Beskid Niski (Bączal Dolny) 6-8 sierpień 2010

Spotkania, warsztaty, imprezy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 05 cze 2010, 22:20

Grzesiek, do Łosiów jest kawałek, ale nie jest źle:) a nad Klimkówka ślicznie:D

Nibylung, sprzęcik jak masz jakiś przenośny i będziesz miał czym przywieść, to zabieraj:) przyda się na pewno.

No może z biciem tych biednych zwierzątek to przekolorowałem(u nas tylko jedna milka i ze 60 sztuk kurek:) ewentualnie piesek od sąsiada ), ale reszta opisu jak najbardziej prawdziwa:) jak coś to mamy dobre masarnie w okolicy.

czyli liczę
- Grzechu z rodziną
-Miszcz Nibelung
-Wisienki
- Maciej z familią

to razem 13 :D kto da więcej?
Ostatnio zmieniony 06 cze 2010, 15:20 przez Nikiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 05 cze 2010, 22:30

Jak się znajdzie jakis kącik w ogrodzie na rozbicie obozu (namiotu) to ja mogę się stawić w lczbie dwóch Kowalskich i dwóch łobuzów drzewołazów. Jak zielska masz dużo to z głodu nie zginiemy.
Wszak to kawał drogi i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to czy była by możliwość ponamiotować około tygodnia?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 05 cze 2010, 22:45

Oczywiście Dziadu, że tak :) Bardzo się cieszę!
Teraz mi trochę głupio, za ten tekst o świniobiciu. Zrobiłem Wam smaki na świeże mięsko. Przepraszam za głupawe poczucie humoru, ale tak już czasem mam.

A co do tematyki spotkania, to tak sobie właśnie pomyślałem, że można by połączyć nożownictwo z techniką zgrzewania. Ale nie tak, że każdy robi nóż z damastu. najpierw pokaz kucia noża w wykonaniu np. kolegi Trolla(jeśli się oczywiście zgodzi na taki pokaz:) ).
potem kujemy noże. potem pokaz kucia damastu i techniki zgrzewania. I wszyscy szwejcujemy :) dzień drugi to obróbka cieplna i oprawy(Ale raczej jako pokaz). Może jakiś pokaz pracy ze skórą(pod kątem pochewek). Fajnie by było wpleść w to wszystko jakiegoś TOMA-Howka :-P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 05 cze 2010, 22:51

Czemu Nikielu Ci głupio. Przecierz to warsztaty nożownicze. I co próby kosałek nie będzie???
Głupawe poczucie humoru jest OK.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 05 cze 2010, 23:01

ej no co Wy zbóje? Mućkę mi chcecie pochlastać? :P Jak juz robimy OT, to mam taki pomysł, żeby zrobić gilotynkę dla kurczaków. U nas jest tak, że nikt nie ma serca ubić kury i albo lis je kroi , albo umierają ze starości. A tak to by tylko łepek trzeba było pod gilotynkę zapodać i TRACH! Może to jest dobry projekt na warsztaty ??? Kuta gilotynka:D
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 05 cze 2010, 23:18

ja chętnie bym przyjechał wraz z kolegą , nie wiem jeszcze czy pod namiot( o ile znalazło by się na owy miejsce )czy po prostu dojeżdżał, bo nie mam daleko .
chciałem jeszcze zapytać , czy warsztaty będą miały jakiś harmonogram ?
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem :)

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 05 cze 2010, 23:49

Tak tak będzie harmonogram w zależnosci od spożytych % :-P

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 06 cze 2010, 08:51

ja jade!

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 06 cze 2010, 09:56

Ja moge spac na sianie, o ile nie masz tam jakiegoś robactwa :mrgreen:

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 06 cze 2010, 11:02

mam hodowlę dżdżownic:)
Marcinello, miejsca na ogrodzie jest na prawdę duuuużo. Harmonogramu jeszcze nie ma, ale musimy coś takiego mniej więcej ustalić.

Zastanawiam się, czy nie było by lepiej, robić równolegle 2 tematów. jeden to noże, a drugi to jakiś mały projekt kowalski. Nie wszystkich ciekawią noże, a techniki kowalskie tak.

powiedzmy 2 paleniska i 2 kowadła dla noży, 2 paleniska i 2 kowadła dla projektu.

Potrzebny będzie ciekawy pomysł na wspólną pracę. Coś niebagatelnego, przy czym będziemy mięć zabawę. Fajnie by było gdyby projekt zawierał jak najwięcej różnych technik kowalskich.

To co będziemy robić zależy w dużej mierze od tego co chcecie robić. Zapraszam więc wszystkich do aktywnej rozmowy( zwłaszcza potencjalnych uczestników spotkania :) )

Jak zrobimy burzę mózgów , to coś fajnego z tego wyjdzie:)

Pamiętajcie, że w tym spotkaniu chodzi przede wszystkim o integrację, dobrą zabawę i czynny wypoczynek, więc proszę się nie spinać , że się nie jest mistrzem świata w kucianiu :-P . Starszyzna i młodzież będą się mogli wymienić wiedzą.

wracając do pomysłu realizacji projektu, to chodzi mi po głowie połączenie drewna z "żelaznymi okuciami". Skrzynia drewniana z okuciami, albo okuta gilotynka(gilotynka nie musi być używana do zabijania, możemy wymyślić jakieś pacyfistyczne zastosowanie:) ).

Drewno się ładnie postarzy palniczkiem, tak jak to robili ziomale w Legnicy i będzie pięknie.

Ewentualny wspólny projekt można potem postawić w naszej galerii:) (jak się kiedyś dorobimy)

Co szanowne grono na to?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 06 cze 2010, 11:13

wybrani na ochotników:

- Grzechu z familią(3)
-Miszcz Nibelung (1)
-Wisienki (5)
- Salaputro z familią (5)
- Dziad kowalski z familią (4)
-Marcinello z kolegą (2)
-Wat (1)
-Nomad (1)
-Rov (1)
-Trollsky
-Wszebąd i jego delikatniejsza połowa:)
-Mathan

8-) wielce jestem rad!
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 22:12 przez Nikiel, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 06 cze 2010, 12:22

No, no 23 osoby to już nie tak mało!
A na czym będziem kuli? Na koksie, czy na węglu drzewnym?

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 06 cze 2010, 12:47

Niklu chyba nastąpiła pomyłka ja jestem Nibulung i nie przyjezdzam a familją. Chyba ze to jest ktoś inny a mnie nie ujołeś w spisie.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 06 cze 2010, 15:11

Przepraszam :oops:

Nibelung, pomyliłem Cię z Grześkiem.

już poprawiam.

Nomad, Noże chciałbym na węglu drzewnianym(ewentualnie mix koks- węgiel drzewny), a gdybyśmy robili coś oprócz noży to na koksie.

przyszło mi również do głowy, że moglibyśmy się jakoś podpiąć pod tą naszą podkarpacką Troję w Trzcinicy. Ale to tylko takie głośne myślenie. Jak znajdę chwile to podjadę tam i zobaczę jak to wygląda. to jest kilka km ode mnie. Jeśli włodarze by byli otwarci na współpracę? Kto wie:)

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 06 cze 2010, 15:43

Nikiel ja się pisze... Ale raczej sam bez mojej żony. Właśnie w tym samym czasie jest Praid of Poland w Janowie i ojciec jedzie więc z Janowa będę miał już bliżej :) Słuchajcie jeżeli ktoś będzie jechał przez Janów to chętnie bym się zabrał :) piszcie :P
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARSZTATY KOWALSKIE, IMPREZY - hammer ins, events”