Twory z mojej głowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Twory z mojej głowy
Chodzi o to, że wykuwasz bardzo ładne dziwerki, a potem szlifami i oprawą psujesz to piękno.
Musisz myśleć nad nożem jako całością. Po co tyle pracy przy kuciu jak potem wychodzi "kupa".
Możesz robić przepiękne noże. Zacznij od projektu, a potem przyłóż się do szlifów i oprawy, bo szkoda!
Chyba, że interesuje Cię tylko kucie, to wtedy możesz odsprzedać płaskownik jakiemuś nożorobowi.
Musisz myśleć nad nożem jako całością. Po co tyle pracy przy kuciu jak potem wychodzi "kupa".
Możesz robić przepiękne noże. Zacznij od projektu, a potem przyłóż się do szlifów i oprawy, bo szkoda!
Chyba, że interesuje Cię tylko kucie, to wtedy możesz odsprzedać płaskownik jakiemuś nożorobowi.
Jakieś nowum ...tomko149 pisze:/.../żeby skuć pakiet nie mam jeszcze młota resorowego /.../
Cześć
Wstawiam kolejny nożyk
Stal NCV1, drewno to czarny dąb

Wstawiam kolejny nożyk
Stal NCV1, drewno to czarny dąb

No. Coraz lepiej jest.
Ćwicz i pracuj nad wykończeniem a nie nad ilością.
Ćwicz i pracuj nad wykończeniem a nie nad ilością.
Swoją drogą skąd masz czarny dąb ,kupowałeś ? doradzam jeszcze następnym razem zrobić na końcu rękojeści ostrzejszy "haczyk " w większości noży podkreśla to ich charakter.
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!
Czarny dąb dorwałem od znajomego stolarza
dostałem też trochę kawałków Wenge.
Hejo
Ncv1 i drewno wenge

Ncv1 i drewno wenge

Hejo 
2 dni mi to zajęło, ale z efektu jestem zadowolony
dziwerek z NMV i 15n20 około 128 warstw

2 dni mi to zajęło, ale z efektu jestem zadowolony
dziwerek z NMV i 15n20 około 128 warstw

No bo jest powód do zadowolenia.
Ładnie wyszło i lubię ten wzór.
Ładnie wyszło i lubię ten wzór.
Zrób z naturalnych materiałów. Możesz z kawałków skóry, drewna, rogu, gardka/jelec, głowica z mosiądzu/nierdzewki. Akryl zostaw sobie na jakąś pospolitszą głownię.
Czym zakładasz szlify?
Czym zakładasz szlify?
popieram do takiego ostrza najlepsze jakieś drzewo ,skóra itp. ( drewno najlepiej z widocznymi włóknami )
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!
no to drewno
, szlify kładę z ręki na taśmówce jak wyliczyłem kąt ostrzenia to jest + - 20 stopni
Daj do tego czarny dąb+przekładka cienki mosiądz (ok 1mm)+przekładka czarny dąb+gardka z grubszego mosiądzu. Oczywiście to tylko moja propozycja. Bardzo ładny dziwer Ci wyszedł.
Ładny wzorek