Pierwsze hartowanie
Pierwsze hartowanie
Przepraszam jeśli napisałem w złym dziale
Zaczynam trochę kuć .
Zakupiłem od handlowca pręt stalowy fi 12 stał narzędziowa c45 taka miał mi wysłać
Tak z ciekawości rozpaliłem kuźnię rozgrzałem kawałek pręta o długości ok 25 cm aby ,zrobić sobie punktak zaklepalem fajnie zahartowałem w temperaturze ok 820 st. Jasno czerwony przechodził w pomarańczowy
Zahartowałem w oleju przepalonym po około 15 mi nutach wyjąłem , oczyściłem i okazało się że stał w ogóle się nie zahartowała, miękki na całej długości
Włożyłem drugi pręt i zagrzałem do około 1000 st i zahartowałem w podobny sposób również jest miękki
Co robię źle?
Zaczynam trochę kuć .
Zakupiłem od handlowca pręt stalowy fi 12 stał narzędziowa c45 taka miał mi wysłać
Tak z ciekawości rozpaliłem kuźnię rozgrzałem kawałek pręta o długości ok 25 cm aby ,zrobić sobie punktak zaklepalem fajnie zahartowałem w temperaturze ok 820 st. Jasno czerwony przechodził w pomarańczowy
Zahartowałem w oleju przepalonym po około 15 mi nutach wyjąłem , oczyściłem i okazało się że stał w ogóle się nie zahartowała, miękki na całej długości
Włożyłem drugi pręt i zagrzałem do około 1000 st i zahartowałem w podobny sposób również jest miękki
Co robię źle?
Re: Pierwsze hartowanie
Trudno powiedzieć co robisz le. Poszukaj na złomie sprężyny od samochodu i z tego zrób punktach hartując w ten sam sposób. Jeśli wyjdzie twardy to znaczy, że dostałeś prawdopodobnie zły materiał.
Dziękuję za odpowiedź
Też tak myślałem
Wcześniej z resora hartowałen w podobnej temperaturze i pilnik się nie złapał.
A teraz wychodzi miękkie.
Też tak myślałem
Wcześniej z resora hartowałen w podobnej temperaturze i pilnik się nie złapał.
A teraz wychodzi miękkie.
Mam jeszcze jedno pytanie
Kupiłem u tego samego handlowca stal sprężynowa
50Hs blacha w rękach wygina się w każdą stronę czy tak to ma być czy ona jest zmiękczona?
Przepraszam jeśli zadaje banalne pytania
Kupiłem u tego samego handlowca stal sprężynowa
50Hs blacha w rękach wygina się w każdą stronę czy tak to ma być czy ona jest zmiękczona?
Przepraszam jeśli zadaje banalne pytania
Stale sprężynowe zwykle sprzedawane są w stanie zmiękczonym.
Dziękuję za odpowiedź
Co do kolorów - jasnoczerwony przechodzący w pomarańcz to temperatura w granicach 900 - 950 *C czyli za wysoka. Prowadzi do rozrostu ziaren austenitu co negatywnie wpływa na hartowanie. Patrząc na to że był to punktak, sama jego końcówka mogła osiągnąć jeszcze wyższą temperaturę. 1000 to jeszcze gorzej. I jeszcze czas - 15 min.to powinien być czas utrzymania materiału w temperaturze, a nie w oleju jak napisałeś.
Przekuj ten punktak by zmniejszyć ziarno lub wykuj nowy i spróbuj w kolorach jasna wiśnia - cimnoczerwony przez 10-12 min i do oleju.
Przekuj ten punktak by zmniejszyć ziarno lub wykuj nowy i spróbuj w kolorach jasna wiśnia - cimnoczerwony przez 10-12 min i do oleju.
Dziękuję za odpowiedź
Pewnie masz rację sama końcówka osiągnęła pewnie zbyt duża temperaturę
Jak przekuć ten punktak odciąć końcówkę ?
Jak utrzymywać w kotlinie temperaturę stała aby nie rosła ?
Co jeśli temperatura osiągnie kolor żółty .nic nie da się z tym zrobić ?
Pewnie masz rację sama końcówka osiągnęła pewnie zbyt duża temperaturę
Jak przekuć ten punktak odciąć końcówkę ?
Jak utrzymywać w kotlinie temperaturę stała aby nie rosła ?
Co jeśli temperatura osiągnie kolor żółty .nic nie da się z tym zrobić ?
Widziałem na filmach jak niektórzy spawają w kuźni Co z rozrostem ziarna?
Czy normalizacja zmniejszy ziarno?
Jeśli na przykład będę kul w temperaturze żółtej a potem z normalizuje ziarno trzy razy, pomoże to w jakości końcowej.?
Czy normalizacja zmniejszy ziarno?
Jeśli na przykład będę kul w temperaturze żółtej a potem z normalizuje ziarno trzy razy, pomoże to w jakości końcowej.?
Jeżeli ziarno się rozrośnie to normalizacja nie spowoduje jego zmniejszenia. Kuj aż do momentu ciemnej wiśni to pomoże zmniejszyć ziarno, ale lepiej wziąć nowy kawałek na punktak. Gdy będziesz miał zakładany kształt zagrzej do ciemnoczerwonego i zrób próbę magnetyczną, w momencie gdy magnes przestanie przyciągać nie podwyższaj temperatury, utrzymaj ją ok.12 min. , potem do oleju.
Temperaturę utrzymuj sterując nadmuchem lub po prostu przełóż punktak w miejsce paleniska o niższej temperaturze.
Temperaturę utrzymuj sterując nadmuchem lub po prostu przełóż punktak w miejsce paleniska o niższej temperaturze.
Dziękuję bardzo za pomoc
Nie zaglądałem tu przez tydzień.
Zrobiłem tak
Odciąłem około 7 cm końcówki prętów i zagrzałem do ciemnej wiśni
Zauważyłem że lepiej jest jak w kuźni jest ciemniej niż jaśniej super widać kolory ja dopiero zaczynam
Grzałem ok 12 minut kiedy temperatura rosła delikatnie uniosłem i znowu do koksu nie wiem czy to dobrze
Włożyłem do oleju niestety żaden z prętów się nie zahartowal nie wiem może wcześniej za bardzo przejrzałem
Włożyłem nowy całkowicie pręt zaklepalem i zamiast do oleju włożyłem do wody
Pomyślałem że pewnie znowu się nie zahartowal i nie ma co odpuszczać . Pręt się zahartowal
Odpuściłem go na palenisku
Sprawdziłem piknikami pokazuje mi około 54 hrc
Jeśli dobre są pilniki
Mam jeszcze pytanie takie
Z racji że w ciągu dnia pracuje kuciem żajmuje się wieczorami
Za dwie trzy godziny ciężko coś zrobić .
Czy mogę to wykonywać etapami ?
Np raz zakuć połowę włożyć do popiołu i na drugi dzień lub trzeci dokończy ?
Czy coś się stanie?
Dziękuję jeszcze raz za pomoc
Nie zaglądałem tu przez tydzień.
Zrobiłem tak
Odciąłem około 7 cm końcówki prętów i zagrzałem do ciemnej wiśni
Zauważyłem że lepiej jest jak w kuźni jest ciemniej niż jaśniej super widać kolory ja dopiero zaczynam
Grzałem ok 12 minut kiedy temperatura rosła delikatnie uniosłem i znowu do koksu nie wiem czy to dobrze
Włożyłem do oleju niestety żaden z prętów się nie zahartowal nie wiem może wcześniej za bardzo przejrzałem
Włożyłem nowy całkowicie pręt zaklepalem i zamiast do oleju włożyłem do wody
Pomyślałem że pewnie znowu się nie zahartowal i nie ma co odpuszczać . Pręt się zahartowal
Odpuściłem go na palenisku
Sprawdziłem piknikami pokazuje mi około 54 hrc
Jeśli dobre są pilniki
Mam jeszcze pytanie takie
Z racji że w ciągu dnia pracuje kuciem żajmuje się wieczorami
Za dwie trzy godziny ciężko coś zrobić .
Czy mogę to wykonywać etapami ?
Np raz zakuć połowę włożyć do popiołu i na drugi dzień lub trzeci dokończy ?
Czy coś się stanie?
Dziękuję jeszcze raz za pomoc
Gdzie kupić taki magnes?
Przydałby mi się na początek aż na biore w
prawy
Przydałby mi się na początek aż na biore w
prawy
Kucie na raty nie zaszkodzi jeżeli ostatnią czynnością danego etapu będzie kucie. Czemu ma służyć chowanie w popiele, pewnie jeszcze w gorącym? Rzuć to na posadzkę, ziemię czy cokolwiek po czym stąpasz w kuźni, chyba że podłoga drewniana, i niech czeka następnego dnia.
Magnes można pozyskać np. ze starego głośnika
Magnes można pozyskać np. ze starego głośnika
Chowam w zimnym popiole.
Jeśli rzucę na beton to się zahartuje
Mam też cegłę szamotową kładę przy palenisku
Może będę kladl na nią jak do normalizacji .
Rozumiem że po kuciu stał powinienem wygrzać do 15 minut w odpowiedniej temperaturze tzn wyższej minimalnie od temperatury hartowania i położyć na cegłę ?
Dlaczego piszesz aby rzucić na podłogę?
Lepiej aby stał chłodziła się wolniej czy s,ybciej?
Jeśli rzucę na beton to się zahartuje
Mam też cegłę szamotową kładę przy palenisku
Może będę kladl na nią jak do normalizacji .
Rozumiem że po kuciu stał powinienem wygrzać do 15 minut w odpowiedniej temperaturze tzn wyższej minimalnie od temperatury hartowania i położyć na cegłę ?
Dlaczego piszesz aby rzucić na podłogę?
Lepiej aby stał chłodziła się wolniej czy s,ybciej?
Nie chcę zakładać nowego wątku
Chciałem zrobić sobie młotek Kowalski taki aby z jednej strony miał ostra końcówkę
Zakupiłem stał pręt stalowy 5/5 profil pełny NZ3
Chciałem na początek zrobić otwór.
Problem jest taki że to jest bardzo twarde
Przy temperaturze 1000 stopni nie wiele można zrobić przebijak się tego nie łapie
Przez dwa wieczory wybijałem otwór nie wielki
Teraz zrobiłem sobie wybijak ze stali WCl za hartowałen wczoraj i będę robił większy otwór
Jak to szybko zrobić aby tego nie zepsuć?
Grzałem już dwa wieczory a roboty jeszcze duzo
Chciałem zrobić sobie młotek Kowalski taki aby z jednej strony miał ostra końcówkę
Zakupiłem stał pręt stalowy 5/5 profil pełny NZ3
Chciałem na początek zrobić otwór.
Problem jest taki że to jest bardzo twarde
Przy temperaturze 1000 stopni nie wiele można zrobić przebijak się tego nie łapie
Przez dwa wieczory wybijałem otwór nie wielki
Teraz zrobiłem sobie wybijak ze stali WCl za hartowałen wczoraj i będę robił większy otwór
Jak to szybko zrobić aby tego nie zepsuć?
Grzałem już dwa wieczory a roboty jeszcze duzo