. Chociaz kto wie ...

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 06 lip 2010, 20:12

Mam pytanko czy ktos wysłał zaproszenie do Pana Panasa?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 07 lip 2010, 11:05

Także jestem ciekawy, chciałbym poznac tego pana.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 12 lip 2010, 22:16

z tego co wiem to nie. nikt takiego zaproszenia nie wystosował. to nasze pierwsze takie spotkanie i wydaje mi się, że jest za wcześnie na takiego mistrza. zobaczymy jak wyjdzie i co wyjdzie. kolejme warsztaty możemy robić z mastrem.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 15 lip 2010, 23:16

zapowiada się całkiem sensowna imprezka :D
zapraszam wszystkich , którzy mieli by ochotę nauczyć nas czegoś o kowalstwie, oraz tych którzy chcieliby się czegoś nauczyć. tematyka warsztatów jest nożownicza, ale ognia będzie na tyle, że na zwykłe kowalstwo też znajdzie się czas:) Pamiętajcie, że w takie 2 dni można się nauczyć więcej niż przez 3 lata siedzenia w internecie:) albo przez rok kucia od zera.

takie spotkania dają baaaadzo dużo, więc proszę się nie wstydzić!!! większość ludzi na tym spotkaniu będzie się widziała po raz pierwszy w życiu:) nie będzie publiki!:)

zgłaszać się proszę do mnie na PW

co do sprzętu to :

kowadełka - w sumie 5 i to już chyba wystarczy
paleniska 2 - też już styknie, ale może uda się jeszcze jedno załatwić

materiał- temat do przegadania. opcja -każdy bierze po kawałku żelastwa ze swojej kuźni (do celów nienożowniczych), kupujemy lepszy materiał na noże, kujemy z mojego n9e (mam jeszcze 2 lachy) i jakoś się równamy:)

opał- też do przegadania . opcja- koks, węgiel drzewny,

jadło - do przegadania. opcja -każdy sobie, albo ściepa i wspólne gotowanie.

ubytowanie - namioty, dla zakochanych stodoła ;-), a jednostki delikatniejsze w chałupie

wjazd- trzeba będzie uzgodnić jakąś zdroworozsądkową kwotę (za to kupimy opał, materiał, jedzonko i pitko ), im więcej nas , tym mniejsza wejściówka.

WSZELKIE WASZE PRZEMYŚLENIA PISZCIE do mnie NA PW.:)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 18 lip 2010, 18:15

No dobra, wracamy z tematem na ogólny:) mniej więcej wiem już kto będzie, a kto się jeszcze waha. Wiem, że Wszebąd się na mnie zeźli, ale plan jest taki, żeby zrobić warsztaty nożownicze i równolegle mały kowalski projekt (dla tych , których nadmiar noży mógłby znużyć). ognia wystarczy dla wszystkich:) czasu też starczy.

Jako projekt kowalski, proponuję okucie drewnianej skrzyni. szczegóły w wątku o skrzyni w dziale tradycja:)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 23 lip 2010, 16:23

jest zadanie domowe. :)

ZAPROJEKTUJ OKUCIA DO SKRZYNI.

skrzynia:
http://lh4.ggpht.com/_UzCWPNvGtDw/TEl4R ... c_wood.jpg

zawiasy od góry:)
http://lh5.ggpht.com/_UzCWPNvGtDw/TEmU1 ... acon13.jpg

skrzynia musi mieć po bokach uchwyty, z przodu zapięcie na kłódkę.

http://lh3.ggpht.com/_UzCWPNvGtDw/TEmT7 ... 19g13a.jpg

reszta jest dowolna. motywy średniowieczne, ludowe, współczesne, jakie bądź:) generalnie dowolne

bez projektu nie wpuszczamy na warsztaty :-P

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 23 lip 2010, 17:59

O fajna motywacja, do projektowania.
Mam nadzieje, że będą same fajne projekty oczywiście :mrgreen:

Ta kłódka to będzie współczesna, czy też jakąś robimy?

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 23 lip 2010, 18:58

A co do wyboru opcji okuć -to wybory demokratyczne większością głosów czy może
wskazanie autorytarne? :lol: :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARSZTATY KOWALSKIE, IMPREZY - hammer ins, events”