Przyznam szczerze ze Straszne te twoje projekty:) i myślę ze twój klijęt prędzej pogoni cię z nimi niz coś wybierze:)
Ale niemartw się początki zawsze są trudne:)
Apropo bramy koncepcja juz oklepana jak swiat!!! ale skoro się juz nanią zdecydowałeś to warto by popracować jeszcze nadtym, tak by miało to ręce i nogi:) (napewno dobry projekt pomorze ci w negocjacjach i podbiciu ceny:))
Na wstępnie zastanów sie czy oby napewno łuki pionowe w bramach muszą się schodzić do srodka?
Po mojemu buduje to troszkę za symetryczną formę która w tym przypadku za dobrze nie wygląda ,i tworzy się soczewka która zupełnie tu nie pasuje.(chipnoyuzujący projekt:))
Postaraj się równierz troszkę zrurznicować te łuki tralek ,np:tak by ich wybrzuszenia stopniowo narastały,bądz powoli przechodziły w np:falę zlorzoną z dwuch luków ???dzięki temu uzyskasz płynne przejście do tych twoich poziomych fal.
W przypadku poziomych elemętów w twojej bramie postaraj się zgubić ich równoległy przebiek!!! wyeliminujesz przesto symetryczny podział i zruznicujesz pola które one wyznaczają, nada to troszke dynamiki i napewno wzbogaci projekt.
Zastanów sie równierz nad samym ich przebiegiem .!!!! u ciebie to troszke kuleje:)
Staraj się pokazywać sposób samej realizacji projektu !!!z twojego mało wynika !!!
Zaznaczaj przekroje ,rzuznicuj je (to bardzo uplastycznia projekt itp:) przebicia ,rozklepania itp.taki projekt morzna zrobić na 100 rurznych sposobów więdz warto by przyblirzyć w jakimś stopniu klijętowi jak to będzie wyglądało w rzeczywistości:)
Do projektów dodawaj słupki ,murki itp.wiele ci to nie zajmie a od razu wiadomo ze chodzi o bramę(u ciebie trzeba by się domyślać co to jest)
Jeśli robisz ogrodzenie ,bramę ,furtkę ....staraj się rusowac je w takim ustawiemiu,ciągu jak będzie w rzeczywistości.Klijętowi będzie łatwiej wyobrazić sobie efekt finalny niz jak mu dasz karzdy elemęt ogrodzenia na oddzielnej kartce a tobie łatwiej będzie wszystko ładnie skomponować i zgrać w całość!!!!
Staraj sie dodawać do projektów gdzies zboku np: ładnie narysowane detale 1,2 mogą to być kluczowe w projekcie bądz nawet sama klamka w furtce !!cokolwiek.Daje to lepsze wyobrarzenie klijętowi ,uatrakcyjnia sam rysunek,poprostu same plusy:)
Jesli ci naprawde zalerzy na zleceniu i wyrwaniu dobrej kasy projekt wzbogać np:kolotem,jakąś techniką plastyczną,piurko,czarny tusz morzesz się nawet pokusić o namalowanie go

)
Takie projekty naprawde robią wrarzenie na klijętach i dają ci sporą przewagę juz na samym wstępie:) i oczywiście swiadczą o naszym zaangarzowaniu i podejściu do naszej pracy a klijęci nato patrzą!!!
Ja nawet robie tak ze te najlepsze projekty oprawiam i na koniec realizacji daje klijętom bądz je sprzedaje:)
Tu masz pare moich starych bram.morze to troszke inny klimat ale powinieneś szybciej skapować proporcje ,kompozycje i to wszystko o co się czepiam twoich łuków,a przy okazji chcę ci pokazać jak wyglądają wstępne szkice które są tylko uzupełnieniem głównych projektów..