Dotacja z UP

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 03 lut 2012, 10:45

możesz kupić na 900W, wiadomo mocniejsza będzie lepsza ale 900W mała kątówka daje spokojnie radę. Materiał można ciąć szlifierką, gumówką, przecinarką taśmową, nożycami, prasą... Dużo jest opcji każda ma inne wady i zalety
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

trzewik

Post autor: trzewik » 03 lut 2012, 12:02

Panowie jaka ta przyczepka ma być szeroka bo mam opcje wyboru od 120 do 150 cm. Producent przez telefon tłumaczył mi, że lepiej jak są 2 ośki bo może być problem jak się najedzie na jakiś krawężnik, próg zwalniający to tył takiej jednoosiówki może zaryć o ziemię. Za taką dwuosiówkę o wymiarach 620x150 oraz nośności 1300 kg woła 4200 PLN brutto oczywiście wszystko jeszcze do homologacji i rejstrowania.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 03 lut 2012, 18:19

to jeszcze raz , masz sie tym zająć profesjonalnie wiec kupuj profesjonalny sprzęt , szlifierka 900W MZ nie nadaje sie do ciecia ,a jedynie do szlifowania , więc kup metabo 1400w/125 i będziesz zadowolony , a najlepiej kup 2 to będziesz zadowolony podwójnie , do tego do szlifowania np metabo 115/650 i temat masz zamknięty , z kursami i uprawnieniami to co urząd jest inaczej , wez podejdx do nich i sie zapytaj (koniec języka za przewodnika ),

przyczepa , jak masz prawo jazdy B+E to możesz sobie kupić przyczepe jakąchcesz , jak masz B to tylko przyczepa lekka DMC do 750 kg ,
-, jednoosiówka , bo ma być lekka i sprawna w manewrowaniu w 1 osobę , co do uderzeń tyłem o asfalt , zdaża sie , mam zrobione takie naty że moze mi sie przyczepa porzeć na nartach i haku , koła w powietrzu i nic się nie uszkodzi, szerokość taka żeby się mieściła za autem , czyli ok 2m , 1300 mm paka + ok 2x 350mm na nadkola
jak mam coś szerszego , układam na belkach na burtach

jedyna wada jednoosiówki MZ to że bardziej od 2 osiówki tnie ostre zakręty , tzn , dwu osiówka idzie np na skrzyzowaniu za autem , 1 osiówka bardzie ścina zakręt , musisz nieco więcej zajeżdżać

,poza tym ma same plusy , choćby 10 krotnie mniejsze zuzycie opon i to że 2 kosztują mniej niż 4 :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 08:44 przez jolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 03 lut 2012, 18:39

jolo, nie wprowadzaj ludzi w błąd z tą lekką przyczepą z DMC 750kg na "B"

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 03 lut 2012, 22:10

Źródło
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy

Prawo jazdy uprawnia do kierowania[7]:

kategoria B:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1 z przyczepą lekką,
mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

żródło
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyczepa_lekka

Przyczepa lekka – przyczepa o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 750 kg. Rzeczywista masa przyczepy nie może przekraczać masy pojazdu ciągnącego.
Do kierowania zespołem pojazdów z przyczepą lekką uprawnia kategoria B, B1, C1, C, D1, D. W przypadku motocykla dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może przekraczać 100kg.

przykład

mój t4 ma dopuszczalną mase ciągniętej przyczepy z hamulcem 1985 kg bez hamulca 1/2 tej wagi czyli 993 kg +2515 dmc t4 = 3508 , już odpadają mi przyczepy o DMC powyżej 885kg

z przyczepa o dmc powyżej 885 kg jestem w d.. ,jazda bez uprawnień +via tol ,

inny transporter , fiat ducato, jumper ,boxer, jakaś terenówka odpada, w zasadzie przy wadze przyczepy np 1300kg (która nie jest przyczepą lekka , bo lekka jest do 750 kg) pozostają ci do ciągnięcia osobówki , no może partner,berlingo , ale co to za jazda ,
dodatkowo im lżejsze auto to może lżejszą przyczepę ciągnąć , albo cięższą ale tylko z najazdowym hamulcem

moim zdaniem najlepszy zestaw do tej roboty to t4 trzy-miejscowy, skrzyniowy ze skrzynią 3,2m , z niska plandeka + przyczepa 6m , lekka, włożysz na taki zestwa 1,5 t gratów i z prawkiem B nikt ci złego słowa nie powie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 08:51 przez jolo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 04 lut 2012, 08:43

możesz potwierdzić swoje wywody źródłem bardziej wiarygodnym niż wikipedia?

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 04 lut 2012, 10:13

reneq - jolo ma całkowitą rację co do dmc przyczepy i uprawnień... Ja zrezygnowałem z przyczepy i jeżdżę przedłużanym Mitsubishi Canterem z 5 m paką i sobie chwalę takie rozwiązanie. Oczywiście minus jest parkowanie w centrach miast - ale to się za często nie zdarza. Żeby się zmieścić w dmc 3,5 t pojazdu mam w dowodzie wpisaną max ładowność 1,2 t co w zasadzie mi wystarcza.... A jeśli chcesz więcej to już prawo jazdy na ciężarówki pozostaje jak już jolo wyżej pisał....

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 04 lut 2012, 11:37

jolo pisze:jasne jutro dam na mszę w twojej parafii i ksiądz ci to samo z ambony powtórzy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ksiądz w mojej parafii nie jest idiotą i nie głosi herezji

skoro mowa o zwierzętach...
jolo pisze:a wiesz że
wiem też, że najgłośniej ryczy ta krowa, co najmniej mleka daję

ps.
jak już masz zamiar odpalić coś księdzu z mojej parafii, to daj na mszę w intencji poprawy mojego wzroku, bo tego:
jolo pisze:kategoria B:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1 z przyczepą lekką,
mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
ani tego:
jolo pisze:Przyczepa lekka – przyczepa o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 750 kg. Rzeczywista masa przyczepy nie może przekraczać masy pojazdu ciągnącego.
Do kierowania zespołem pojazdów z przyczepą lekką uprawnia kategoria B, B1, C1, C, D1, D. W przypadku motocykla dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może przekraczać 100kg.

w podanej przez ciebie treści kodeksu drogowego o tu:
jolo pisze:http://www.kodeksdrogowy.....html#rozdzial1

jakoś nie widzę

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 04 lut 2012, 11:40

Salaputro pisze:jolo ma całkowitą rację co do dmc przyczepy i uprawnień
nie sądzę, ale spierać/argumentować już mi się chyba nie chce

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 04 lut 2012, 22:19

OK reneq mi też się nie chce spierać - wolę sobie z Tobą piwo wypić przy okazji jakiejś forumowej imprezy ....

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 lut 2012, 23:05

reneQ Sal wasze zdrowie ,

ps w moim urzędzie pracy na środek transportu ograniczają środki tylko nie wiem aktualnie do ilu procent dotacji , więc radzę się o wszystko dopytywać w urzędzie, i doczytać warunki

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”