Płaskownik NCV1 poszukiwany
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Płaskownik NCV1 poszukiwany
Z tego co piszecie, wnioskuję, że te kawałki ode mnie to jednak na pewno nie NZ3. Jest łatwozgrzewalna i bezproblemowa w obróbce przed hartowaniem.
- Dracorian
- forumoholik
Gnom znając tą stal to już podchodzi pod sadyzm takie szlifowanie
Podziwiam za wykucie szabli z takiej stali..multum cierpliwości trzeba mieć
Jutro sprawdzę czy re pily to ncv1 bo dziś tylko na godzinę wpadłem po praktykach do domu i już jechałem dalej i dam znać jak coś
Podziwiam za wykucie szabli z takiej stali..multum cierpliwości trzeba mieć
Jutro sprawdzę czy re pily to ncv1 bo dziś tylko na godzinę wpadłem po praktykach do domu i już jechałem dalej i dam znać jak coś
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
NZ3 da się kuć, bez przesady, nie jest z kamienia. Wprawdzie nawet gorąca jest twarda (dla porównania 50HF idzie dużo "miękcej"), ale idzie, nawet zbrocze wstępnie wykuwam. Potem szlifuję tarczami ceramicznymi (trochę się ślizgają, ale idzie), a kamieniami, tylko wyrównuję. Mozolnie idzie, ale idzie.
W nagrodę mamy głownię ciut twardszą i ciut sztywniejszą niż ze sprężynówki.
Inna sprawa to taka, że w zwykłej kotlinie trudno ją zmiękczyć - wymaga bardzo powolnego stygnięcia. Nawet po zwykłym wyżarzaniu pozostaje twarda, podczas gdy inne stale jak np. NCV1 czy ŁH15 miękną na tyle, że da się je wiercić, czy obrabiać pilnikiem.
W nagrodę mamy głownię ciut twardszą i ciut sztywniejszą niż ze sprężynówki.
Inna sprawa to taka, że w zwykłej kotlinie trudno ją zmiękczyć - wymaga bardzo powolnego stygnięcia. Nawet po zwykłym wyżarzaniu pozostaje twarda, podczas gdy inne stale jak np. NCV1 czy ŁH15 miękną na tyle, że da się je wiercić, czy obrabiać pilnikiem.
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.