VAT jak nie płacić 22 procent??????
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
VAT jak nie płacić 22 procent??????
Witam.
Mam działalność od kilku lat , i jestem vatowcem .
Firmy biorą faktury no i placi sie vat , a odliczać to trudno.
W mojej pracy wkład własny to 90procent kosztów (10% to blacha ,prąd , nity i inne takie)
Wiec za wiele nie moge odliczyć...
Jak coś sprzedaję za 100zł to płacę vat od 90 zł czyli22% watu czyli ok 20zł (19,8)
Jak sprzedaję coś za 1000zł to oddaje państwu 198zł
przy obrocie ok 10 tyś miesiecznie oddaje państwu ok 2 tyś zł .
czyli 1/5 zarobku - to złodziejstwo .
Kombinuje jek moge - ale ostatnio wszyscy chcą faktury.....
Czy jest jakaś metoda aby płacić powiedzmy 7 procent vatu?? słyszałem taka plotkę ,że artyści tak płacą - ale nie wiem jak to sprawdzić..
No i jak załatwić sobie 7 zamiast 22
Mam działalność od kilku lat , i jestem vatowcem .
Firmy biorą faktury no i placi sie vat , a odliczać to trudno.
W mojej pracy wkład własny to 90procent kosztów (10% to blacha ,prąd , nity i inne takie)
Wiec za wiele nie moge odliczyć...
Jak coś sprzedaję za 100zł to płacę vat od 90 zł czyli22% watu czyli ok 20zł (19,8)
Jak sprzedaję coś za 1000zł to oddaje państwu 198zł
przy obrocie ok 10 tyś miesiecznie oddaje państwu ok 2 tyś zł .
czyli 1/5 zarobku - to złodziejstwo .
Kombinuje jek moge - ale ostatnio wszyscy chcą faktury.....
Czy jest jakaś metoda aby płacić powiedzmy 7 procent vatu?? słyszałem taka plotkę ,że artyści tak płacą - ale nie wiem jak to sprawdzić..
No i jak załatwić sobie 7 zamiast 22
-
szekspir
To jest pytanie z górnej półki-wątpie by zwykły kowal mógł cos poradzić,słuszałem coś o artystach ludowych itp.zawodach chronionych,pewnie porady to najszybciej trzeba szukać w necie,lub okolicznych kołach twórców ludowych,kiedyś osobiście byłem związany z takim kołem w Rudzie(podlaskie),dostarczało się wyroby i oni jeżdzili po festynach itp,upłynniali i podatek to były groszowe sprawy...
kiedyś istniało zwolnienie z podatku VAT na podstawie rękodzieła artystycznego. Procedura dość żmudna, aprobowała to CEPELIA, i w dużym stopniu ograniczająca działanie, gdyż musiał to być wyrób powtarzalny, specyfikowany (forma i kształt ścisle określony) Odstępstwo od tego było kwestionowane. Np. krzesło w ksztalcie A potwierdzone certyfikatem i zakwalifikowane do zwolnienia z VAT, oficjalnie można było sprzedawać posiłkując się na fakturze nr-em certyfikatu. Natomiast przyjdzie klient i powie że chciałby tez kute krzesło ale o ksztalcie B to formalnie nie można tego sprzedać na fakturze z owym zwolnieniem z VAT tylko własnie należy naliczyc 22%. Wyrabianie certyfikatów w CEPELII to długa i kosztowna zabawa. Ale jesli nastawiamy sie na produkcję kutych mebli to sądze że warto. Jeszcze jedna sprawa, zwolnienie z VAT nie obejmuje takich działań jak wykonywanie balustrad, ogrodzeń itd itd. . . Oto pienkny nasz kraj kochany. W Nowej Zelandii wygląda to całkiem inaczej hehe 8-)
moze troche mnie co niektorzy przeswieca ale mozesz sie dogadac z kims na stacji benzynowej i kupywac faktóry zeby odliczyc w hurtowniach budowlanych również czesto idzie cos załatwic bo sprzedali cos bez faktory i wyfakturuja to tobie wtedy vat zmniejsza sie o jakieś 11 procent zalezy jak sie dogadasz
Prosze o wyrozumialosc ucze sie 
nie na siebie :-) na żonkę, brata, ojcaSalaputro pisze:jolo jesteś w błędzie jeśli już raz masz Vat - to nie ma takiej opcji aby mieć inną działalność bez Vat-u - tak już jest w naszym kraju... gdybym mógł łatwo teleportować firmę za granicę - nie zastanawiałbym się ani chwili... Tu wiecznie trzeba kombinować - to jest chore.
Re: VAT jak nie płacić 22 procent??????
umowa o dzieło z ewentualnym przeniesieniem praw autorskichMardinus pisze:...
...
19% podatku od 50% kwoty
ale vatowców to chyba nie dotyczy
ornatus radze ci idz jak najszybciej do u.s i popros o opinie na PIŚMIE czy jako wykonawca balustrady możesz możesz naliczyć 7 % ( tylko się nie przyznawaj że tak zrobiłeś) .
7% bez obaw możesz naliczyć jeśli budynek należy do gminy .
7% bez obaw za MONTAŻ wewnątrz budynku.( jesli balustrada jest wykonana przez kogoś innego).
Poczytaj w necie na ten temat , producent musi naliczyc 22%.
7% bez obaw możesz naliczyć jeśli budynek należy do gminy .
7% bez obaw za MONTAŻ wewnątrz budynku.( jesli balustrada jest wykonana przez kogoś innego).
Poczytaj w necie na ten temat , producent musi naliczyc 22%.