Ogrodzenie, łuki

Projektowanie, rysunki, szkice

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Marcin
Kontakt:

Ogrodzenie, łuki

Post autor: Marcin » 13 kwie 2010, 20:41

Witam, mam zaprojektować dla klienta ogrodzenie oraz bramę z samych łuków, ale nie mam żadnego pomysłu. Z łukami mało do tej pory pracowałem a całe ogrodzenie razem z bramą ma być w takim stylu:

Obrazek

Ramki na przęsła wyglądają tak:
Obrazek
i nie mam żądnej koncepcji jak je wypełnić, dodam tylko że materiał to gruby płaskownik i profil na ramki.

Może jakieś sugestie, podpowiedzi, ktoś może robił coś podobnego?
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 14 kwie 2010, 19:52

Nie wiem czy ci sie spodoba ale sa luki i ma jakis wzor ja bym to mniej wiecej widzial tak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 14 kwie 2010, 20:06

Może coś takiego. Proste a zarazem ciekawe.
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 14 kwie 2010, 20:16

Ciekawe propozycje, sam coś rysuję próbuję i mam nadzieję że pozostali użytkownicy dodadzą coś od siebie. Klientowi zależy na prostocie i kowalskim wykonaniu ;-)

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 14 kwie 2010, 22:04

mozna tez tak czarne pola blacha powycinac liczby na kazdym inne i bedzie ciekawie ale tak prawde mowiac to twoja praca i twoje natchnienie powinno byc gluwna jej wartoscia
pozdrawiam

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 14 kwie 2010, 22:11

Wiem że to ma być mój projekt i będzie ale szukam natchnienia u innych bo narazie mam pustkę w tym temacie i liczę że któryś projekt mnie natchnie

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 14 kwie 2010, 22:44

a no jasne rozumiem o co comeone :) dlatego zamieszczam co mi do glowy przyjdzie a ze taki rys to 5 minut roboty to jak wpadne na cos jeszcze to dodam.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 14 kwie 2010, 22:45

No liczę że jeszcze kilka os coś zamieści, sam też siedzę i coś bazgram na kartce

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 14 kwie 2010, 22:47

ja mie mam taletu do recznego rysowania wiec rysuje na kompie jest szybciej i dokladniej a jak dojdzie jakis trudny element to recznie cos dobazgram po druku :)

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 15 kwie 2010, 18:20

Zrobiłem jakieś tam pierwsze rysunki poglądowe... Średnio mi się to podoba ale jak narazie nic innego nie mam. Możecie napisać coś o tych projektach wstępnych co poprawić? Są to moje pierwsze projekty więc jest pewnie masa błędów...

Obrazek

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 15 kwie 2010, 18:22

W poniedziałek ci powiem co ja o tym sądzę.Za dużo pisania.
Kontakt 517355290

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 15 kwie 2010, 18:30

Eh... Aż tak źle? Może uda się też coś u Ciebie wspólnie stworzyć...

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 29 kwie 2010, 23:21

Skończyłem rysować projekty, jestem w fazie rozmów z klientem i mam nadzieję że na coś się zdecyduje :)

Kilka moich projektów:

Brama

Obrazek

Furtka

Obrazek

Przęsła:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 30 kwie 2010, 02:36

Przyznam szczerze ze Straszne te twoje projekty:) i myślę ze twój klijęt prędzej pogoni cię z nimi niz coś wybierze:)
Ale niemartw się początki zawsze są trudne:)
Apropo bramy koncepcja juz oklepana jak swiat!!! ale skoro się juz nanią zdecydowałeś to warto by popracować jeszcze nadtym, tak by miało to ręce i nogi:) (napewno dobry projekt pomorze ci w negocjacjach i podbiciu ceny:))
Na wstępnie zastanów sie czy oby napewno łuki pionowe w bramach muszą się schodzić do srodka?
Po mojemu buduje to troszkę za symetryczną formę która w tym przypadku za dobrze nie wygląda ,i tworzy się soczewka która zupełnie tu nie pasuje.(chipnoyuzujący projekt:))
Postaraj się równierz troszkę zrurznicować te łuki tralek ,np:tak by ich wybrzuszenia stopniowo narastały,bądz powoli przechodziły w np:falę zlorzoną z dwuch luków ???dzięki temu uzyskasz płynne przejście do tych twoich poziomych fal.

W przypadku poziomych elemętów w twojej bramie postaraj się zgubić ich równoległy przebiek!!! wyeliminujesz przesto symetryczny podział i zruznicujesz pola które one wyznaczają, nada to troszke dynamiki i napewno wzbogaci projekt.
Zastanów sie równierz nad samym ich przebiegiem .!!!! u ciebie to troszke kuleje:)

Staraj się pokazywać sposób samej realizacji projektu !!!z twojego mało wynika !!!
Zaznaczaj przekroje ,rzuznicuj je (to bardzo uplastycznia projekt itp:) przebicia ,rozklepania itp.taki projekt morzna zrobić na 100 rurznych sposobów więdz warto by przyblirzyć w jakimś stopniu klijętowi jak to będzie wyglądało w rzeczywistości:)
Do projektów dodawaj słupki ,murki itp.wiele ci to nie zajmie a od razu wiadomo ze chodzi o bramę(u ciebie trzeba by się domyślać co to jest)
Jeśli robisz ogrodzenie ,bramę ,furtkę ....staraj się rusowac je w takim ustawiemiu,ciągu jak będzie w rzeczywistości.Klijętowi będzie łatwiej wyobrazić sobie efekt finalny niz jak mu dasz karzdy elemęt ogrodzenia na oddzielnej kartce a tobie łatwiej będzie wszystko ładnie skomponować i zgrać w całość!!!!

Staraj sie dodawać do projektów gdzies zboku np: ładnie narysowane detale 1,2 mogą to być kluczowe w projekcie bądz nawet sama klamka w furtce !!cokolwiek.Daje to lepsze wyobrarzenie klijętowi ,uatrakcyjnia sam rysunek,poprostu same plusy:)

Jesli ci naprawde zalerzy na zleceniu i wyrwaniu dobrej kasy projekt wzbogać np:kolotem,jakąś techniką plastyczną,piurko,czarny tusz morzesz się nawet pokusić o namalowanie go :))

Takie projekty naprawde robią wrarzenie na klijętach i dają ci sporą przewagę juz na samym wstępie:) i oczywiście swiadczą o naszym zaangarzowaniu i podejściu do naszej pracy a klijęci nato patrzą!!!

Ja nawet robie tak ze te najlepsze projekty oprawiam i na koniec realizacji daje klijętom bądz je sprzedaje:)

Tu masz pare moich starych bram.morze to troszke inny klimat ale powinieneś szybciej skapować proporcje ,kompozycje i to wszystko o co się czepiam twoich łuków,a przy okazji chcę ci pokazać jak wyglądają wstępne szkice które są tylko uzupełnieniem głównych projektów..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 30 kwie 2010, 08:30

Dzięki Paweł za pokazanie mi moich błędów, tak szczerze mówiąc to jeden z moich pierwszych projektów rysowanych od podstaw i byłem pewny że jest tam masa błędów ale że artystą nie jestem rysowanie u mnie jak widać kuleje nie mogłem ich znaleźć ale wiedziałem że gdzieś tam są ;) Co do rysowania całości to u mnie wygląda to tak że nanoszę na zdjęcie starego płotu bądź murków projekt i klient ma mniej więcej wyobrażenie o tym jak to będzie wyglądało, ale zanim dojdę do kolorowych projektów i to całości np. ogrodzenia to minie masa czasu... Ale teraz przynajmniej wiem na co zwrócić uwagę i co poprawić

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROJEKTOWANIE - design”