Kuźnia ręczna i skrzynia

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Ulfar

Re: Kuźnia ręczna i skrzynia

Post autor: Ulfar » 01 kwie 2018, 23:58

lachim pisze:A kowadło to to samo zdjęcie co w sierpniu :)
Temat założony w sierpniu, kowadło kupione kilka miesięcy później w styczniu. Ale zdjęcie dodałem do postu z sierpnia do całokształtu (już to zmieniłem i jadę chronologicznie). Kilka dni temu kupiłem też fabrycznie nowe kowadełko 25kg :D
Jeżeli Pan domu nie zbuduje,
na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą.
Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże,
strażnik czuwa daremnie.

Ulfar

Post autor: Ulfar » 08 kwie 2018, 10:38

Masa zdjęć się nazbierała ale nie ma czasu wrzucić na forum :)
Taka mała wrzutka z kucia w lutym. Palenisko przechrzczone (farba trochę zlazła), nauczyłem się je w pojedynkę obsługiwać - kosztuje sporo wysiłku ale coraz lepiej to idzie. Zima ustała, więc powoli się organizuję, rozgrzewka czyli próba kucia w warunkach polowych już była, teraz chwilowy przestój i pewnie w najbliższych miesiącach będzie warsztacik! :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
strażnik czuwa daremnie.

graffic

Post autor: graffic » 08 kwie 2018, 10:51

zabawki bardzo fajne :) - gwoździe mniej... rzecz albo w niewłaściwym uderzaniu (jednostronne), albo złym (niesymetrycznym) obcięciu przez co przy zagławianiu łba ten schodzi z osi i jest przesunięty

dopóki się nie używa takich gwoździ to nie ma problemu, w innym wypadku trzeba brać poprawkę na wbijanie - by to jakoś w miarę równo wyglądało

a poza tym sezon przed Tobą wiec sporo czasu i możliwości by sobie to na spokojnie przećwiczyć :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
leonzlasu
arcyforumoholik

Post autor: leonzlasu » 08 kwie 2018, 18:16

Kibicuję i czekam na zdjęcia warsztatu. Nie ma nic lepszego jak kawałek własnej przestrzeni pod dachem :D

Ulfar

Post autor: Ulfar » 08 kwie 2018, 21:48

graffic pisze:zabawki bardzo fajne :) - gwoździe mniej... rzecz albo w niewłaściwym uderzaniu (jednostronne), albo złym (niesymetrycznym) obcięciu przez co przy zagławianiu łba ten schodzi z osi i jest przesunięty

dopóki się nie używa takich gwoździ to nie ma problemu, w innym wypadku trzeba brać poprawkę na wbijanie - by to jakoś w miarę równo wyglądało

a poza tym sezon przed Tobą wiec sporo czasu i możliwości by sobie to na spokojnie przećwiczyć :) pozdrawiam
To było w ramach rozgrzewki. Przy okazji pierwszy raz używałem tej gwoździownicy (fabrycznie nowa, więc całkiem miłe uczucie zrobić test bojowy takiego narzędzia), nie starałem się zbytnio z tym bo nie robiłem tego użytkowo tylko do poćwiczenia. To była tylko godzinka palenia. No i pierwszy raz kułem na świeżym powietrzu, człowiek dotleniony ale oczywiście kolory dużo słabiej widać. Będę miał kącik to wtedy będę szlifował podstawy, które mnie mistrz nauczył.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2018, 09:41 przez Ulfar, łącznie zmieniany 1 raz.
strażnik czuwa daremnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”