Jak fakturować kątownik

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Tadek

Jak fakturować kątownik

Post autor: Tadek » 15 cze 2010, 17:29

Otrzymałem nietypowe zlecenie facet chce kątownik 40x40x3mm na wykończenie krawędzi schodów. muszę go jakoś poklepać, można na nim wyciąć jodełkę ale może macie jakieś swoje sprawdzone patenty. Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 15 cze 2010, 18:41

Jeśli kątowniki mają być długie to nie lada wyzwanie, młotkowałem kątownik na zimno (niezbyt głęboko) tylko same krawędzie, ale tylko małe kawałki i nie było problemu z odkształceniami i prostowaniem. Może zamiast kątownika jako wyjściówki użyj dwóch płaskowników, w miejscu styku pręcik 4mm co by przykrył łączenie

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 15 cze 2010, 20:14

Kątowniki 350mm i 200mm myślałem żeby sobie jakiś młotek zrobić i na gorąco na krawędzi płyty lub gładzi kowadła fakturować. tylko jakiś rozsądny i prosty wzór potrzebuje. Może kulkami z łożyska?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 15 cze 2010, 20:46

Nastukiwałem płaskownik młotkiem z kulistym końcem który był lekko nawiercony. Wychodziły takie śmieszne centki...
Obrazek

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 15 cze 2010, 23:52

Ja robiłem listwy krawędziowe z pasów blachy 2mm o szerokości ok 8 cm - blachę młotkowałem kulistym młotkiem ( podczas tej operacji strasznie się gięła ) potem ja prostowałem , następnie wyrównywałem na gilotynie do prostego krawędzie i zaginałem na prasie krawędziowej w firmie, która robi piece. Po zagięciu trzeba tylko jeszcze powiercić otwory na wkręty montażowe - w moim przypadku były pod wkręty do płyt gipsowo-kartonowych ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”