To i owo, tu i tam
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: To i owo, tu i tam
Żeby podtrzymać nazwę wątku "To i owo tu i tam", jeszcze dwa zdjęcia ze Świecia tym razem w moim wątku.
Talerzyki mogły wyjść lepiej (gdybym posłuchała Ariesa i wzięła okrągły młotek z główką), ale były od początku do końca wykute przeze mnie i mam z tego dużą satysfakcję.
Talerzyki mogły wyjść lepiej (gdybym posłuchała Ariesa i wzięła okrągły młotek z główką), ale były od początku do końca wykute przeze mnie i mam z tego dużą satysfakcję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trzeba się słuchać "starszych"
Świeczniczek sympatyczny i talerzyki dodają mu uroku
Świeczniczek sympatyczny i talerzyki dodają mu uroku
Widać ręczną robotę... 
Pasują, a z czego i jak robiłaś?
Z szerokiego płaskownika, przycięty przecinakiem na kwadraty. Potem dwie boczne krawędzie (te które nie były docinane) były fazowane. Potem cztery krawędzie na kancie kowadła były lekko zawijane i na koniec w środku doklepywane. To doklepanie miało właśnie być główką okrągłego młotka, żeby wyklepać ślady po kacie kowadła, ale byłam tak zaaferowana robotą i przekonana, że Tomek i tak poprawi, że o zmianie młotka zapomniałam. A tu niespodzianka: majster powiedział, że to jest wspólna praca i rozumie, że lepiej nie potrafię...i tak zostało.
Gdybym wiedziała, że to będzie "tak na świeczniku" to bym chyba jednak wzięła ten młotek...
Gdybym wiedziała, że to będzie "tak na świeczniku" to bym chyba jednak wzięła ten młotek...
Jak to mówią człowiek uczy się na błędach.
Podoba mi się podejście Tomka
Podoba mi się podejście Tomka
To w celu archiwizacji.
Noc muzeum w Kuźni Oliwskiej
Noc muzeum w Kuźni Oliwskiej
A tu moje królestwo. Z tyłu stół pod szlifierkę wyspawany przez Leona.
Leon w jedno popołudnie wyspawał i zmontował stół, wyregulował szlifierkę, dorobił do niej osłonę, przesunął światło...człowiek błyskawica o złotym sercu.
Przy następnej wizycie planuję zrobić już samodzielnie jakieś stojaki na materiał i narzędzia.
Mam też wiertarkę WS15 do remontu i tu trochę się cykam czy dam radę sama. Może ktoś ma doświadczenie i podpowie mi od czego zacząć i na co zwrócić uwagę. DR-kę wydrukowałam, nie miała stożka i uchwytu wiertarskiego - to już dokupiłam. Wiertarka na siłę i w związku z tym muszę zainstalować siłę w blaszaku. Potem będę ją testowała.
Leon w jedno popołudnie wyspawał i zmontował stół, wyregulował szlifierkę, dorobił do niej osłonę, przesunął światło...człowiek błyskawica o złotym sercu.
Przy następnej wizycie planuję zrobić już samodzielnie jakieś stojaki na materiał i narzędzia.
Mam też wiertarkę WS15 do remontu i tu trochę się cykam czy dam radę sama. Może ktoś ma doświadczenie i podpowie mi od czego zacząć i na co zwrócić uwagę. DR-kę wydrukowałam, nie miała stożka i uchwytu wiertarskiego - to już dokupiłam. Wiertarka na siłę i w związku z tym muszę zainstalować siłę w blaszaku. Potem będę ją testowała.
Bardzo fajny warsztat 
Porażka jest po prostu okazją, by spróbować ponownie, tym razem bardziej przemyślanie.
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę
Bardzo przyjemny warsztacik. 
Ale porządek
Teraz to robota sama będzie się robić
Ps.
Też dziękuje za pomoc przy drewnie i smaczne podarunki
No to jak Leon pobłogosławił .... 
Posprzątałam do zdjęcia
Właściwie to wystarczyło wyjechać z torbami, które wożę tu i tam. A św. Leon jest świetny
Niewiele już Ci do niego brakuje.. 
Właściwie to wystarczyło wyjechać z torbami, które wożę tu i tam. A św. Leon jest świetny
W przyszłym roku będą mnie ponoć kanonizować....
A może ekskomunikować
Już sam nie wiem, ale są jakieś plany
A może ekskomunikować
Już sam nie wiem, ale są jakieś plany