Ogrodzenie, łuki

Projektowanie, rysunki, szkice

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 30 kwie 2010, 23:45

{Marcin} ta pierwsza praca, już wykonana (na fotce w pierwszym twym poście) jest całkiem zgrabna. Skoro ją pokazałeś to czemu nie możesz tę formę kontynuować w przęsłach i furtce? Te twoje pomysły na bramę są słabe. Musisz trochę liznąć lektury na temat kompozycji. Teraz zwracam się nie tylko do ciebie ale i innych forumowiczów. Jeśli macie kłopoty z projektowaniem, proporcjami to jet klika fajnych podręczników traktujących ten temat. Nie wstydźcie się korzystać z lektury. Jeśli nie mieliście z tym do czynienia w ciągu 5 lat studiów artystycznych to minimum jakie należałoby wykonać to samo-dokształcenie się. często "leń" jest tego powodem ale na to nie ma wytłumaczenia.
Marcin, pamiętaj, że jeśli masz do zaprojektowania całe ogrodzenie to szablonowo cały ciężar wizualny powinien się kumulować własnie na bramie i furtce. Często brama posiada 3 strefy. Pas dolny (szerszy), górny (węższy) i środkowy. Ten dolny i górny to zagęszczenie elementami a środkowy jest dopełnieniem całości, jest bardziej ażurowy. Dobrze to widać u Pawła G. w tym ostatnim projekcie. To taki dość klasyczny układ kompozycji bramy. Nieraz tym dolnym pasem jest jakiś kaseton, pełne wypełnienie. Bramę również można dodatkowo podzielić na dodatkowe 3 strefy w wertykalnym układzie. Zagęszczają zewnętrzne pionowe pasy, te leżące najbliżej zawiasów oraz wewnętrzne pionowe pasy z jednego i drugiego skrzydła bramy. Ale warto tez pokusić się o asymetryczne układy które wymagają już trochę troche odwagi w formowaniu kształtów. Nie powinieneś klientowi pokazywać takich rysunków jakie wstawiłeś powyżej. Pawła uwagi i podpowiedzi są właściwe i skorzystaj z nich w projekcie.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 19 sie 2010, 20:37

Witam, udało mi się zrealizować to ogrodzenie. Co prawda pomysł klienta nieco minął się z moją wizją no ale... Jedyne co powiem to to że koksu zużyłem masę... Materiał wykorzystany tutaj to pręt pełny 25mmx25mm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 19 sie 2010, 21:33

fajny murek, ale jakiś biały taki. graffitti by się przydało:P

ajzole są, bardzo ładne ładne bunciki są. czysto i skromnie:) mi się podoba.

A teraz powiem co mi się na oko nasunęło :)
1. przebicia to by było coś! 8-)
2. na zdjęciu furtki lewa górna spirala robi wrażenie lekko kanciastej.
3. na przęsłach brakuje mi jeszcze jednej spirali na dole.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 20 sie 2010, 02:37

Nikiel jak byś mi pojaśnił te pojęcia których użyłeś przed chwilą (ajzole, bunciki) :P
Spirala wydaje się kwadratowa ale na prawdę jest okrągła :) A co do spirali dodatkowej na dole nie było tam już miejsca pomimo tego że wydaje się że jest to ciężko było by ją tam zmieścić.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 20 sie 2010, 08:58

Ajzol to z wielkopolski - oznacza metal, żelazo itp a buncik to inaczej zakuwka (za niemieckim bunden)...
Praca czysta, wzorek nakładany można by przekonstruować trochę aby ta spirala co Nikiel mówił weszła , ta górna spirala z furtki faktycznie jest trochę nieforemna , co jeszcze - można było początek zawinięcia spirali zacząć na ciasno...zastanawia mnie dlaczego użyłeś Marcin pełnego pręta ? Przy takim układzie osiągnąłbyś ten sam efekt z profila - co innego gdyby tam zastosować przekucia , czopowania,spęczenia itp. uwidaczniające mięsistość materiału...ale to chyba nie ten typ klienta....
Ostatnio zmieniony 20 sie 2010, 09:02 przez Salaputro, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 20 sie 2010, 09:01

Gdzie tam w moim poście wyczytałeś że uważam iż Nikiel się czepia? Starałem się jak mogłem żeby wszystko było ładnie płynnie zrobione ale była to moja pierwsza praca z aż takim grubym materiałem, który nie jest łatwy w obróbce przynajmniej jak dla mnie.

Salaputro: Dzięki za wyjaśnienie slangu ;] heh wspominałem ci Ci u Nikla że klient chciał masywny płot z naciskiem na masywny :) więc nie było wyboru

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 20 sie 2010, 12:46

Brawo Marcin, za dopięcie realizacji. Z każdą kolejną realizacją będzie ci łatwiej przekonać inwestora do swoich rozwiązań. Tak jak koledzy wyżej napisali klika małych szczegółów sprawiłoby, że na tym poziomie nie byłoby się do czego doczepić. Za 5 lat zobaczysz, że powtórnie byś nie zrobił tego ogrodzenia począwszy od projektu, poprzez materiały i wykonanie. Na tym poziomie należą ci się gratulacje. 8-)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 22 sie 2010, 20:26

trzeba zrobić mały słowniczek:)

Nie ma co klient musi teraz uważać, żeby mu tego złomiarze nie wynieśli :P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 22 sie 2010, 20:44

Całość waży prawie 2t także byle złomiarze nie wyniosą :P

A co do słowniczka to racja :)

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 25 sie 2010, 21:04

no w tej robocie przebicia wyglądały by rewelacyjnie , chociaż takie jak podejrzałem na pracach Pawła G , czyli wcinasz cały dekor w pręty a na bokach spawasz kawałki stali, i szlifujesz , wygląda jak przebite, :-P rzucało by na kolana

fajna robota, pomimo tych kwadratowych spiral :lol: ,respect

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROJEKTOWANIE - design”