Dotacja z UP
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Panowie jaka ta przyczepka ma być szeroka bo mam opcje wyboru od 120 do 150 cm. Producent przez telefon tłumaczył mi, że lepiej jak są 2 ośki bo może być problem jak się najedzie na jakiś krawężnik, próg zwalniający to tył takiej jednoosiówki może zaryć o ziemię. Za taką dwuosiówkę o wymiarach 620x150 oraz nośności 1300 kg woła 4200 PLN brutto oczywiście wszystko jeszcze do homologacji i rejstrowania.
to jeszcze raz , masz sie tym zająć profesjonalnie wiec kupuj profesjonalny sprzęt , szlifierka 900W MZ nie nadaje sie do ciecia ,a jedynie do szlifowania , więc kup metabo 1400w/125 i będziesz zadowolony , a najlepiej kup 2 to będziesz zadowolony podwójnie , do tego do szlifowania np metabo 115/650 i temat masz zamknięty , z kursami i uprawnieniami to co urząd jest inaczej , wez podejdx do nich i sie zapytaj (koniec języka za przewodnika ),
przyczepa , jak masz prawo jazdy B+E to możesz sobie kupić przyczepe jakąchcesz , jak masz B to tylko przyczepa lekka DMC do 750 kg ,
-, jednoosiówka , bo ma być lekka i sprawna w manewrowaniu w 1 osobę , co do uderzeń tyłem o asfalt , zdaża sie , mam zrobione takie naty że moze mi sie przyczepa porzeć na nartach i haku , koła w powietrzu i nic się nie uszkodzi, szerokość taka żeby się mieściła za autem , czyli ok 2m , 1300 mm paka + ok 2x 350mm na nadkola
jak mam coś szerszego , układam na belkach na burtach
jedyna wada jednoosiówki MZ to że bardziej od 2 osiówki tnie ostre zakręty , tzn , dwu osiówka idzie np na skrzyzowaniu za autem , 1 osiówka bardzie ścina zakręt , musisz nieco więcej zajeżdżać
,poza tym ma same plusy , choćby 10 krotnie mniejsze zuzycie opon i to że 2 kosztują mniej niż 4
przyczepa , jak masz prawo jazdy B+E to możesz sobie kupić przyczepe jakąchcesz , jak masz B to tylko przyczepa lekka DMC do 750 kg ,
-, jednoosiówka , bo ma być lekka i sprawna w manewrowaniu w 1 osobę , co do uderzeń tyłem o asfalt , zdaża sie , mam zrobione takie naty że moze mi sie przyczepa porzeć na nartach i haku , koła w powietrzu i nic się nie uszkodzi, szerokość taka żeby się mieściła za autem , czyli ok 2m , 1300 mm paka + ok 2x 350mm na nadkola
jak mam coś szerszego , układam na belkach na burtach
jedyna wada jednoosiówki MZ to że bardziej od 2 osiówki tnie ostre zakręty , tzn , dwu osiówka idzie np na skrzyzowaniu za autem , 1 osiówka bardzie ścina zakręt , musisz nieco więcej zajeżdżać
,poza tym ma same plusy , choćby 10 krotnie mniejsze zuzycie opon i to że 2 kosztują mniej niż 4
Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 08:44 przez jolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Źródło
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy
Prawo jazdy uprawnia do kierowania[7]:
kategoria B:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1 z przyczepą lekką,
mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
żródło
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyczepa_lekka
Przyczepa lekka – przyczepa o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 750 kg. Rzeczywista masa przyczepy nie może przekraczać masy pojazdu ciągnącego.
Do kierowania zespołem pojazdów z przyczepą lekką uprawnia kategoria B, B1, C1, C, D1, D. W przypadku motocykla dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może przekraczać 100kg.
przykład
mój t4 ma dopuszczalną mase ciągniętej przyczepy z hamulcem 1985 kg bez hamulca 1/2 tej wagi czyli 993 kg +2515 dmc t4 = 3508 , już odpadają mi przyczepy o DMC powyżej 885kg
z przyczepa o dmc powyżej 885 kg jestem w d.. ,jazda bez uprawnień +via tol ,
inny transporter , fiat ducato, jumper ,boxer, jakaś terenówka odpada, w zasadzie przy wadze przyczepy np 1300kg (która nie jest przyczepą lekka , bo lekka jest do 750 kg) pozostają ci do ciągnięcia osobówki , no może partner,berlingo , ale co to za jazda ,
dodatkowo im lżejsze auto to może lżejszą przyczepę ciągnąć , albo cięższą ale tylko z najazdowym hamulcem
moim zdaniem najlepszy zestaw do tej roboty to t4 trzy-miejscowy, skrzyniowy ze skrzynią 3,2m , z niska plandeka + przyczepa 6m , lekka, włożysz na taki zestwa 1,5 t gratów i z prawkiem B nikt ci złego słowa nie powie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy
Prawo jazdy uprawnia do kierowania[7]:
kategoria B:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
żródło
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyczepa_lekka
Przyczepa lekka – przyczepa o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 750 kg. Rzeczywista masa przyczepy nie może przekraczać masy pojazdu ciągnącego.
Do kierowania zespołem pojazdów z przyczepą lekką uprawnia kategoria B, B1, C1, C, D1, D. W przypadku motocykla dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może przekraczać 100kg.
przykład
mój t4 ma dopuszczalną mase ciągniętej przyczepy z hamulcem 1985 kg bez hamulca 1/2 tej wagi czyli 993 kg +2515 dmc t4 = 3508 , już odpadają mi przyczepy o DMC powyżej 885kg
z przyczepa o dmc powyżej 885 kg jestem w d.. ,jazda bez uprawnień +via tol ,
inny transporter , fiat ducato, jumper ,boxer, jakaś terenówka odpada, w zasadzie przy wadze przyczepy np 1300kg (która nie jest przyczepą lekka , bo lekka jest do 750 kg) pozostają ci do ciągnięcia osobówki , no może partner,berlingo , ale co to za jazda ,
dodatkowo im lżejsze auto to może lżejszą przyczepę ciągnąć , albo cięższą ale tylko z najazdowym hamulcem
moim zdaniem najlepszy zestaw do tej roboty to t4 trzy-miejscowy, skrzyniowy ze skrzynią 3,2m , z niska plandeka + przyczepa 6m , lekka, włożysz na taki zestwa 1,5 t gratów i z prawkiem B nikt ci złego słowa nie powie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 08:51 przez jolo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
reneq - jolo ma całkowitą rację co do dmc przyczepy i uprawnień... Ja zrezygnowałem z przyczepy i jeżdżę przedłużanym Mitsubishi Canterem z 5 m paką i sobie chwalę takie rozwiązanie. Oczywiście minus jest parkowanie w centrach miast - ale to się za często nie zdarza. Żeby się zmieścić w dmc 3,5 t pojazdu mam w dowodzie wpisaną max ładowność 1,2 t co w zasadzie mi wystarcza.... A jeśli chcesz więcej to już prawo jazdy na ciężarówki pozostaje jak już jolo wyżej pisał....
ksiądz w mojej parafii nie jest idiotą i nie głosi herezjijolo pisze:jasne jutro dam na mszę w twojej parafii i ksiądz ci to samo z ambony powtórzy![]()
![]()
skoro mowa o zwierzętach...
wiem też, że najgłośniej ryczy ta krowa, co najmniej mleka dajęjolo pisze:a wiesz że
ps.
jak już masz zamiar odpalić coś księdzu z mojej parafii, to daj na mszę w intencji poprawy mojego wzroku, bo tego:
ani tego:jolo pisze:kategoria B:
jolo pisze:Przyczepa lekka – przyczepa o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 750 kg. Rzeczywista masa przyczepy nie może przekraczać masy pojazdu ciągnącego.
w podanej przez ciebie treści kodeksu drogowego o tu:
jolo pisze:http://www.kodeksdrogowy.....html#rozdzial1
jakoś nie widzę