Nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem. Młot mocowany w kowadle
https://www.christcenteredironworks.com ... mmer.html/
Co o tym myślicie?
mikromłotek
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Re: mikromłotek
Mam małe doświadczenie ...zależy co się chce robić zegarmistrz też młotka używa mam stado młotków i pewno jeszcze parę dokupię.jest taki dział modelarstwa który robi w skali przepiękne rzeczy samochody czołgi ...itd całe cacka z metalu i pewno taka kruszyna idealna .Precyzja,niewątpliwie maszyna prosta
Ciekawe rozwiązanie ale chyba do mikro skali.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Mnie zainteresowało, głównie dlatego, że nie mam miejsca na wolnostojący młot w warsztacie, a na zewnątrz trochę szkoda. Wszystko zależy od masy bijaka i obrotów silnika.
Jeśli przyjmiemy, że za bijak będzie robiła główka młotka 4-6kg uderzająca z stałym tempem 120/min to pytanie czy ktokolwiek jest w stanie nadrobić to ręcznie?
A powiem szczerze widzę w tym potencjał, by zrobić do tego pedał sterujący potencjometrem falownika, przez co będzie można płynnie regulować obroty, a co za tym idzie częstotliwość uderzeń, oraz możliwość wymiennych bijaków by stosować różne główki młotków, dobierając wagę do celów.
Kusi mnie, żeby na wiosnę spróbować zrobić coś takiego.
Jeśli przyjmiemy, że za bijak będzie robiła główka młotka 4-6kg uderzająca z stałym tempem 120/min to pytanie czy ktokolwiek jest w stanie nadrobić to ręcznie?
A powiem szczerze widzę w tym potencjał, by zrobić do tego pedał sterujący potencjometrem falownika, przez co będzie można płynnie regulować obroty, a co za tym idzie częstotliwość uderzeń, oraz możliwość wymiennych bijaków by stosować różne główki młotków, dobierając wagę do celów.
Kusi mnie, żeby na wiosnę spróbować zrobić coś takiego.
Falownik to przerost formy nad treścią zobacz na YouTube power hamer tam większość rozwiązuje to tak,pasek się ślizga a pedałem sterujesz rolkę napinacza im bardziej dociskając tym szybciej chodzi dziś widziałem ładny silnik do tego nowy pewno groszę mogę spytać .jak by coś wyślij SMS 604273204