Jak zrobić motocyklowy zbiornik paliwa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Bardzo to pracochłonne - ale za to jaki efekt - mi się bardzo podoba. Tak sobie myślę - czy nie byłoby pomocne wycięcie z bloku piany PUR kształtu zbiornika , doszlifowanie go papierem ściernym do żądanego kształtu i dopiero z takiego modelu zdejmować szablony do wykrojów z blachy - bo inaczej to trochę loteria i trza mieć niesamowitą wyobraźnię przestrzenną... Pewnie jak zawsze - gdy robisz 10-20 zbiornik to już doskonale przewidujesz jaki to powinien być kształt....
Szacunek - kawał dobrej roboty.
Podziwiam.
Podziwiam.
Jakoś na początku roku dzwonił do mnie gość z pytaniem czy nie zrobiłbym zbiornika do motoru. Wytyczne były takie: blacha aluminiowa, maksymalnie z 2 kawałków. Odmówiłem, bo nie czas na takie trudne rzeczy. Sam zbiornik pewnie jakoś bym umęczył, ale spasowanie go co do milimetra do ramy już przekracza moje umiejętności 
Bardzo fajną maszynę zmontowałeś. Robi wrażenie. Gdyby tak jeszcze wypolerować zbiornik i ramę...
Bardzo fajną maszynę zmontowałeś. Robi wrażenie. Gdyby tak jeszcze wypolerować zbiornik i ramę...
Masz całkiem fajny pomysł Salaputro .Bardzo byłoby to pomocne robiąc każdy nowy wzór , bo faktycznie z szablonami zabawa jest .Salaputro pisze:Bardzo to pracochłonne - ale za to jaki efekt - mi się bardzo podoba. Tak sobie myślę - czy nie byłoby pomocne wycięcie z bloku piany PUR kształtu zbiornika , doszlifowanie go papierem ściernym do żądanego kształtu i dopiero z takiego modelu zdejmować szablony do wykrojów z blachy - bo inaczej to trochę loteria i trza mieć niesamowitą wyobraźnię przestrzenną... Pewnie jak zawsze - gdy robisz 10-20 zbiornik to już doskonale przewidujesz jaki to powinien być kształt....
Podziwiam.
Tylko jeszcze dobrać odpowiedni materiał na szablony , taki który by się lekko odkształcał, bo
każda powierzchnia zbiornika jest wyoblona i papier tekturowy średnio by się nadawał.
Ale fakt pomysł dobry.
Tak , to było pierwsze moje podejście do takiego tematu i nie raz chęci odchodziły.Nomad pisze:Bardzo fajniutki trójkołowiec. To było twoje 1 podejście?
Czekam na koniec tutka.
Jednak opłaciło się to wszystko i bardzo jestem zadowolony bo na widok jadącej trajki samochody zwalniają żeby to obejrzeć
Inspirowały mnie takie filmiki jak ten :
http://www.youtube.com/watch?v=OEwP7k-f8zk
W końcu przychodzi czas na tunel zbiornika.Na pierwszy rzut oka prosta czynność , jednak stopień trudności jego wykonania okazał się dość duży.
Zasada taka sama :
najpierw robimy szablon , potem wycinamy blachę a na koniec zawijamy ją na rurce fi 60 mm.
Ewentualny nadmiar blachy szlifujemy na zero.
Zasada taka sama :
najpierw robimy szablon , potem wycinamy blachę a na koniec zawijamy ją na rurce fi 60 mm.
Ewentualny nadmiar blachy szlifujemy na zero.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.