Listki jako część większej całości: Róża z powyższymi listakmi Kolejna: Łyżka
Moje skromne nienożowe wyroby
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Moje skromne nienożowe wyroby
postanowiłem pokazać co tam dłubię w przerwie między nożami, czasami fajnie jest zrobić coś co nie jest ostrzem, ot taka odmiana. Przy okazji dodaje "foty z roboty"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Moje skromne nienożowe wyroby
Niestety nie mogę dodać zdjęć zrobionych na telefonie więc po więcej zapraszam tutaj https://www.instagram.com/kuba_dlugosz/ osoby nie mające instagrama też powinny dać radę obejrzeć.
-
graffic
a dlaczego nie możesz dodać fotek ??? możesz - kwestia prawdopodobnie wielkości - jeśli masz większe niż 450 kB - to nie załączysz - ale jak zmniejszysz fotki to spokojnie wrzucisz na FK
ad prac - poza nożami - powinieneś więcej kuć innych rzeczy
ad prac - poza nożami - powinieneś więcej kuć innych rzeczy
Dzięki graffic
Z fotkami jest ten problem że nieważne co z nimi robię (tak zmniejszałem) to nie wchodzą. Jedyna wspólna cecha łącząca zdjęcia niedające się dodać to to że były zrobione telefonem.
Z fotkami jest ten problem że nieważne co z nimi robię (tak zmniejszałem) to nie wchodzą. Jedyna wspólna cecha łącząca zdjęcia niedające się dodać to to że były zrobione telefonem.
Ja wrzucam z 99 % postów i zdjęć z telefonu... Zmniejszam fotki w programie "zmniejsz zdjęcie" działa bez problemu 
Chyba problem tkwi w moim konkretnie telefonie.
Zebrałem się w sobie i zabrałem aparat do kuźni bo nie mogę na forum wysyłać zdjęć z telefonu.
Coś tam ostatnio nienożowego robię. W przygotowaniu jest kuta róża, kończą się odprężać młotki do poszukiwania złota/minerałów. Dzisiaj zacząłem kuć gładzik ponieważ jest potrzebny przy kuciu półproduktów takich jak sanmai i inne zgrzewki dla knifemakerów. Jest dosyć mały ale miałem tylko taki kawałek stali. Otwór w kowadle mam tak duży że mogłem go użyć do kucia gładzika.
Na początku dosyć długi wałek C45 fi 30.
Spęczony tak aby był szerszy do dziury w kowadle i część przekuta w kwadrat aby pasowała do otworu. Zacząłem spęczać jedną część "na płasko"
Po spęczeniu przekułem otwór.
Potem równanie aby wszystko było proste. Teraz poszerzanie otworu i na dzisiaj koniec. Wszystko jest w miarę prosto, ostanie zdjęcie trochę przekłamuje, muszę trochę oszlifować brzegi "kwadratu". Teraz pójdzie do odprężania i szlifowania a potem do hartu.
Coś tam ostatnio nienożowego robię. W przygotowaniu jest kuta róża, kończą się odprężać młotki do poszukiwania złota/minerałów. Dzisiaj zacząłem kuć gładzik ponieważ jest potrzebny przy kuciu półproduktów takich jak sanmai i inne zgrzewki dla knifemakerów. Jest dosyć mały ale miałem tylko taki kawałek stali. Otwór w kowadle mam tak duży że mogłem go użyć do kucia gładzika.
Na początku dosyć długi wałek C45 fi 30.
Spęczony tak aby był szerszy do dziury w kowadle i część przekuta w kwadrat aby pasowała do otworu. Zacząłem spęczać jedną część "na płasko"
Po spęczeniu przekułem otwór.
Potem równanie aby wszystko było proste. Teraz poszerzanie otworu i na dzisiaj koniec. Wszystko jest w miarę prosto, ostanie zdjęcie trochę przekłamuje, muszę trochę oszlifować brzegi "kwadratu". Teraz pójdzie do odprężania i szlifowania a potem do hartu.
Fajnie sobie z tym poradziłeś 
Jak z gwoździem - fajnie wyszło 
Świetnie!
Po raz kolejny widać, że kowalstwo uczy kreatywności
Po raz kolejny widać, że kowalstwo uczy kreatywności
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Skończony
Bardzo Fajnie 
Porażka jest po prostu okazją, by spróbować ponownie, tym razem bardziej przemyślanie.
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę
Czyli to ty jesteś tym człowiekiem z instagrama...