szlifowanie powierzchni okrągłych
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
szlifowanie powierzchni okrągłych
Witam,
do szlifowania powierzchni okrągłych, obłych itd. lepiej kupić zwykłą wiertarkę bezudarową i dokupić końcówki szlifierskie, frezy czy bawić się w szlifierki proste? niby zasada działania ta sama.
co doradzicie?
pozdrawiam
do szlifowania powierzchni okrągłych, obłych itd. lepiej kupić zwykłą wiertarkę bezudarową i dokupić końcówki szlifierskie, frezy czy bawić się w szlifierki proste? niby zasada działania ta sama.
co doradzicie?
pozdrawiam
Re: szlifowanie powierzchni okrągłych
Szlifierki są do szlifowania wiertarki do wiercenia.
Inna prędkość obrotowa, inna prędkość skrawania.
Można wiertarka ale jak użyjesz szlifierki zobaczysz różnicę.
Inna prędkość obrotowa, inna prędkość skrawania.
Można wiertarka ale jak użyjesz szlifierki zobaczysz różnicę.
Szlifierka kątowa z tarczą listkową.
A co to jest szlifierka prosta?
Szlifierka kątowa z tarczą listkową lub dla dokładniejszych powierzchni (jak w płatnerstwie) papiery ścierne na rzep.
What man is a man who does not make the world better?
szlifierka prosta lub trzpieniowaBobodar pisze:Szlifierka kątowa z tarczą listkową.
http://www.narzedzia.pl/proste,c3498/?g ... gKNXvD_BwE
Widać starej daty już jestem, bo trzpieniową mi do łba wbijalikin241 pisze:szlifierka prosta lub trzpieniowa
szlifierke kątową mam, ale tarczą nie wszędzie wejdę. Na szlifierkę prostą/trzpieniową są fajne małe frezy. można szlifować wywiercone otwory. czyli rozumiem, że nie ma co bawić się z wiertarką.
tyle że wiertarki tańsze
tyle że wiertarki tańsze
-
egojack1
Używając wiertarkę ręczną do takich robót (frezy, szlifowanie), gdzie siła jest przykładana promieniowo a nie poosiowo jak przy wierceniu, dosyć szybko ją zużyjesz. Łożyskowanie wrzeciona nie jest do tego przystosowane.
Jeżeli chodzi o szlifowanie powierzchni okrągłych to używam przystawki do szlifierki kątowej sprawdza się przy szlifowaniu kółek łuków rur ma wiele zastosowań radzę się z tym urządzeniem zapoznać
Fajnie sprawdza się pilnik taśmowy- ustrojstwo w miarę tanie ale skuteczne, lub specjalna szlifierka do rur ale ta z kolei sporo kosztuje.
Sam taką zrobiłem jeśli chcesz coś takiego zrobić to mogę służyć radą tel 669040003
-
wojtekronek
Tutaj jest ładnie pokazane jak wykonać samodzielnie https://www.youtube.com/watch?v=ZkjQ82KDyBA
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Sokrates
Sokrates
Fajny filmik widać że gość fachowcem dobrym jest. On zrobił pilnik który jest bardzo fajnym urządzeniem i jak widać prostym do wykonania.Ja zrobiłem przystawkę do szlifierki na trzech rolkach która służy głównie do powierzchniowego szlifowania rur też bardzo przydatne urządzenie zwłaszcza gdy ktoś myśli o wykonywaniu balustrad z rur.