Mokume Gane
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
nierafinowana miedź jest wytapiana w hucie ale tego nie sprzedają , do sprzedaży jest przeznaczona miedź już po rafinacji.Mnie nie udało sie dotrzeć do huty ale zdobyłem w drodze wymiany.
Shakudo to 3 do 7% złota plus miedź a shibuischi to ok 25% srebra i reszta miedź.
do barwienia używa się patyny zwanej rokusho .opis rokusho i sposób patynowania można znaleźć w necie również o mokume jest trochę na amerykańskich stronach ale nigdzie nie poiszą o miedzi , mnie zajęło sporo czasu zanim się do tego doszperałem a stopy z czystą miedzią nie działają.
Shakudo to 3 do 7% złota plus miedź a shibuischi to ok 25% srebra i reszta miedź.
do barwienia używa się patyny zwanej rokusho .opis rokusho i sposób patynowania można znaleźć w necie również o mokume jest trochę na amerykańskich stronach ale nigdzie nie poiszą o miedzi , mnie zajęło sporo czasu zanim się do tego doszperałem a stopy z czystą miedzią nie działają.
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
Wacie brawo za odwagę, bo mimo iż experyment nie do końca wyszedł, to uczymy się na błędach i sporo wiedzy można zyskać z tego, co napisałeś.
tylko prośba taka, żebyś robił zdjęcia na jakimś jednolitym tle, bo te litery trochę utrudniają odbiór.
Czytałem, że można robić mokume z monet - gość pisał o dolarach, ale nasze polskie chyba też się zlepią. Najlepiej, jeżeli sklejane warstwy zawierają nikiel, bo się dobrze kleją wtedy.
tylko prośba taka, żebyś robił zdjęcia na jakimś jednolitym tle, bo te litery trochę utrudniają odbiór.
Czytałem, że można robić mokume z monet - gość pisał o dolarach, ale nasze polskie chyba też się zlepią. Najlepiej, jeżeli sklejane warstwy zawierają nikiel, bo się dobrze kleją wtedy.
no tak, ale stal też można spalić, albo zrobić z niej damast Wacie:)
jeszcze chyba nikt nie próbował robić z grosików.
Ebola, to mokume to było chyba z centowych monet, a one maja chyba duzo niklu. ćwiartki chyba się potocznie nazywa niklami czy jakoś tak to było.
jeszcze chyba nikt nie próbował robić z grosików.
Ebola, to mokume to było chyba z centowych monet, a one maja chyba duzo niklu. ćwiartki chyba się potocznie nazywa niklami czy jakoś tak to było.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
Z tego co pisał ten fachowiec, to dobrze się Nikla zgrzewa, zatem można podzielić na połowy, a potem zgrzać i otrzymamy z jednego Nikla dwóch całkiem nowych członków forum: Niklo-Brąza (po połączeniu z czarnoskórym) i Niklo-Miedzia (o Indianina będzie trudniej, ale damy radę).
Mennica Państwowa rzecze tak:
Nominał 5 gr
Metal mosiądz manganowy
Nominał 10 gr
Metal miedzionikiel
Nominał 2 zł
Metal brąz aluminiowy, miedzionikiel
Nominał 5 zł
Metal miedzionikiel, brąz aluminiowy
Myślę, że mosiądz manganowy się nie będzie dawał dobrze kleić, ale miedzio-nikiel powinien. Na monety z tego co wyczytałem stosowany bywa również brązo-nikiel (marka estońska z XX lecia międzywojennego), zatem można się pokusić o próby np. ze starymi złotówkami, jak ktoś ma bo one wyglądały na jakiś stop brązu. Tylko nominału nie pamiętam, ale wiem, że takie były bo się nimi bawiłem w dzieciństwie.
Mennica Państwowa rzecze tak:
Nominał 5 gr
Metal mosiądz manganowy
Nominał 10 gr
Metal miedzionikiel
Nominał 2 zł
Metal brąz aluminiowy, miedzionikiel
Nominał 5 zł
Metal miedzionikiel, brąz aluminiowy
Myślę, że mosiądz manganowy się nie będzie dawał dobrze kleić, ale miedzio-nikiel powinien. Na monety z tego co wyczytałem stosowany bywa również brązo-nikiel (marka estońska z XX lecia międzywojennego), zatem można się pokusić o próby np. ze starymi złotówkami, jak ktoś ma bo one wyglądały na jakiś stop brązu. Tylko nominału nie pamiętam, ale wiem, że takie były bo się nimi bawiłem w dzieciństwie.
http://mokume.erlebe-es.de/synapsecore. ... okume_Gane
W końcu dzięki tutkom na tej stronie zrozumiałem jak to wszystko się robi.
Są i filmiki, i foto-tutoriale.
Mam nadzieje, że komuś pomogą, bo sam jak zdobęde odpowiednie blaszki, to popróbuje porobic mokume.
Tam po lewej stronie są działy z tutkami.
W końcu dzięki tutkom na tej stronie zrozumiałem jak to wszystko się robi.
Są i filmiki, i foto-tutoriale.
Mam nadzieje, że komuś pomogą, bo sam jak zdobęde odpowiednie blaszki, to popróbuje porobic mokume.
Tam po lewej stronie są działy z tutkami.