Jak zrobić motocyklowy zbiornik paliwa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jak zrobić motocyklowy zbiornik paliwa
Witam serdecznie.
W tym temacie opiszę jak budowałem zbiornik paliwa do swojego Trójkołowca .
Większość z Was ma w swoich warsztatach maszyny i narzędzia przy pomocy których
można z powodzeniem zrobić każdy zbiornik paliwa o niepowtarzalnych kształtach , którego nie kupi się w sklepie czy na allegro .
Dla niektórych z Was będzie to kaszka z mleczkiem. Zapraszam do dyskusji na ten temat.
Oto zdjęcia produktu.
W tym temacie opiszę jak budowałem zbiornik paliwa do swojego Trójkołowca .
Większość z Was ma w swoich warsztatach maszyny i narzędzia przy pomocy których
można z powodzeniem zrobić każdy zbiornik paliwa o niepowtarzalnych kształtach , którego nie kupi się w sklepie czy na allegro .
Dla niektórych z Was będzie to kaszka z mleczkiem. Zapraszam do dyskusji na ten temat.
Oto zdjęcia produktu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedyś w necie znalazłem zdjęcie zbiornika i zawsze chciałem coś podobnego zrobić od podstaw. Po jakimś czasie udało mi się skompletować potrzebne do tego przyrządy ,
czyli : koło angielskie , spęczarko-rozciągarkę , skórzany worek z piaskiem , młotek gumowy , młotek drewniany i inne narzędzia które znajdą się w każdym warsztacie.
Był to mój pierwszy zbiornik i popełniłem wiele błędów , ponieważ nigdy wcześniej nie miałem styczności z tym tematem , ale z efektu końcowego jestem zadowolony.
czyli : koło angielskie , spęczarko-rozciągarkę , skórzany worek z piaskiem , młotek gumowy , młotek drewniany i inne narzędzia które znajdą się w każdym warsztacie.
Był to mój pierwszy zbiornik i popełniłem wiele błędów , ponieważ nigdy wcześniej nie miałem styczności z tym tematem , ale z efektu końcowego jestem zadowolony.
Czynności te powtarzamy aż do uzyskania żądanego efektu a w międzyczasie używamy spęczarko-rozciągarki do likwidacji fałd powstałych na obrzeżach blachy podczas obróbki.
Wreszcie czas na pierwszą przymiarkę.
Wreszcie czas na pierwszą przymiarkę.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 03:09 przez Custom, łącznie zmieniany 1 raz.
I tu pierwsza wtopa. Okazało się że blacha ma za duży owal na swojej długości i jest jeszcze dużo wgnieceń do rozwalcowania.
W takim wypadku trzeba użyć ponownie spęczarko-rozciągarki montując szczęki rozciągające aby zmniejszyć przesadzony nieco owal.
(Przykład na innym elemencie)
W takim wypadku trzeba użyć ponownie spęczarko-rozciągarki montując szczęki rozciągające aby zmniejszyć przesadzony nieco owal.
(Przykład na innym elemencie)
Następnie złapałem blachę w trzech punktach ,aby zrobić dalsze szablony.
Nie ma konkretnego przepisu na ich wykonanie więc wszystko wychodzi metodą prób i błędów . Do zrobienia tego typu zbiornika bardzo przydaje się umiejętność przewidywania -jak zachowa się blacha po wyobleniu , co pozwoli nam w miarę dokładnie wykonać szablony.
Nie ma konkretnego przepisu na ich wykonanie więc wszystko wychodzi metodą prób i błędów . Do zrobienia tego typu zbiornika bardzo przydaje się umiejętność przewidywania -jak zachowa się blacha po wyobleniu , co pozwoli nam w miarę dokładnie wykonać szablony.