Jak zrobić motocyklowy zbiornik paliwa

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 21:50

Na motocyklu wygląda to całkiem nieźle .
Tak przynajmniej mi się wydaje . Jednym słowem jestem zadowolony z przebiegu prac.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 21:56

Wczoraj dostałem wreszcie dwa wlewy paliwa z korkiem . Wlew od Hondy musiałem odesłać
bo nie dało się go zaadoptować . Ten drugi jakoś pasuje ale musiałem dotoczyć do niego pierścień mocujący który wspawam w zbiornik.

Dorobiłem także króciec do kranika który został wspawany w zbiornik pod odpowiednim kątem.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 21:59

Przyszła kolej na uchwyty zbiornika. Wcześniej dorobione i powiercone przyspawałem tym razem migiem . Jest kilka rodzai mocowań zbiornika ale ja wybrałem starą metodę na uchwytach między którymi znajdą się gumowe dystanse tłumiące drgania.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 22:02

No i chwila prawdy - sprawdzam szczelność . Na króciec wkręciłem kranik przez który wpompowałem powietrze do zbiornika ( Przy tym trzeba uważać bo pod ciśnieniem zbiornik może się zdeformować ) Następnie przesmarowałem miejsca spawane wodą z mydłem - sposób bardzo skuteczny . W miejscach nieszczelnych pojawiły się bąble powietrza , które trzeba na nowo zaspawać i oszlifować po czym znowu trzeba sprawdzić szczelność i tak do skutku .

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 22:06

Następnie wytrasowałem otwór na wlew paliwa . Szukałem w sklepach odpowiedniej otwornicy , ale nigdzie nie znalazłem takiej średnicy (w moim przypadku 107 mm )
Postanowiłem użyć wycinaka do glazury który jak widać okazał się skuteczny a co najważniejsze jest regulowany - koszt 19 zł .

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 22:15

Powoli zbliżam się do końca pracy nad zbiornikiem .W wycięty otwór wspawałem wytoczony pierścień do którego następnie przykręciłem wlew paliwa z korkiem.
Przed zamontowaniem zbiornik trzeba koniecznie zabezpieczyć od środka aby uniknąć kłopotów z rdzą . Ponad tydzień szukałem odpowiedniego środka w przystępnej cenie ale nic z tego . Dotarłem do środka Firmy KREEM made in USA ale on bardziej nadaje się do renowacji starych zbiorników ponieważ składa się z trzech komponentów.
1.Usuwa rdzę
2.Odtłuszcza
3.Zabezpiecza
Cena ok. 200 zł więc odpada bo w tym przypadku potrzebne jest tylko zabezpieczenie.
Temat zapodałem znajomemu chemikowi który pracuje w laboratorium wytwórni lakierów .
Mają zbadać skład chemiczny i zrobić odpowiedni lakier.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 22:22

Gdy tylko dostałem lakier od razu zrobiłem test na jego wytrzymałość .Kawałek odtłuszczonej blachy zanurzyłem w lakierze i po całkowitym wyschnięciu i utwardzeniu ok 8 dni ,wrzuciłem do słoika z benzyną na następne 10 dni .
Proces schnięcia można przyspieszyć wygrzewając zbiornik w komorze ale jej nie posiadam więc poczekam.
Mam nadzieję że chłopaki z laboratorium dobrze dobrali lakier i będzie coś z tego bo cena o wiele lepsza - 50 zł 1l , którym można zabezpieczyć dwa duże zbiorniki.
Cena środka firmy KREEM to 200 zł na jeden zbiornik

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 22:40

Po rozprowadzeniu lakieru wewnątrz i całkowitym jego wyschnięciu , pomalowałem zbiornik podkładem i przykręciłem wlew paliwa .
Zbiornik czeka jeszcze malowanie i aerograf ale na tym można zakończyć proces jego powstawania .
W podobny sposób powstały błotniki i karoseria

Poniżej gotowe produkty.

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 19 gru 2010, 22:43

Gratuluję pieknej trajki. Co do zbiornika to nie powinno być tam jeszcze rurek, które po załóżeniu na ramę połączysz wężykiem? Kanał jest dosyć głęboki i paliwo może nie przelewać sie z jednej strony komory na druga czego efektem może być nieoczekiwana utrata mocy :)

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 gru 2010, 22:52

ornatus pisze:Gratuluję pieknej trajki. Co do zbiornika to nie powinno być tam jeszcze rurek, które po załóżeniu na ramę połączysz wężykiem? Kanał jest dosyć głęboki i paliwo może nie przelewać sie z jednej strony komory na druga czego efektem może być nieoczekiwana utrata mocy :)
Słuszna uwaga :D . Prawdę mówiąc pomyślałem o tym trochę za późno i dałem sobie spokój ale nie jest źle bo zbiornik jest zamontowany pod takim kątem ,że paliwa zostaje tylko pół litra po całkowitym zejściu do kranika , więc daje radę . ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 19 gru 2010, 23:53

Wiedziałem, że szybko się odnajdziesz :)
Obrazek

ateem

Post autor: ateem » 20 gru 2010, 07:12

Custom do sprawdzania szczelności polecam takie coś:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1349407581
ja używam tego do sprawdzania szczelności rurek klimatyzacyjnych, mis olejowych i innych rzeczy, które po spawaniu mają być 100% szczelne.
W tym systemie nie potrzebne jest ciśnienie powietrza.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 20 gru 2010, 09:25

Custom może pomyśl o robieniu motocykli na zamówienie, bo dobrze ci idzie?

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 20 gru 2010, 19:55

Nomad pisze:Custom może pomyśl o robieniu motocykli na zamówienie, bo dobrze ci idzie?
A wiesz myślałem o tym, ale ludzie szybko mnie sprowadzili na ziemię .
Wystawiłem raz te wyroby na alledrogo i odzew był duży :shock: każdy chętnie by kupił z tym że po kosztach . Nigdy w życiu nie odebrałem tak dużej ilości idiotycznych telefonów :mrgreen:
Dochodziło do tego że gdybym np. zamiast zbiorniki robić
kopał doły łopatą , to zarobiłbym dwa razy więcej . Smutna jest rzeczywistość w naszym kraju.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 20 gru 2010, 21:45

W stanach chłopaki z OCC super kase robią na motocyklach, tylko taka mała różnica w mentalności społeczeństw niestety... Ale z twoimi umiejętnościami dawał byś radę
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”