skrzynia drewniana z okuciami

Zapomniane techniki i narzędzia, tradycyjne wyroby

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

skrzynia drewniana z okuciami

Post autor: Nikiel » 18 lip 2010, 18:27

Ponieważ nasz forumowy kolega zrobił ostatnio piękną skrzynie, to tak sobie pomyślałem , że jest to idealny temat na wspólna warsztatową pracę:)

Jeśli ktoś ma jakieś ryciny lub zdjęcia takiej skrzyni, to byłbym bardzo zobowiązany za wklejenie ich tutaj. ostatecznie nie musimy robić repliki:) najważniejsze jest to jak takie skrzynie się buduje i jak powinny wyglądać do niej okucia, zawiasy, zamki itd.

jak macie jakąś wiedzę, to proszę się podzielić:)
dzięki
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 18 lip 2010, 21:13

To moje ostatnio robione okucia do skrzyni 17 wiek
http://picasaweb.google.pl/Probollo/Zab ... 3099659778

Na picasie oglądałem kilka galerii z okuciami i skrzyniami z muzeów. Nie zapisałem niestety linków.

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 18 lip 2010, 21:25

Tutaj jest parę przykładów głównie ze wczesnego średniowiecza
http://znaleziska.org/wiki/index.php?ti ... a:Skrzynia

Edit: znalazłem jeszcze trochę na Freha
http://www.freha.pl/index.php?showtopic ... ntry277834
Myśl i Pamięć

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 21 lip 2010, 05:59

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 21 lip 2010, 19:18

:) piękne! dzięki.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 22 lip 2010, 11:01

Nikiel - a co z drewnem na skrzynię ? - czy może robione będą same okucia ?
W razie czego szwagier jest stolarzem więc jakiś materiał by się pewnie znalazł.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 22 lip 2010, 13:20

o widzisz :)
Pogadamy na PW

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 21 sie 2010, 19:00

Co do drewna to mam kuzynkę, która jest strasznie średniowieczna. Powiedziała mi, że jak skrzynia ma wyglądać na "historyczną" to najlepiej brać dechy ze starych stodół, czy szop - takie spłowiałe od słońca. Jak się postarzy okucia, to mamy zabytek jak malowanie. Tylko trzeba robić z głową, bo na każdym cięciu deska ma inny kolor niż tam, gdzie spłowiała.
Ja tam jednak uważam, że nawet w średniowieczu jak robili różne rzeczy to wyglądały jak nowe, a nie jakby miały po 500 lat, więc dałbym na luz ze starymi deskami.
Z obserwacji skrzyń w muzeach powiem, że wszędzie, gdzie widziałem deski nie miały żadnych wpustów na brzegach - w kupie trzymały je właśnie okucia. Prawdopodobnie kąty można łączyć na jaskółczy ogon, ale może to być niehistorycznie, albo coś. Można też po prostu połączyć rogi skrzyni żelastwem. Poprawcie, jakbym zbłądził, bo teoretyzuję.

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 22 sie 2010, 11:10

Problem polega na tym, że dzisiejsza masowa produkcja drewna jest trochę inna niż kiedyś... Dzisiaj spuszczają żywice z drzewa i jest dużo kruchsze. Nie wiem z jakiego drewna się robiło się skrzynie ale jeżeli z iglastych to pewnie nie spuszczano żywicy z nich...
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 22 sie 2010, 12:10

Proponuję podawać sprawdzone informacje (nie mieszajmy panowie).
Pracowałem parę lat w zakładach drzewnych ale o"spuszczaniu żywicy" z drzew przeznaczonych na tarcicę słyszę pierwszy raz, - celowe pogarszanie właściwości drewna?

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 22 sie 2010, 18:51

Panowie i Panie mam kilka belek 200x250mm wyciągniętych ze starego magazynu cukru budowanego ponad 150 lat temu. drzewo na pewno nie spałowane czyli żywica w środku jak coś mogę włączyć się do projektu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 22 sie 2010, 20:01

drewno ładne i dobrze by było zrobić z niego jakiś pożytek:) da się to pociąć na dechy?

co się tyczy projektu pod nazwą "skrzynia" , to skrzynia już jest. tzn są boki ,wieko i dno.
Kolega Dashin to zmajstrował:) projekt okuć też jest. Projekt zrobiła Wisienka.
Jeden element z okuć już jest (został on wycięty przez Macieja i odkuty przez Rav'a)
Kilkanaście gwoździ też już jest gotowych (gwoździe kuli chłopaki na złocie w Bączalu).

Teraz muszę skrzynie poskręcać, pomalować. Rav jest chętny do pomocy przy dokończeniu okuć:)

za jakiś tydzień się za to zabieram.
O losach skrzyni będziemy decydować jak będzie już gotowa, ale są 2 opcje. skrznia zostaje u mnie i czeka do czasu znalezienia miejscówki dla SFK.
Druga opcja jest taka, żeby ją zhandlować, a kasę przeznaczyć na budowę profesjonalnego portalu.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2010, 01:03 przez Nikiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 22 sie 2010, 21:17

Uzupełniam informację wcześniej podaną: dziś byłem w muzeum i skrzynia z XV wieku miała boki łączone na jaskółczy ogon, czyli tak można i należy.

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 22 sie 2010, 22:14

To czy jest spuszczana żywica czy nie to nie jestem ekspertem ale dlaczego deski wydają się być takie kruche? Czasami pracuję sobie z moim Wujem i mówił, że nigdy tak nie było i nazywa dzisiejsze deski "papierowymi"

Pozdro...
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 22 sie 2010, 22:44

tak czy tak jakiś czas temu temu też troszeczkę pracowałem przy zrywce. wiem co w trawie piszczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO TRADYCYJNE - traditional blacksmithing”