VAT jak nie płacić 22 procent??????

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Mardinus
Kontakt:

VAT jak nie płacić 22 procent??????

Post autor: Mardinus » 21 paź 2010, 22:30

Witam.
Mam działalność od kilku lat , i jestem vatowcem .
Firmy biorą faktury no i placi sie vat , a odliczać to trudno.

W mojej pracy wkład własny to 90procent kosztów (10% to blacha ,prąd , nity i inne takie)
Wiec za wiele nie moge odliczyć...
Jak coś sprzedaję za 100zł to płacę vat od 90 zł czyli22% watu czyli ok 20zł (19,8)

Jak sprzedaję coś za 1000zł to oddaje państwu 198zł
przy obrocie ok 10 tyś miesiecznie oddaje państwu ok 2 tyś zł .

czyli 1/5 zarobku - to złodziejstwo .
Kombinuje jek moge - ale ostatnio wszyscy chcą faktury.....

Czy jest jakaś metoda aby płacić powiedzmy 7 procent vatu?? słyszałem taka plotkę ,że artyści tak płacą - ale nie wiem jak to sprawdzić..

No i jak załatwić sobie 7 zamiast 22

szekspir

Post autor: szekspir » 21 paź 2010, 22:42

To jest pytanie z górnej półki-wątpie by zwykły kowal mógł cos poradzić,słuszałem coś o artystach ludowych itp.zawodach chronionych,pewnie porady to najszybciej trzeba szukać w necie,lub okolicznych kołach twórców ludowych,kiedyś osobiście byłem związany z takim kołem w Rudzie(podlaskie),dostarczało się wyroby i oni jeżdzili po festynach itp,upłynniali i podatek to były groszowe sprawy...

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 21 paź 2010, 23:23

kiedyś istniało zwolnienie z podatku VAT na podstawie rękodzieła artystycznego. Procedura dość żmudna, aprobowała to CEPELIA, i w dużym stopniu ograniczająca działanie, gdyż musiał to być wyrób powtarzalny, specyfikowany (forma i kształt ścisle określony) Odstępstwo od tego było kwestionowane. Np. krzesło w ksztalcie A potwierdzone certyfikatem i zakwalifikowane do zwolnienia z VAT, oficjalnie można było sprzedawać posiłkując się na fakturze nr-em certyfikatu. Natomiast przyjdzie klient i powie że chciałby tez kute krzesło ale o ksztalcie B to formalnie nie można tego sprzedać na fakturze z owym zwolnieniem z VAT tylko własnie należy naliczyc 22%. Wyrabianie certyfikatów w CEPELII to długa i kosztowna zabawa. Ale jesli nastawiamy sie na produkcję kutych mebli to sądze że warto. Jeszcze jedna sprawa, zwolnienie z VAT nie obejmuje takich działań jak wykonywanie balustrad, ogrodzeń itd itd. . . Oto pienkny nasz kraj kochany. W Nowej Zelandii wygląda to całkiem inaczej hehe 8-)

Qood
Kontakt:

Post autor: Qood » 21 paź 2010, 23:44

Kiedys korzystałem z tego. Miałem parę wzorów pewnego wyrobu z atestami i były one zwolnione z VAT'u. Jednak straszny problem jest zrobić te atesty (jak wspomniał Harlem robi je Cepelia) wtedy kosztowały ok. 600 PLN za wzór, to jeszcze ważne są tylko przez rok.

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 22 paź 2010, 17:55

moze troche mnie co niektorzy przeswieca ale mozesz sie dogadac z kims na stacji benzynowej i kupywac faktóry zeby odliczyc w hurtowniach budowlanych również czesto idzie cos załatwic bo sprzedali cos bez faktory i wyfakturuja to tobie wtedy vat zmniejsza sie o jakieś 11 procent zalezy jak sie dogadasz
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 22 paź 2010, 20:12

otwórz druga firmę na ryczałcie bez Vatu

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 22 paź 2010, 21:04

jolo jesteś w błędzie jeśli już raz masz Vat - to nie ma takiej opcji aby mieć inną działalność bez Vat-u - tak już jest w naszym kraju... gdybym mógł łatwo teleportować firmę za granicę - nie zastanawiałbym się ani chwili... Tu wiecznie trzeba kombinować - to jest chore.

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 22 paź 2010, 21:18

ja od początku roku przeszedłem na rozliczenie kwartalne , jest czas żeby pod koniec kwartału jakos zareagowac żeby niebyło tyle do zapłaty

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 11 lis 2010, 22:40

Sprawa jest prosta .Piszesz do us o zwrot nadpłaconej kwoty na koniec roku.Urząd ma 30 dni na zwrot ale zwykle poprzedza to kontrola skarbowa.Kiedyś miałem z tym ciągły problem bo robiłem import na 22% a sprzedawałem na 7%

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 12 lis 2010, 19:23

Salaputro pisze:jolo jesteś w błędzie jeśli już raz masz Vat - to nie ma takiej opcji aby mieć inną działalność bez Vat-u - tak już jest w naszym kraju... gdybym mógł łatwo teleportować firmę za granicę - nie zastanawiałbym się ani chwili... Tu wiecznie trzeba kombinować - to jest chore.
nie na siebie :-) na żonkę, brata, ojca

Awatar użytkownika
homikk

Re: VAT jak nie płacić 22 procent??????

Post autor: homikk » 13 lis 2010, 16:39

Mardinus pisze:...

Czy jest jakaś metoda aby płacić powiedzmy 7 procent vatu?? słyszałem taka plotkę ,że artyści tak płacą - ale nie wiem jak to sprawdzić..

...
umowa o dzieło z ewentualnym przeniesieniem praw autorskich
19% podatku od 50% kwoty
ale vatowców to chyba nie dotyczy

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 14 lis 2010, 23:22

robiłem balustrady i na FV pisałem "wykonanie i montaż balustrady balkonowej w domu jednorodzinnym" podatek vat 7%

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 15 lis 2010, 09:05

bo tak w budownictwie jest, ale ogrodzenie tego domu to już niestety 22%
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 15 lis 2010, 09:40

ornatus radze ci idz jak najszybciej do u.s i popros o opinie na PIŚMIE czy jako wykonawca balustrady możesz możesz naliczyć 7 % ( tylko się nie przyznawaj że tak zrobiłeś) .
7% bez obaw możesz naliczyć jeśli budynek należy do gminy .
7% bez obaw za MONTAŻ wewnątrz budynku.( jesli balustrada jest wykonana przez kogoś innego).
Poczytaj w necie na ten temat , producent musi naliczyc 22%.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 22 sty 2012, 18:02

Ostatnio montowałem balustrady dla dewelopera i wystawiałem fakturę na 7% zostało to zaliczone jako usługa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”