Impreza kowalska w Augustowie

Spotkania, warsztaty, imprezy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 04 wrz 2010, 16:00

No jasne jeśli się wybierzemy trochę dalej ;] koniki nie są w tamtych rejonach... ok 10 km do stajni jest...

Ps . Do tego miejsca z PKP jest rzut beretem, PKS trochę dalej... Czyli ogólnie nie jest źle...
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 04 wrz 2010, 16:56

Nikiel ma rację, że warsztaty przeprowadzić trochę później, kiedy wszystko zostanie ogarnięte i uporządkowane po letnich imprezach... wyjazdach... robotach...powrotach do szkół i na studia... itp....gdy nastanie szara, jesienna pora.
W dniach 11- 14 listopad jest długi łikend, więc to byłby idealny czas na takie spotkanie.
w czwartek, aby się nikomu nie narazić, bo to święto - zjazd, rozponanie i obgadanie działań w dniach kolejnych.

Czy noclegownia miałaby ogrzewanie? Bo o ile przy robocie to nawet lepiej jak nie ma, to na czas odpoczynku lepiej mieć ciepły kąt, a to już pełnia jesieni.
Jak wypali to stawiam się ze sprzętem. ( x2 osoby)

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 04 wrz 2010, 17:17

no kusi mnie ta propozycja i czas podany przez Dziada jest chyba optymalny.
Jakiej wielkości planujecie krzyż
czy ma być tradycyjny dla sztuki ludowej z tamtych stron, czy ma być nowoczesny, czy ma być eklektyczny ?
Jeśli chcesz robić krzyż to nie zawracajmy sobie głowy innymi robotami, Tylko ta jedna praca
Aha czy to ma być krzyż wolnostojący , czy zawieszany na ścianie. wtedy można zrealizować indywidualne projekty

HOWGH

Ps. Od koni sie nie wykręcisz :-))
Ps. Ostatnio jako niewierzący-zababonnik pomagałem przy wymianie na nowy krzyża z ogrodzeniem....więc...;-P

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 04 wrz 2010, 21:00

no to i mnie taki termin by odpowiadał.

Zapodaj więcej danych o projekcie krzyża:) no chyba, że się zapędziłeś z tą imprezą i wolałbyś to faktycznie zrobić w nowym roku. Nic na siłę.

Tak jak mówi Wszebąd, jeden projekt , jedna realizacja. Żadnych nożyków, damastów, ani podkówek:P

Projekt można tak wymajtrować, żeby zawierał w sobie jakieś podstawowe techniki kowalskie, no przebijanie, czopowanie. I to by było COŚ:) .Kolejne warsztaty to kolejny projekt i kolejne podstawowe techniki np. nitowanie i spęczanie.

Wiecie o co chodzi:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 04 wrz 2010, 21:00

Czas w sam raz! Na pewno nikt nie będzie miał zjazdów, ani dodatkowych zajęć. Więc tak Pierwsza propozycja: 11-14 listopad

Planu krzyża jeszcze nie mam... i Do końca nie mam koncepcji. Zapytam Sponsora ;] Osobiście myślałem o dużym krzyżu na ścianę, raczej artystyczny, ale a la historyczny aby miał klimat. Podobny w stylu do Zygmuntowego, ale z napisem IHS w środku może w kole. To na razie luźne pomysły. Postaci Chrystusa raczej nie będziemy robić. ( techniki: na pewno nitowanie wielu elementów)

Ps jeszcze co do noclegów to zapewniam dobre warunki, ciepełko oczywiście będzie jest to w budynku fundacji na poddaszu. ( przynajmniej taki jest plan, być może będziemy w pokojach tam są normalne łóżka piętrowe - mogę 60 osób bez problemu przyjąć :mrgreen: ) co do szczegółów to poinformuję was po niedzieli.

Koni koniki przytulaki będą i Tobie Wszebądzie obiecuję śmiganko :mrgreen:
Mam pomysł abyśmy może jakiś rajd po puszczy Augustowskiej zrobili przy okazji? chłopaki będą kuli a my wyskoczymy na kilka godzin w puszczę ;-] ale o tym może przy okazji albo już w czwartek 11 wieczorem

Ale się rozmarzyłem :)

Pozdro!
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 04 wrz 2010, 21:46

Chłopaki odwalą czarna robotę a Wy za pannami po okolicy będziecie jeździli? :P świetny plan!
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
homikk

Post autor: homikk » 05 wrz 2010, 10:06

Nikiel
przejechał bym się, mam dużego vana, jak by co to sprzęt mam wypadowy.
jak byś się organizował to daj znać, pojechalibyśmy razem.
8-)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 05 wrz 2010, 11:14

O! to jest konkretna propozycja:) przyjmuję. Ja bym jechał razem z kuzynem. Gdyby było miejsce to byśmy mogli podjechać po Wszebąda.
To by było już 8 osób.

Kto jeszcze?

Mathan pytałeś już Zygmunta? Jeśli nie to zrób to jak najszybciej:)

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 05 wrz 2010, 11:21

Homikk to i ja z wami! Do Rzeszowa mam 40km także spoko bym tam dojechał
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Zigmund

Post autor: Zigmund » 05 wrz 2010, 12:02

Здравствуйте. Вы молодцы, что решили организовать кузнечный праздник. Спасибо, что приглашаете меня. Но приехать осенью я не смогу, дочь учится в школе, а хотелось бы поехать в Польшу с семьей. Может как-нибудь летом соберусь, тогда напишу когда буду ехать и может где-нибудь встретимся.
Пожалуйста кто-нибудь переведите, а то я читать и разговаривать немного могу по польску, а писать нет.
С уважением ко всем Зигмунд.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 05 wrz 2010, 12:17

SZKODA:/

Zygmunt napisał, że dziękuje za zaproszenie, ale nie może przyjechać jesienią. Córki chodzą do szkoły, a On chciałby przyjechać z całą rodziną. Lepszy byłby termin letni:)

Więc może przyjedziecie do Ustki? Było by super!:) i Wreszcie byśmy się mogli uczyć od prawdziwego specjalisty.

Zygmunt, nie mogę zrozumieć przedostatniego zdania :/

może ktoś inny by to przetłumaczył?

hekate
Kontakt:

Post autor: hekate » 05 wrz 2010, 14:29

Zygmunt mówi, że po polsku mniej więcej czyta i rozmawia, ale nie potrafi pisać po polsku i prosi, żeby ktoś tłumaczył jego wiadomości na polski.
Tak zrozumiałam przynajmniej.

Awatar użytkownika
killrathi
Kontakt:

Post autor: killrathi » 05 wrz 2010, 15:08

chętnie bym się zjawił i czegoś nauczył :)
Daleko nie mam

Zigmund

Post autor: Zigmund » 05 wrz 2010, 16:47

Hekate tak, po polsku mniej więcej czyta i rozmawia, ale nie potrafi pisać po polsku.

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 05 wrz 2010, 16:47

Jeszcze nie wiem czy będę miał wolne (rodzina) więc nie deklaruję - alę chęci są duuuże :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARSZTATY KOWALSKIE, IMPREZY - hammer ins, events”