zamierzam kupić kowadło
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: zamierzam kupić kowadło
posiadam takie oto elementy, pełna stal, gwinty, śruby wszystko super stan, te dwie tuleje pasywne, bez luzów, wewnętrzne powierzchnie styku każdej z prowadnic to dwie tuleje z brązu... pomyślałem o projekcie zmechanizowanego kowadła zwanego też pneumatycznym; wczoraj przeanalizowałem wszystkie 58 stron tego wątku i wywnioskowałem, że jednak bardziej funkcjonalnym wydaje sie być projekt w stylu amerykańskim/angielskim tj. opartym na zasadzie działania mimośrodu koła, ten projekt oparty na działaniu piór wahacza nie przekonuje mnie ze względu na jego małą stabilność względem konstrukcji oraz małej masy w stosunku do środka ciężkości. zwróciłem też uwagę na projekt jednego z kolegów forumowiczów, gdzie mimośród w sposób chaotyczny nadaje rytm pracy młota, a w zasadzie niema tam żadnego rytmu, ale z moich obserwacji wynika, że w owym projekcie masa młota nie została odpowiednio dobrana.. sorki to tylko takie moje wywody... wracając do mojego pomysłu; czy lepiej iść w kierunku młota czy raczej konstruować zeń prasę hydrauliczną przy czym zaznaczę, że zakupiłem ze dwa lata temu tłoczysko obustronnie pracujące i zdaje się cholernie wydajną pompe olejową..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
graffic
tlukas - na początek zacząć od przeczytania wątku w którym się chce coś napisać
później spróbować określi swoje potrzeby, a później zakładać wątek ...
bo nie wiem czy chcesz to sprzedać (jesteś w dziale Targ)
czy masz szybkie pytanie ? - wówczas należy post przenieść do wątku "szybkie pytanie"
czy zamierzasz coś budować - wówczas albo do działu narzędzia, albo zakładaj własny wątek dot. kuźni i jej wyposażenia
póki co się pogubiłem w zakresie Twojego postu
później spróbować określi swoje potrzeby, a później zakładać wątek ...
bo nie wiem czy chcesz to sprzedać (jesteś w dziale Targ)
czy masz szybkie pytanie ? - wówczas należy post przenieść do wątku "szybkie pytanie"
czy zamierzasz coś budować - wówczas albo do działu narzędzia, albo zakładaj własny wątek dot. kuźni i jej wyposażenia
póki co się pogubiłem w zakresie Twojego postu
graffic, nie ma się w czym pogubić, to tylko jeden jedyny mój wątek, zacząłem od zaakcentowania chęci kupna kowadła, między czasie dołożyłem info o kotlinie etc. jest to dla mnie wygodne bo nie muszę skakać z postu na post, wszystko co dotyczy mojej osoby jest tu... mam świadomość, że niektórzy może nawet i nie czytają tak błahego tematu i nie zaglądają tu bo i po co... ale na całe szczęście Ty zaglądasz, Bodar, Aries, Banan i Dracorian również zaglądają więc to w zupełności wystarczy, biorąc pod uwagę, że nie szukam koła wzajemnej adoracji, a jedynie pomocy, rady, i zwięzłej informacji za co z tego miejsca mogę Ci śmiało podziękować; info na temat pochodzenia mojego kowadła w pełni satysfakcjonujące
teraz rozumiem Twoje pytanie o sprzedaż, zakładam, że nie czytałeś na 5 stronie
Dla porządku najlepiej będzie gdy założysz jednak swój wątek np. w dziale "moja kuźnia". Tam możesz opisywać wszystkie swoje zmagania dotyczące budowy kuźni i gromadzenia sprzętu.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
dzięki za sugestie, tak właśnie uczynię, czy można prosić admina o przeniesienie dotychczasowych wpisów gdy już złożę nowy wątek?
Witam czy ktoś ma ma na sprzedaż kowadło ?
-
graffic
Pytasz kowali
??
Raczej nikt nie będzie miał - szukaj na olx allegro, na złomowiskach, po znajomych itp - jeśli szukasz czegoś tańszego, nowe kupisz w Perunie
Raczej nikt nie będzie miał - szukaj na olx allegro, na złomowiskach, po znajomych itp - jeśli szukasz czegoś tańszego, nowe kupisz w Perunie
Cześć. Żeby nie zakładać nowego wątku. Pytanie i prośba. Rozglądam się za kowadlem. Sam nadal nie wiem do czego będzie służyć bo to początek drogi. Stąd prośba o pomoc w ocenie. W przeliczeniu waga pieniądz wydaje się ok. Ale czy brać... https://www.olx.pl/oferta/kowadlo-150-k ... EK6P5.html
-
graffic
Prywatnie nie lubie tego modelu kowadła (odlew staliwny z dogrzewana bitnia) - moje zdanie ? Jak nie muszisz, to nie bierz - cena za wysoka jak za ten model (waga jest ok)
Jak nie wiesz do czego bedziesz używał kowadła to poszukaj takie 80-120 kg, w niższej cenie (PS ostatnio na olx nie bylo dobrych kowadeł - poza zbyt wysokimi cenami nie bylo nic interesujacego)
Jak nie wiesz do czego bedziesz używał kowadła to poszukaj takie 80-120 kg, w niższej cenie (PS ostatnio na olx nie bylo dobrych kowadeł - poza zbyt wysokimi cenami nie bylo nic interesujacego)
Super . Dzięki wielkie. Jakby jakieś sugestie to wdzięczny będę. A na sucho nie gadam 
Dobre kowadło w niskiej cenie nie jest łatwo w dzisiejszych czasach trafić. Kuje na podobnym modelu z dogrzewaną bitnią i jak dla mnie jest ok. Szanuje prywatne zdania Graffica ale jeśli sprzedający trochę by opuścił cenę to myślę że propozycja jest do przemyślenia, zwłaszcza że stan kowadła wygląda na dobry
-
graffic
kin
- takie kowadło da się kupić poniżej 1K... naprawdę nie warto przepłacać
- Grzegorz K.
- Administrator