Suszenie drewna
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Suszenie drewna
Mam takie pytanko kupiłem 6 klocków orzecha włoskiego dopiero co ścięty. Wysokie są na 30-35 cm średnica 35 cm. Proszę mi powiedzieć jak je suszyć i kiedy będą dobre na rękojeści. Chciałem je wynieść na strych i tam niech poleżą do przyszłego sezonu czy może je pociąć na drobne kawałki i je suszyć na grzejniku czy może na strychu w pocietych kawałkach.
O czywiscie chodzi mi o sposoby domowe. Mam jeszcze szklarnie małą i może je tam zanieść w całości lub pocięte tylko czy nie popekaja od słonca na strychu jest ciepło i ciemno.
O czywiscie chodzi mi o sposoby domowe. Mam jeszcze szklarnie małą i może je tam zanieść w całości lub pocięte tylko czy nie popekaja od słonca na strychu jest ciepło i ciemno.
-
dara
Chłopie zmarnujesz drewno!!!
Do suszenia takich klocuszków musisz mieć przewiewne ale chłodne miejsce.
Oczywiście suszysz w korze a lica musisz zabezpieczyć farbą,woskiem,smołą przed szybkim wysychaniem i pękaniem.
Spokojnie będą powietrznie suche za trzy lata.
Jak ci się śpieszy to po prostu zanieś do tartaku i ci wysuszą w przemysłowej suszarni.
Do suszenia takich klocuszków musisz mieć przewiewne ale chłodne miejsce.
Oczywiście suszysz w korze a lica musisz zabezpieczyć farbą,woskiem,smołą przed szybkim wysychaniem i pękaniem.
Spokojnie będą powietrznie suche za trzy lata.
Jak ci się śpieszy to po prostu zanieś do tartaku i ci wysuszą w przemysłowej suszarni.
- Grzegorz K.
- Administrator