Wymiary elementów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Wymiary elementów
Witam!
Dziś moje pytanie dotyczy wymiarów poszczególnych interesujących mnie elementów zbroi.
Po głowie chodzi mi kilka pomysłów na wyroby.
1. Jaką średnicę powinien mieć taki uniwersalny krążek z którego wykonany by został naramienniki miseczkowe . Przyznam się, że na razie myślę 18 cm. Czy jest to myślenie poprawne?
2. Grubość blachy na naramiennik miseczkowy - 2mm czy 1,5 mm ?
3. Głębokość wybrzuszenia (wyoblenia, czy jak to tam nazwać ... ) naramiennika miseczkowego - myślę o 3 cm. ?.
Rozumiem że jeżeli chodzi o wyoblenie naramiennika , to musi on po prostu być dopasowany, ale znów powiedzmy o jak najbardziej uniwersalnym wyobleniu.
3. Grubość blachy na hełm garnczkowy. Na razie skłaniam się ku 2 mm. Będzie dobre?
4. Tutaj pytanie ogólniejsze - mniej więcej w jakim stosunku kupować blachę na zbroje. Chodzi o stosunek gr. 1,5mm : 2mm : 2,5mm. Zakładam oczywiście arkusze o tych samych wymiarach.
5. Z doświadczenia - jeżeli chcę wykuć nóż to odkuwka powinna być jakieś 0,5mm-1mm grubsza niż docelowa grubość noża. Po prostu biorę pod uwagę wgniecenia, zendre i inne ustrojstwa po kuciu ...
Czy w płatnerstwie też kuję z blachy 2mm a osiągam grubość 1,5mm i piszę potem przy sprzedaży, iż ten element został zrobiony z blachy 1,5mm/czy też ma grubość 1,5mm ?
Oczywiście jeżeli coś niejasno napisałem - co w gruncie rzeczy jest możliwe, bo w głowie rodzą mi się b. różne pytania - to proszę pytać - spróbuję rozjaśnić.
Pozdrawiam
Numlock
Dziś moje pytanie dotyczy wymiarów poszczególnych interesujących mnie elementów zbroi.
Po głowie chodzi mi kilka pomysłów na wyroby.
1. Jaką średnicę powinien mieć taki uniwersalny krążek z którego wykonany by został naramienniki miseczkowe . Przyznam się, że na razie myślę 18 cm. Czy jest to myślenie poprawne?
2. Grubość blachy na naramiennik miseczkowy - 2mm czy 1,5 mm ?
3. Głębokość wybrzuszenia (wyoblenia, czy jak to tam nazwać ... ) naramiennika miseczkowego - myślę o 3 cm. ?.
Rozumiem że jeżeli chodzi o wyoblenie naramiennika , to musi on po prostu być dopasowany, ale znów powiedzmy o jak najbardziej uniwersalnym wyobleniu.
3. Grubość blachy na hełm garnczkowy. Na razie skłaniam się ku 2 mm. Będzie dobre?
4. Tutaj pytanie ogólniejsze - mniej więcej w jakim stosunku kupować blachę na zbroje. Chodzi o stosunek gr. 1,5mm : 2mm : 2,5mm. Zakładam oczywiście arkusze o tych samych wymiarach.
5. Z doświadczenia - jeżeli chcę wykuć nóż to odkuwka powinna być jakieś 0,5mm-1mm grubsza niż docelowa grubość noża. Po prostu biorę pod uwagę wgniecenia, zendre i inne ustrojstwa po kuciu ...
Czy w płatnerstwie też kuję z blachy 2mm a osiągam grubość 1,5mm i piszę potem przy sprzedaży, iż ten element został zrobiony z blachy 1,5mm/czy też ma grubość 1,5mm ?
Oczywiście jeżeli coś niejasno napisałem - co w gruncie rzeczy jest możliwe, bo w głowie rodzą mi się b. różne pytania - to proszę pytać - spróbuję rozjaśnić.
Pozdrawiam
Numlock
Re: Wymiary elementów
Weź sobie kawałek tektury, wytnij krążek o jakiejś tam średnicy i przyłóż. Tak najlepiej sprawdzać. 18m moim zdaniem to za dużo, 15 moim zdaniem to max, ale jak kto lubi.Numlock pisze: 1. Jaką średnicę powinien mieć taki uniwersalny krążek z którego wykonany by został naramienniki miseczkowe . Przyznam się, że na razie myślę 18 cm. Czy jest to myślenie poprawne?
Zależy, niech Ci powie klient, jaki chce. Jeśli do bohurtów, to może być 2mm, jeśli ma być historycznie, to 1,5 - 1mm.2. Grubość blachy na naramiennik miseczkowy - 2mm czy 1,5 mm ?
Tak jak piszesz, musi być dopasowany. Zrób jakiś, przyłóż sobie do ramienia (w przeszywce) i zobacz, czy pasuje.3. Głębokość wybrzuszenia (wyoblenia, czy jak to tam nazwać ... ) naramiennika miseczkowego - myślę o 3 cm. ?.
Powinno wystarczyć.3. Grubość blachy na hełm garnczkowy. Na razie skłaniam się ku 2 mm. Będzie dobre?
Arkusz blachy to wbrew pozorom bardzo dużo, nie ma sensu kupować hurtowo, jeśli nie masz jakiejś masowej produkcji, a raczej nie masz. Kupuj na bieżąco, ile Ci potrzeba, w niektórych składach nawet tną arkusz na mniejsze kawałki, tak też można.4. Tutaj pytanie ogólniejsze - mniej więcej w jakim stosunku kupować blachę na zbroje. Chodzi o stosunek gr. 1,5mm : 2mm : 2,5mm. Zakładam oczywiście arkusze o tych samych wymiarach.
Jeśli robisz coś z 2mm, to nie powinieneś stracić na grubości więcej niż 0,1-0,2 mm, przy poprawnej obróbce i szlifie. Marketingowe sztuczki musisz sobie oswoić sam, to Ty będziesz świecił oczami, jak napiszesz, że hełm ma 2mm, a klient będzie sprytny i sprawdzi mikrometrem5. Z doświadczenia - jeżeli chcę wykuć nóż to odkuwka powinna być jakieś 0,5mm-1mm grubsza niż docelowa grubość noża. Po prostu biorę pod uwagę wgniecenia, zendre i inne ustrojstwa po kuciu ...
Hełmy najlepiej z 2.5mm, chyba że jakiś lekki do bojówki (mój zrobiłem z 2mm i obecnie po oszlifowaniu jest gdzieś 1,7 i gnie się jak cholera, ale lekki jest - ok. 3,5 -4 kg z czepcem).Resztę możesz robić 1.5mm. 18 cm to talerz
12cm będzie ok (15 to już max) pamiętaj i mniejszy będzie naramek tym większa mobilność ramion. Głębokość gdzie 2cm mniej więcej.
No tak - tylko ta blacha ze złomu na jakiej na razie ćwiczyłem zawsze ma wżery , które są nie do usunięcia, dlatego chciałem zainwestować w coś lepszego.
Jeżeli zaś miałbym czekać bliżej nieokreślony szmat czasu zanim coś tam skombinują to ja już wolę kupić chyba
Dzięki za odpowiedzi - w takim razie podrożę trochę temat i zapytam o coś innego.
Chodzi o umbo i nity.
1. Umbo - w zasadzie to jaką powinno mieć grubość - czytałem już i o 2mm, ale spotkałem też się z opinią, że powinno mieć 4mm grubości!
Oprócz tego prosiłbym również o przybliżone wymiary tj. średnice umba jako całości i szerokości paska otaczającego miskę oraz wysokość samej miski.
Mam nadzieję, że nie ma 1000 rodzajów umb lub też, że to zależy od tarczy....
2. Nity- kujecie je sami czy używacie stalowych ze sklepu? Mam nity fi 6mm, ale myślę o zakupie również 4 mm. Tych "szóstek" myślę, że będę używał do hełmów i umb a resztę bym
nitował "czwórkami". Czy to poprawne myślenie?
...
Aha - we wcześniejszym temacie ktoś pisał, że " młotka z okrągła kulką, używa on tylko to zabijania nitów " - nie rozumiem tylko czemu miało by służyć użycie takiego młotka - czy łepek nie wyjdzie taki sam jak przy zwykłym blacharskim ?
Edyta
Żeby nie pisać po 2 posty pod rząd - jeżeli chodzi o blachę to brać zimnowalcowalną czy gorącowalcowalną - i czy ocynk czy nie ocynk ( w ogóle bez ocynku da się kupić ? ).
Jeżeli zaś miałbym czekać bliżej nieokreślony szmat czasu zanim coś tam skombinują to ja już wolę kupić chyba
Dzięki za odpowiedzi - w takim razie podrożę trochę temat i zapytam o coś innego.
Chodzi o umbo i nity.
1. Umbo - w zasadzie to jaką powinno mieć grubość - czytałem już i o 2mm, ale spotkałem też się z opinią, że powinno mieć 4mm grubości!
Oprócz tego prosiłbym również o przybliżone wymiary tj. średnice umba jako całości i szerokości paska otaczającego miskę oraz wysokość samej miski.
Mam nadzieję, że nie ma 1000 rodzajów umb lub też, że to zależy od tarczy....
2. Nity- kujecie je sami czy używacie stalowych ze sklepu? Mam nity fi 6mm, ale myślę o zakupie również 4 mm. Tych "szóstek" myślę, że będę używał do hełmów i umb a resztę bym
nitował "czwórkami". Czy to poprawne myślenie?
...
Aha - we wcześniejszym temacie ktoś pisał, że " młotka z okrągła kulką, używa on tylko to zabijania nitów " - nie rozumiem tylko czemu miało by służyć użycie takiego młotka - czy łepek nie wyjdzie taki sam jak przy zwykłym blacharskim ?
Edyta
Żeby nie pisać po 2 posty pod rząd - jeżeli chodzi o blachę to brać zimnowalcowalną czy gorącowalcowalną - i czy ocynk czy nie ocynk ( w ogóle bez ocynku da się kupić ? ).
Hełm z 2mm spokojnie daje radę, z tego co widzę po znajomych i po swojej produkcji, jeśli jest nieprzecieniony szlifem i wypukiwaniem na pieńkach. A waga na kręgosłupie robi swoje. Ale co kto lubi. Prawda jest taka, że na buzdysie i duńczyki żadna blacha nie będzie dość gruba, zawsze się zrobi coś na kształt puszki po sardynkach otłuczonej młotkiem 
Co do nitów - fi6 mm, jeśli mówisz o nóżce, to jakaś makabra i gigantyzm. 3-4mm to jest maks. W ogóle zamiast nitów polecam gwoździe - można kupić takie o nieryflowanych łebkach, wtedy tylko tniesz na długość, zabijasz i zagławiasz zagłownikiem, wychodzi jakieś 10x taniej niż gotowe.
Młotek z kulką jest idealny do zabijania nitów, bo ładnie je rozpłaszcza. Najpierw kulkowym robi się taki "grzybek", a potem z góry zagławiaczem bęc i gotowe.
Blachę nie bierz gorącowalcowaną ani zimnowalcowaną, tylko zbuduj sobie palenisko i rób od razu z 45ki albo sprężynówki, pukanie na zimno 2mm naleśników tylko wyrabia złe nawyki i szkodzi zdrowiu
Co do nitów - fi6 mm, jeśli mówisz o nóżce, to jakaś makabra i gigantyzm. 3-4mm to jest maks. W ogóle zamiast nitów polecam gwoździe - można kupić takie o nieryflowanych łebkach, wtedy tylko tniesz na długość, zabijasz i zagławiasz zagłownikiem, wychodzi jakieś 10x taniej niż gotowe.
Młotek z kulką jest idealny do zabijania nitów, bo ładnie je rozpłaszcza. Najpierw kulkowym robi się taki "grzybek", a potem z góry zagławiaczem bęc i gotowe.
Blachę nie bierz gorącowalcowaną ani zimnowalcowaną, tylko zbuduj sobie palenisko i rób od razu z 45ki albo sprężynówki, pukanie na zimno 2mm naleśników tylko wyrabia złe nawyki i szkodzi zdrowiu
Widocznie zależy od złomu:)Numlock pisze:No tak - tylko ta blacha ze złomu na jakiej na razie ćwiczyłem zawsze ma wżery , które są nie do usunięcia, dlatego chciałem zainwestować w coś lepszego.
Z jakiej blachy zrobisz - takie będzie. 2 mm jest wystarczające, jeśli jest dobrze zrobione. Umbo po kuciu powinno mieć ok. 16-18 cm średnicy, z czego 15-20 mm to pasek.Umbo - w zasadzie to jaką powinno mieć grubość - czytałem już i o 2mm, ale spotkałem też się z opinią, że powinno mieć 4mm grubości!
Umb jest bardzo bardzo wiele, od takich prostych tylko z wybiciem na dłoń, przez stożkowe, aż do takich z długimi rurkami z przodu :-) Przydało by się poprawne nazewnictwo
W kwestii paleniska - jestem już jego szczęśliwym posiadaczem!
Co prawda innej konstrukcji niż planowałem na początku, ale mam nadzieję, że równie skutecznej.
Jeżeli chodzi o blachę to czy tej "45ki" ( to konstrukcyjna blacha tak? ) używają wszyscy płatnerze? Jaka jest jej cena na jakąś tam miarę ( kg? arkusz? ) ?
I patrzyłem że jej odpuszczanie to temp. 550 - 660 [°C] . Przecież w domu to jest niemożliwością takie coś uzyskać !
Co prawda innej konstrukcji niż planowałem na początku, ale mam nadzieję, że równie skutecznej.
Jeżeli chodzi o blachę to czy tej "45ki" ( to konstrukcyjna blacha tak? ) używają wszyscy płatnerze? Jaka jest jej cena na jakąś tam miarę ( kg? arkusz? ) ?
I patrzyłem że jej odpuszczanie to temp. 550 - 660 [°C] . Przecież w domu to jest niemożliwością takie coś uzyskać !
45-ka to stal konstrukcyjna podwyższonej jakości, bardzo dobrze hartująca się, 2x twardsza i mniej podatna na odkształcenia niż najprostsza konstrukcyjna St3. Wraz ze stalą 18G2 i 50HF stanowią trzy najpopularniejsze wybory płatnerskie - hartują się, są twarde i spokojnie można z nich robić grubości 1-1,5mm.Numlock pisze: Jeżeli chodzi o blachę to czy tej "45ki" ( to konstrukcyjna blacha tak? ) używają wszyscy płatnerze? Jaka jest jej cena na jakąś tam miarę ( kg? arkusz? ) ?
Cena za arkusz to ok 170zł 1,5mm, 110zł 1mm (arkusz 1x2m).
Postawiłeś palenisko w domu??? Nie chcę cię martwić, ale temperatura kucia to 800-900°CI patrzyłem że jej odpuszczanie to temp. 550 - 660 [°C] . Przecież w domu to jest niemożliwością takie coś uzyskać !
Średniowieczni płatnerze robili tak:
Giambattista della Porta, Natural Magick, Book XIII, Ch. IV, 1558
"Take soft iron armour of small price, and put it into a pot, strewing upon it [soot, and organic powders to supply carbon], cover it, and make a good fire about it: then at the time fit, take the pot with iron pinchers; and striking the pot with a hammer, quench the whole herness red hot in water; for so it becomes hard ... But, lest the rings of a coat of male should be broken, and flie in pieces, there must be strength added to hardness. Workman call it a return. Take it out of the water, shake it up and down in vinegar, that it may be polished and the colour be made perspicuous: than make red hot a plate of iron and lay upon the same: when it shows an ash colour, cast it again into water, and that hardness abated, and it will yield to the stroke more easily: so of a base coat of male, you shall have one that will resist all blows."
Giambattista della Porta, Natural Magick, Book XIII, Ch. IV, 1558
"Take soft iron armour of small price, and put it into a pot, strewing upon it [soot, and organic powders to supply carbon], cover it, and make a good fire about it: then at the time fit, take the pot with iron pinchers; and striking the pot with a hammer, quench the whole herness red hot in water; for so it becomes hard ... But, lest the rings of a coat of male should be broken, and flie in pieces, there must be strength added to hardness. Workman call it a return. Take it out of the water, shake it up and down in vinegar, that it may be polished and the colour be made perspicuous: than make red hot a plate of iron and lay upon the same: when it shows an ash colour, cast it again into water, and that hardness abated, and it will yield to the stroke more easily: so of a base coat of male, you shall have one that will resist all blows."