szablon do balustrad na schodach kreconych

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

szablon do balustrad na schodach kreconych

Post autor: jolo » 28 wrz 2009, 20:57

row pytałeś Pawła o pomiary schodów kręconych . Tylko raz zrobiłem replikę schodów i potem nasłuchałem się od starego ,że namarnowałem materiału. Powszechnie stosowałem szablony . Z cienkiego drutu np.10 mm wyginamy u klienta linię balustrady łapiemy ją cięciwami w kilku miejscach stawiamy piony ,które ułatwią ustawienie szablonu na warsztacie i na tym składamy balustradę.
szablon uniwersalny jest konieczny przy częstym wykonywaniu balustrad na schody kręcone,
wykonuje sie go tak ze ,

wstawiamy pionowo rurę taką min 100mm, na nią zakładamy ok 150mm-owe kawałki rury 110 z dospawanymi w bok profilami ok 40x40 na długość 1500mm, oraz z wspawanymi nakrętkami aby po ustawieniu skontrować je do rury głównej,

tak jak w załączniku, na takim szablonie możemy sobie ustawić kąt początku i końca biegu oraz kąt / kąty schodów i ich skok

kontry najlepiej dać dwie wyżej i niżej wtedy będziemy mogli regulować nimi poziom osi stopnia, szablon robimy solidny bo będziemy po nim łazić,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Robert W.

Post autor: Robert W. » 28 wrz 2009, 21:19

mi osobiście chodziło o takie schody jak Paweł robił o najprostszy sposób wykonania na nich balustrady :mrgreen: schody kręcone mam już bardzo dobrze wyćwiczone bo wykonałem parę sztuk :mrgreen: ja robię je w całości z balustradą u siebie,póżniej są demontowane i składane u klienta więc pomiar i wykonanie balustrady nie nastręcza żadnego kłopotu 8-)

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 28 wrz 2009, 21:45

no tak ale zdążają sie schody drewniane a balustrada ma być metalowa i wtedy taki szablon się przydaje, row wstaw tu zdjęcia swoich schodów kręconych, bo ja u siebie takich nie robiłem a nie kce wstawiać zdjęć od moich pracodawców
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 29 wrz 2009, 05:10

Jolo ale do takiego szablonu trzeba miejsca ,ja u siebie nie miałbym gdzie go ustawić bo rozumiem że bez sensu byłoby go co chwila rozbierać , a metoda szablonu z cienkiego okrąglaka jest sprawdzona i jest do wykożystania nawet na schodach o nieregularnych promieniach i kątach oraz nie jest materiałochłonna.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 29 wrz 2009, 08:02

Metoda podana przez Banana jest skuteczna i prosta a metoda Jola jest upierdliwa - bo jak np wnieść do klienta 5metrową rurę ...raz , że ciężkie jak cholera a dwa strasznie nieporęczne.... jedyny plus to sztywność.... Największy problem w Twoim rozwiązaniu Jolo to wyjście z domu8 klienta z już ustawionym wachlarzem na szablonie - nie każdy ma szerokie drzwi tarasowe - a przez zwykłe to nie wyniesiesz takiej choinki....
Podobną metodę do Banana stosuje też Tomek Błotnicki....

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 29 wrz 2009, 09:13

a kto tu mówi o wnoszeniu tego do domu lub choćby o wynoszeniu z warsztatu, robisz pomiar schodów wysokość całkowita ,wysokość stopni , odległość od osi, długość stopni,kąty, itd, potem wyciągasz szablon z magazynu ,rozkładasz na warsztacie zakładasz tyle stopni ile potrzeba ,rozsuwasz, skręcasz, i masz dokładne odwzorowanie kręconych schodów po których możesz chodzić i pracować na nim,

faktycznie zajmuje po rozłożeniu dużo miejsca, :roll: mniej więcej tyle co szablon z drucików
a z pracochłonnością, to czy gięcie i spawanie u klienta wzornika zajmuje 30min czyli tyle co pomiar z kartką w ręku, do przewiezienia twojego wzornika musisz mieć przyczepę, wpadniesz w dziurę po drodze i już masz błąd we wzorniku, materiał na tę konstrukcję to też nie argument, rozumiem że prostujecie okrąglaka i używacie go kilka razy :mrgreen:
czas to piniondz
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2009, 09:21 przez jolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 29 wrz 2009, 09:19

Ja to robię tak że najpierw skręcam pręt kwadratowy, powiedzmy 14 o tyle obrotów ile robią schody. Jeśli balustrada wg pomiaru będzie miała np 5m i i robi 2,5 obrotu to 5m pręt należy skręcić o 2,5 obrotu w odpowiednia stronę. Potem tak przygotowany pręt tnę na 1,5m kawałki i wiozę do klienta. Tam wykuwam kształt i łapię wysokości w 3 punktach każdego kawałka - początek koniec i środek. Skręcenie pokazuje nam pion w każdym punkcie. To jednoznacznie określa położenie w przestrzeni każdego kawałka. Dokładność przy składaniu w kuźni - milimetrowa. Wyklepane u klienta elementy są potem dolnym pasem balustrady.
Mankament - konieczność spawania cięcin na gotowych schodach.

Szablon - jak dla mnie super sprawa przy budowaniu schodów spiralnych od zera.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 29 wrz 2009, 11:40

szablon Jola jest oczywiście do wykorzystania tylko na warsztacie ,dopomiarów przydałby się dalmierz laserowy (dobroci rzecz),ale szablonik z drutu jest najprostrzym rozwiązaniem nawet na najbardziej pogibolonych schodach.
Kontakt 517355290

Robert W.

Post autor: Robert W. » 29 wrz 2009, 20:42

żaden z sposobów przedstawionych tutaj nie jest dobry,mi chodzi o wzornik który byłby uniwersalny na każdy rodzaj schodów nie zajmował dużo miejsca i byłby bezproblemowy w użytkowaniu,pytałem Pawła bo to europejski człowiek i z niejednej kuźni wiedzę ma :mrgreen: a i balustrady szalone robi :mrgreen: u mnie nie wchodzi w grę jeżdżenie do klienta na przymiarki bo to marnowanie cennego czasu 8-) Mam projekt w głowie i postaram się go naszkicować jak znajdę trochę czasu,wzornik prosty i uniwersalny przynajmniej moim zdaniem :mrgreen: A co do dalmierza laserowego to przyda się każdemu a szczególnie przy łapaniu punktów kontrolnych :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 29 wrz 2009, 21:03

Panowie jedyna opcja przy kręconych schodach to szablonik z drutu,jak bogatszy klijęt to zamawiacie model schodów do tego laser którym dokladnie pomierzycie(ale nie koniecznie ja mam niwelator hilti i jest ok.) noi oczywiście trochę wyobrazni i doświadczenia.:)
Zabawa w jakieś uniwersalne szablony itp.niema sensu.Ja osobiście przerobiłem wszystkie morzliwe sposoby i wiem dobrze ze jak niemam ram wygiętych u klijęta to potem są przeróbki:) zalezy oczywiście od schodów ale mi się zawsze trafiają te bardziej skomplikowane(często inni kowale rezygnują jak widzą schody w dół i jeszcze po łuku).
Row raczej nie widze innej morzliwości!!jak zrobienie szablonu i przymiarek u klijęta(no chyba ze zrobisz 3d za pomocą lasera a potem to jakoś odtworzysz w warsztacie).Zresztą za takie schody sie inaczej zupełnie liczy więdz twój czas nie bedzie stracony:)

Robert W.

Post autor: Robert W. » 29 wrz 2009, 21:16

Paweł masz trochę racji a doświadczenia jeszcze więcej :-D ale myślę że z tym szablonem idę w dobrym kierunku 8-) przynajmniej mi się sprzyda :lol: choć nie zawsze bo chałupy u mnie proste to i z schodami problemu niema ważny projekt reszta obleci :mrgreen:

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 29 wrz 2009, 21:43

Panowie na tym forum chodzi o to aby młodszym kolegom a także nam samym (którym sie wydaje że wiedzą już wszystko :-D ) pokazać różne sposoby wykonywania tej samej czynności, więc nie ma sie co spierać który sposób lepszy do jakiej realizacji , niech każdy sobie przyswoi jego zdaniem najlepszy,chodzi o to aby każdy z nas zobaczył jakie ma patenty ten drugi, jasne że najlepiej było by mieć lasery,hologramy itp, niestety sposoby droższe są niedostępne dla wielu z nas więc ważne są rozwiązania tanie i skuteczne, oszczędzające czas i piniondze,
przede wszystkim aby było tu dużo opisów i rysunków, dzięki którym byśmy się rozwijali, i rozwijali poziom sztuki kowalskiej

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 29 wrz 2009, 22:56

a jak to robili dawniej? jak nie bylo laserow i innych niwelatorów?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 29 wrz 2009, 23:30

Kiedyś widziałem coś takiego w katalogu włoskiej firmy Arteferro italiana.... -i tam było fajne zdjęcie takiego składanego przyrządu do zdejmowania wymiarów z dowolnych schodów...- myślę , że jest to możliwe do skopiowania - bo z tego co pamiętam cena w EURO jest dla nas raczej zaporowa...
Zresztą zobaczcie sami...
http://www.arteferro.com/reimessko/
I co o tym myślicie ??

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 29 wrz 2009, 23:55

Robię teraz takie schody.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Inwestor to jeden z bogatszych gosci w irlendi własciciel Della zatrudnia cały sztab architektów ,najlepszych wykonawców z uni bla bla bla:)
Główny architekt nadzoru dostarczył mi cały projekt w cadzie z wszystkimi krzywymi itp:sugerując ze wszystko jest idealnie wykonane i wystarczy jak zamówie konstrukcję w firmie w Dublinie która ma gientarki 3d numeryczne<a nie będe się bawił w robienie jakiś szablonów i konstrukcji z epoki kamienia łupanego:)wysłalem wszystko do firmy (jeden fragmęt dla sprawdzenia) i co oczywiście nic sie nie zgadzało:)

Spędze minimum tydzien na robieniu wszystkich ram,zabiegów itp:)balustrada bedzie z bardzo grubych materiałów 16-18 [mm]kwadrat +poręcz 25x55 płaskownik mosięrzny,dotego dochodzi bardzo bogaty barokowy wzór i marmur wart ponad 150 000 eu.Nie widze innej morzliwosci na wykonanie tego zaden szablon i laser nie pomorze:)

a to widok chaty z zewnatrz:)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”