Jak uzyskac wzory damastu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
skoro w nożownictwie zrobiło się gwarno to pozwolę sobie odświeżyć wątek. ma ktoś może linki do tutoriali jakichś ciekawych wzorków?
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
Chciał bym zadać mam nadzieje proste pytanie i również prostą ale dokładna odpowiedź otrzymać.
By uzyskać najprostszy wzór z damastu wystarczy:
- zrobić pakiet na przemian z dwóch rodzajów stali (węglowej i niskowęglowej),
- zgrzać je i przekuć choć raz (mam tu na myśli zawiniecie i ponowne skucie).
- nadać kształt,
- oszlifować i wytrawić np w kwasku cytrynowym.
Nie chce uzyskać damastu mozaikowego lecz najprostszy wzór fal by był po prostu widoczny.
Czy płaskownik, z którego chciałem wykonać tanto w dziale nożownictwo nada się jako jeden z rodzaju wymaganej stali? Jaką blachą go przełożyć - wystarczy zwykła czarna ocynk?
(proszę o wybaczenie prostego słownictwa)
By uzyskać najprostszy wzór z damastu wystarczy:
- zrobić pakiet na przemian z dwóch rodzajów stali (węglowej i niskowęglowej),
- zgrzać je i przekuć choć raz (mam tu na myśli zawiniecie i ponowne skucie).
- nadać kształt,
- oszlifować i wytrawić np w kwasku cytrynowym.
Nie chce uzyskać damastu mozaikowego lecz najprostszy wzór fal by był po prostu widoczny.
Czy płaskownik, z którego chciałem wykonać tanto w dziale nożownictwo nada się jako jeden z rodzaju wymaganej stali? Jaką blachą go przełożyć - wystarczy zwykła czarna ocynk?
(proszę o wybaczenie prostego słownictwa)
Sprawiedliwość bez mocy jest niczym,
Moc bez sprawiedliwości to tylko przemoc.
Moc bez sprawiedliwości to tylko przemoc.
Re: Jak uzyskac wzory damastu
Witam!
Chciałbym się podłączyć do tematu nie chcę tworzyć nowego wiec mam nadzieje że ktoś tu zajrzy
Mianowicie chcę przeprowadzić eksperyment zamówiłem płaskowniki NC6 6mm i NCV1 4mm
Zazwyczaj skuwałem pakiet na płasko potem na pół i tak dalej. Teraz chcę pakiet zgrzać, ale rozkuwać go na kwadrat potem chcę zaokrąglić na krawędziach i teraz pytanie mam takie czy jak już z tej formy odkuje głownie to będzie na niej już jakiś łady wzór czy może jednak skręcić go najpierw i dopiero potem odkuwać głownie. No i drugie pytanie czy już ktoś zgrzewał może te stale ze sobą ?
Chciałbym się podłączyć do tematu nie chcę tworzyć nowego wiec mam nadzieje że ktoś tu zajrzy
Mianowicie chcę przeprowadzić eksperyment zamówiłem płaskowniki NC6 6mm i NCV1 4mm
Zazwyczaj skuwałem pakiet na płasko potem na pół i tak dalej. Teraz chcę pakiet zgrzać, ale rozkuwać go na kwadrat potem chcę zaokrąglić na krawędziach i teraz pytanie mam takie czy jak już z tej formy odkuje głownie to będzie na niej już jakiś łady wzór czy może jednak skręcić go najpierw i dopiero potem odkuwać głownie. No i drugie pytanie czy już ktoś zgrzewał może te stale ze sobą ?