Zimno a narzędzia

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Zimno a narzędzia

Post autor: Marek » 03 gru 2010, 10:23

Takie pytanko mam co do nadejszłej zimy. Trzymam swoje wszystkie elektronarzędzia w garażu bez ogrzewania, może to mieć szkodliwe działanie? Jak na przykład się włącza taką lodowo zimną kątówkę czy wiertarkę to nic się nie stanie czy lepiej przenieść gdzieś gdzie cieplej?
:evil:

suchy_5

Post autor: suchy_5 » 03 gru 2010, 11:41

Witam Marek ja tak trzymam narzędzia od 4 lat i jeszcze się nic nie stało ale jeżeli masz jakąś spawarkę co ma sporo elektroniki lepiej ją zabezpiecz żeby nie była cały czas w wilgoci takie jest moje zdanie pozdrawiam

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 03 gru 2010, 20:53

Nic im nie powinno się stać, jedyna rzecz to nie sprawdzaj językiem ich metalowych obudów

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 03 gru 2010, 21:10

:P w takim razie ok :) Z tą wilgocią to też jest problem faktycznie bo na warsztatach kątówka niby od wilgoci padła :/

P.S. w sumie myślałem że trochę rozmowa może się rozwinąć o tym ale jako, że widzę że nie, to w związku z tym prosiłbym o przesunięcie tego pytania do tematu "szybkie pytanie szybka odpowiedź"... No chyba że się nie chce :P

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 03 gru 2010, 22:06

Wilgoć szkodzi elektronarzędziom. Słyszałem, że trzeba dbać zwłaszcza o spawarki, gdyż nalot korozyjny na blachach transformatorów pogarsza jakość spawania.

ateem

Post autor: ateem » 03 gru 2010, 22:15

ujemna temperatura nie służy narzędziom, gdyż na zmarzniętych powierzchniach osadza się wilgoć, która to może być przyczyną przebić, zwarć jak również korozji.

suchy_5

Post autor: suchy_5 » 06 gru 2010, 14:03

Marek a nie korzystasz z żadnego ogrzewania jak robisz od rana do wieczorka na przykład to na koniec roboty weź podłuż do pieca niech się tli ile może zawsze coś :roll:

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 06 gru 2010, 14:13

hehe niestety to jest tylko garaż nieocieplony ale połączony z takim ocieplanym pokojem z piecem ogrzewającym dom. Po prostu chyba będę na czas zimy przenosił co wrażliwsze do tego cieplejszego pokoju.

Do tej pory jak robiłem od rana do wieczora to było ciepło ale w zimie jak robię to muszę kuć non stop nie odchodząc od paleniska na za długo :P Godzinka walenia młotem porządnie rozgrzewa tylko buty trzeba ciepłe mieć :)

Dzięki za rady :) szczególnie, że teraz planuję kupić spawarkę to będę uważał, żeby nie zwilgotniała ;)

damian_w202

Post autor: damian_w202 » 03 sty 2011, 00:35

Z tym jest tak, że ja wszystkie elektronarzędzia, których wiem, że nie będę zimą używał przenoszę do ogrzewanego pomieszczenia. Inaczej z tymi co je będę używał jak spawarka czy wiertarka. W/g mnie gorsze jest dla maszyny przenoszenie jej z zimnego do ciepłego np po używaniu w garażu spawarki przeniesienie jej do ciepłego pokoju. Wtedy na zimnych częściach spawarki czyli wszędzie osadzać się będzie wilgoć z powietrza. Im większa różnica temperatur tym więcej wilgoci. Jak cały czas będzie w nieogrzewanym garażu to wiosną temperatura stopniowo się będzie podnosić i nie wystąpi efekt skraplania. Najgorsze co może być to zabrać spawarkę z zimnego garażu do mieszkania a po załóżmy 10 czy 20 minutach wynieść ją z powrotem coś tam dospawać. Katastrofa murowana. Ujemne temperatury szkodzą a nawet zagrażają żywotności baterii w elektronarzędziach ale te ładnie czekają w ciepełku do wiosny.
Pozdrawiam Damian

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”