Moje różności
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Moje różności
Będę w kuźni to poprawię zakuwkę
Dzięki wszystkim za porady i opinie, są bardzo przydatne 
Nóż wyszedł zgrabnie.
Dzięki 
Świecznik też całkiem sympatyczny 
Witam po przerwie.
Spodobał mi się temat świeczników, więc w ostatnim czasie powstały 2 nowe, z czego tylko jeden jest skończony, drugi wymaga wykończenia.
Głównym materiałem jest pręt 12mm. Świecznik z lewej na pierwszym zdjęciu powstał bez spawania, jego elementy połączyłem nitami 8 i 6mm a podstawka powstała poprzez rozcięcie pręta na 4 części (co niestety za dobrze nie wygląda) , na koniec czernienie woskiem. Ten drugi był spawany w dwóch miejscach. Domyślam się, że wiele rzeczy można by zrobić inaczej.. Osobiście ten z głową smoka średnio mi się podoba i trochę zwlekam z jego wykończeniem
Spodobał mi się temat świeczników, więc w ostatnim czasie powstały 2 nowe, z czego tylko jeden jest skończony, drugi wymaga wykończenia.
Głównym materiałem jest pręt 12mm. Świecznik z lewej na pierwszym zdjęciu powstał bez spawania, jego elementy połączyłem nitami 8 i 6mm a podstawka powstała poprzez rozcięcie pręta na 4 części (co niestety za dobrze nie wygląda) , na koniec czernienie woskiem. Ten drugi był spawany w dwóch miejscach. Domyślam się, że wiele rzeczy można by zrobić inaczej.. Osobiście ten z głową smoka średnio mi się podoba i trochę zwlekam z jego wykończeniem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
graffic
Ja doceniam chec - a do zmiany wiele - swiecznik nr 1 gora ok, dol masakra (duzo za mala) - ale rzecz do uratowania po odcieciu i dorobieniu czegos nowego - swiecznik nr 2 zalozenia ok ale kompletnie nie przemyslany konstrukcyjnie i formalnie - nie wiadomo czy to smok udajacy swiecznik czy swiecznik udajacy smoka
Niemniej jednak doceniam checi i prace kowalska oraz podjete dzialania by zrobic to maksymalnie kowalskimi metodami
Niemniej jednak doceniam checi i prace kowalska oraz podjete dzialania by zrobic to maksymalnie kowalskimi metodami
Moim zdaniem ten ze smokiem jest całkiem dobry. Może też trzeba trochę dopracować (lub wymyślić całkiem coś innego) podstawę. Ten drugi z rozciętym prętem...no właśnie...dół zdecydowanie za cienki w porównaniu z pozostałą częścią. A należało zrobić odwrotnie, tzn. dolna część grubsza niż wyżej położone elementy. Proponuję odciąć zepsuty kawałek i przynitować 4 nogi z pręta o tym samym wymiarze co główny pręt.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Nie będę się wypowiadał co do stylu i wykonania, bo sam niewiele mam do pokazania, natomiast ten "smok" bardziej kojarzy się z parskającym koniem
, co mi się bardzo podoba 
Jeśli chodzi o metaloplastykę to tak, podoba mi się toBANAN pisze:Podoba Ci się to?
Domyślałem się, że dużo jest do poprawy, ta podstawka też mnie razi, na projekcie to lepiej wyglądało..
Aries bardzo podoba mi się pomysł z przynitowaniem nowej podstawki, szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem
"Parskający koń" haha, można interpretować jak się chce
Ostatnio zajmowałem się kuciem zgrzewanych toporków,
Po kilku nieudanych próbach powstało coś takiego
Wzorowałem się na znalezisko z Krakowa,
datowany na XIII-XV? w. Długość mojego toporka to 14,5 cm.(ten w muzeum ma 13,5). A tu kilka nieudanych W międzyczasie powstało też kilka sztuk kleszczy
Po kilku nieudanych próbach powstało coś takiego
Wzorowałem się na znalezisko z Krakowa,
datowany na XIII-XV? w. Długość mojego toporka to 14,5 cm.(ten w muzeum ma 13,5). A tu kilka nieudanych W międzyczasie powstało też kilka sztuk kleszczy
Tak wygląda skończony już toporek
Trzonek zrobiłem z dębowej gałęzi, całość zakonserwowana olejem lnianym.
Przygotowałem też kilka pakietów do zgrzania, od góry: łańcuch, piły, żelazo włókniste + sprężyna.
Na pierwszy ogień poszedł pakiecik z włóknistym. Powstał mały nożyk, narazie wstępnie wyszlifowany, ale już lekko widać linię zgrzewu. Fajnie się wygiął podczas hartowania
Na pierwszy ogień poszedł pakiecik z włóknistym. Powstał mały nożyk, narazie wstępnie wyszlifowany, ale już lekko widać linię zgrzewu. Fajnie się wygiął podczas hartowania
Na nożach, toporach, mieczach itp, to kompletnie się nie znam ale tak z czysto estetycznego punktu widzenia, to topór zrobiłeś fajny!
Lipali
Lipali
Dzięki Aries 
Ostatnio było trochę narzędzi, więc stwierdziłem, że czas teraz na coś bardziej ozdobnego
To będzie wieszak na sztućce do kuchni. Podstawa z płaskownika 3x0,5 cm. Wieszaki z pręta
kwadratowego 12mm. Całość ma prawie 70cm. Skończone wieszaczki połączę z podstawą nitami 6mm i pozostanie wykuć tylko sztućce.
Ostatnio było trochę narzędzi, więc stwierdziłem, że czas teraz na coś bardziej ozdobnego
To będzie wieszak na sztućce do kuchni. Podstawa z płaskownika 3x0,5 cm. Wieszaki z pręta
kwadratowego 12mm. Całość ma prawie 70cm. Skończone wieszaczki połączę z podstawą nitami 6mm i pozostanie wykuć tylko sztućce.
Zapowiada się fajnie i po kowalsku. Ciekaw jestem końcowego efektu.
Lipali
Lipali