jaka dmuchawa?

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

SuperKamiGuru

jaka dmuchawa?

Post autor: SuperKamiGuru » 15 cze 2018, 22:44

cześć ! postanowiłem zmienić dmuchawę do paleniska , bo kiedy wreszcie mam koks i nie muszę węglem kamiennym palić to się okazuje że wentylator od okapu nie wyrabia . Poszukałem na forum jaki nadmuch by się nadawał i mam 2 kandydatów :
wentylator od starego samochodu i dmuchawa do pieca .
i teraz chcę zadać pytanie : miał ktoś porównanie tych nadmuchów ? kupić wentylator czy dołożyć 80 zł do dmuchawy ? czy może jednak wentylator jest wystarczający żeby od czasu do czasu coś wykuć ?

graffic

Re: jaka dmuchawa?

Post autor: graffic » 16 cze 2018, 07:07

W sumie nie ma wiekszego znaczenia jakiego wentylatora uzywasz. Wazna jest jego wydajnosc i sprez (cisnienie jakie daje powietrze). Wydajnosc miedzy 270-500 m3 (mniej do malej kotliny takiej 20x20) wiecej do wiekszej - ja preferuje wiecej + regulacje) zawsze mam zapas na grzanie grubych elementow, jub jak potrzebuje szybko nagrzac) - co do sprezu - nie pamietam przedzialu (musze rzucic okiem na tabliczke zznamionowa) - generalnie powinien byc on co najmniej sredni - przy malym sprezu nie przetloczysz powietrza przez koks - chyba ze zastosujesz duza wydajnosc i niski sprez)

warto zobaczyc z czego jest obudowa - jezeli plastikowa - to trzeba pamietac o jej ochronie (obudowy) przed temperatura - np. Wieksze odsuniecie od kotliny, blacha oslonowa itp.

Dodatkowa rzecz - zwiazana z regulacja - do uwzglednienia jest, czy mozesz zrobic to mechanicznie (np klapka) i czy bedziesz mial jak i do czego ja zamocowac - czy zalatwiasz to elektronika

I tyle :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 16 cze 2018, 09:41

Z dmuchaw do pieców c.o. warta jest polecenia do kotlin mniejszych, o których wspomniał graffic, o parametrach jak np. WPA 120. Przykładowo takie jak DP-02 lub jej podobne mogą być niewydolne przy koksie.
Co do regulacji klapką, bardzo dobre rozwiązanie zastosował w swoich dmuchawach BANAN, dodając tylko odpowiedniej długości sprężynę (lekko ściśniętą) na zewnętrzną część osi klapki. Pozwala to na płynną regulację - klapka utrzymywana jest w położeniu zadanym.

SuperKamiGuru

Post autor: SuperKamiGuru » 16 cze 2018, 13:57

po waszych odpowiedziach myślę że przetestuję wentylator nawiewu od fiata . a jak się nie nada to i tak potrzebuję porządnej wentylacji do komputera :D ale skoro wentylatorowi od okapu niewiele brakuje to dmuchawa od malucha powinna bez problemowo wyrabiać :P oczywiście dziękuję za podzielenie się wiedzą !

grosik

Post autor: grosik » 01 paź 2025, 10:08

SuperKamiGuru pisze:
16 cze 2018, 13:57
po waszych odpowiedziach myślę że przetestuję wentylator nawiewu od fiata . a jak się nie nada to i tak potrzebuję porządnej wentylacji do komputera :D ale skoro wentylatorowi od okapu niewiele brakuje to dmuchawa od malucha powinna bez problemowo wyrabiać :P oczywiście dziękuję za podzielenie się wiedzą !
I jak testowałeś dmuchawę od fiata malucha? Daje radę? Bo sam zamierzam sprawić sobie taką do mojego prostego paleniska na ekogroszek z dmuchawą odpalaną z akumulatora.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”