kuźnia przy domu a P.POŻ???????????/

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 04 lut 2015, 16:13

slaw pisze:kurcze jakoś nie mam przekonania do piecyka gazowego....może dla tego że nigdy tym nie robiłem....dawno dawno dawno temu pracowałem u kowala i wszystko szło na koks...była to produkcja dla górnictwa..klamry kliny oraz inne rzeczy nie wiem do czego.po tamtej kuźni niema już śladu bo byłem zobaczyć.a gaz??????????sam nie wiem.
Zgłęb tematy na temat palenisk gazowych, a wątpliwości czmychną.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Grzmot

Post autor: Grzmot » 04 lut 2015, 16:19

Jacek przy tlenie też może być niezłe kabumowanie ;)

slaw

Post autor: slaw » 04 lut 2015, 18:23

no tlen jest troche bardziej niebezpoeczny od gazu...do formy paleniska mam jeszcze troche czasu

graffic

Post autor: graffic » 04 lut 2015, 20:53

rav08 pisze:graffic robisz z kuźni istne piekło po którym biega ogień i patrzy co by tu podjarać :shock: Jeśli bedzie robił tylko dla siebie to wystarczy mu zdrowy rozsądek i rzut oka przed skończeniem roboty jakoś dawniej stały w końcu tylko drewniane kuźnie.

rav08 - to chyba nie tak - nie robię z kuźni piekła choć czasem jest tam taki klimat :) - iskry ? iskry są, czasem koks strzeli, czasem odkuwany element się obsunie itp.

pamiętaj, że kolega pytał o wymagania dot. ochrony p.poż. budynku...

a wracając do starych drewnianych kuźni... hmm paliły się, często i gęsto - dlatego między innymi konstrukcje drewniane od wnętrza pokrywane były warstwą rzadkiej gliny (coś na kształt współczesnej ochrony pożarowej)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 04 lut 2015, 21:52

a dokładnie glina rozrobiona mlekiem mieszana z plewami.

slaw

Post autor: slaw » 05 lut 2015, 11:23

chyba faktycznie zostawie jako budynek gospodarczy i nie będzie problemu.............musze jakoś jeszcze rozplanować jakoś wnętrze i z wiosny można zacząć działać.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 05 lut 2015, 16:45

Ja swój mam, jako gospodarczy, prowadzę w nim działalność hobbystyczną. Budynek od początku miał być kuźnią, więc zarówno jego kształt jak i konstrukcja to uwzględniały (np.: oddzielnie lane fundamenty każdej maszyny)
Lepsze jest wrogiem dobrego

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”