regulator obrotów

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Maciej

regulator obrotów

Post autor: Maciej » 24 sie 2010, 17:30

to tak jakby ktoś jeszcze nie wiedział. spodziewam sie iz ameryki nie odkrylem... ale moze komus sie przyda.

Obrazek

ustrojstwo to sluzy do regulacji obrotow praktycznie wszystkiego co dziala na pradzie 240 v i wyposazone jest w silnik badz wogole wymaga potrzeby regulacji. w kowalskim i platnerskim fachu bada to szlifierki katowe, wiertarki, polerki, nadmuchy do palenisk, itp.

ustrojstwo to mozna kupic bezposrednio na stronie producenta badz poprzez allegro lub chociazby w najblizszym sklepie z elektronika. aby uwolnic sie od zarzutow o reklame musze sie przyznac iz nie wiem czy jakas jeszcze inna firma produkuje takie zestawy, sam kupilem taki, dlatego polecam.

http://sklep.avt.pl/p/pl/40016/regulato ... ntazu.html

regulator obrotów - zestaw kit od firmy avt można złożyć samemu bądz kupić juz zlutowany. osobiście polecam to zrobić samemu - nie jest to zbyt skomplikowane a satysfakcja niesamowita. jezeli nie ma ktos pojecia o elektronice ( tak jak ja) i nie zna sie na oznaczeniach i kierunkach montazu kondensatorow wystarczy poszukac zdjec zmontowanych zestawow lub skorzystac z tych zamieszczonych ponizej. nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale prawdopodobnie tak :] wiec lepiej uwazac.

zgodnie ze specyfikacja mozna tym ustrojstwem kontrolowac silniki do 2,5 KW czyli powinno starczyc na przecietna flekse czy inna wiertarke.

ponizej zamieszczam zdjecia,

Obrazek
Obrazek
Obrazek

uklad mozna zmiescic nawet do obudowy "naprzewodowej" (cos jak np zasilacz do telefonu) jednak ja zamontowalem w troche wieksza ( akurat sie walala w piwnicy)
warto tez pomyslec o wtyku, tak aby moc podlaczac rozne narzedzia, no chyba ze ktos chce ciac przewod zasilajacy do narzedzia, polaczyc na sztywno i tracic gwarancje badz wpiac to w jakis wiekszy obwod do regulowania dwuchawy/temperatury w piecu lub co badz.

warto tez pomyslec o wlaczniku, ktory zapewni miekki start regulowanego silnika.

Obrazek

triak warto zamontowac na radiatorze ( tu akurat radiator ze starego komputera)bo to bardzo silnie grzejacy sie, w zaleznosci od poboru mocy przez regulowany silnik, element.

powodzenia !!

przy okazji witam wszystkich na forum. jestem z olsztyna. zarazony przez szwagra stawiam swoje pierwsze kroki w RR z ktorego najbardziej, w ramach przygotowan na grunwald jego bractwa, zainteresowalo mnie platnerstwo. jak narazie mam za soba swoje pierwsze naramienniki, nakolanniki i nalokietniki. aktualnie zaczynam nareczaki wg pomyslu sinrica. zobaczymy co z tego wyjdzie. pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 24 sie 2010, 18:15

dobrze, że doczytałem do końca, bo już miałem Cię zrypać za reklamę i brak przywitania.

a że doczytałem, to witam serdecznie i dzięki za długi opis ciekawego wynalazku.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 24 sie 2010, 20:21

Witam cię serdecznie, i życzę dalszych sukcesów w kowalstwie.

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 24 sie 2010, 21:29

Tylko trzeba dorzucić do opisu że silniki komutatorowe (takie co mają szczotki) , bo do silnika indukcyjnego potrzebny jest falownik.

Ale do szlifierki wiertarki itp się nadaje ale jeżeli już chodzi o silnik od pralki frania to regulacja się nie powiedzie.
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 24 sie 2010, 21:53

o widzisz... i to bardzo wazna informacja ktora ominales... dobrze ze juz naprostowane ;-) jak tylko kupie szlifierke... 8-)

Maciej

Post autor: Maciej » 25 sie 2010, 00:22

dziekowac

Awatar użytkownika
EO

Post autor: EO » 25 sie 2010, 09:59

Super rozwiązanie, cena też dobra, niedługo pojawi się w moim warsztacie na 100% :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”