Cześć. Pisze w tym temacie gdyż innego związanego za spawarkami nie znalazłem.
Co prawda nie posiadam spawarki jeszcze, ale mam zamiar niebawem jakąś zakupić. I tu moja prośba do was którzy już trochę się na tym znacie. Co byście polecali.
Myślę o takiej małej spawareczce inwertorowej. Na allegro poszperałem i jak widzę mają one około 100-200 Amper czy to nie za mało bo jak przedmówca pisze ma spawarkę o mocy 550A.
Nie mam zamiaru jej nadużywać tylko od czasu do czasu jakieś narzędzie do kuźni zrobić za jej pomocą.
I jeszcze jedna sprawa. W miejscu gdzie mam warsztat jest stara chatka z przestarzałą instalacją elektryczną. Wiertarka i szlifierka oraz nadmuch działają dobrze i nic się nie dzieje. Czy podłączenie takie spawarki może spowodować spalenie przewodu w pionie?
Będę wdzięczny za Wszelkie informacje.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oto co mnie interesuje
Cena 550zł przesyłka 20zł
"Oferowane urządzenie dzięki zastosowniu w jego budowie technologii inwertorowej uzyskuje dużą moc przetwornicy przy niewielkiej wadze i gabarytach i zmiejszonym poborze energii w porównaniu do konwencjonalnych spawarek transformatorowych. Spawarka umożliwia spawanie elektrodami rutylowymi, żeliwnymi, zasadowymi oraz ze stali nierdzewnej
Spawarka inwerterowa 160A firmy PowerMat KEDE-162 z gwarancją 12 miesięcy
Podstawowe parametry techniczne:
* napięcie zasilania 230V~/50Hz
* prąd spawania 18-160A
* zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe w postaci bezpiecznika 16A
* regulacja prądu spawania
* wartości prądu spawania:
- elektroda 3.2mm - 160A
- elektroda 2.0mm - 57A
- elektroda 1.6mm - 44A
* chłodzenie wentylatorem
* średni pobór prądu 8.5A