Spirala Archimedesa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Spirala Archimedesa
Witam mam do zrobienia spirale o średnicy fi ok.850mm,więcej sztuk ,czy macie jakiś pomysł jak to zrobić z pręta kwadratowego 12 . Mam koncepcje zrobienia szablonu i wyginania na nim,ale wasze doświadczenie na pewno mi pomorze.
musisz zrobić szablon , jeśli ma to być więcej niż jeden zwój to musi być w formie piramidy, czyli początek nawijasz wyżej i zjeżdżasz w dół w mare nawijania , pozwoli ci to na zrobienie kilku zwojów na jednym szablonie, jeśli ma być prawidłowa spirala , matematyczna to poszukaj wzoru albo daj znać to ci prześlę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Żeby wyszła idealna i wtedy mógłbym uwzględnić grubość materiału z którego będę robił spiralę, odpowiednio ją zmniejszył wydrukował i do rysunku robił formę. Ale to tylko takie moje rozumowanie, bo jeśli da się narysować idealnie w programie to po co się ręcznie męczyć 
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
Pytanie czy uwzględnisz to jak materiał będzie ci się wyginał, bo jak wygniesz to zawsze trochę wróci i nie będzie już tak dokładnie.
Cala zabawa polega na wzięciu jakiegoś okrągłego kawałka drewna czy prętu i przymocowaniu linki, potem bierzesz i rysujesz okrąg, którego promień będzie ci się skracał wraz z nawijaniem linki na ten okrągły kawałek.
Cala zabawa polega na wzięciu jakiegoś okrągłego kawałka drewna czy prętu i przymocowaniu linki, potem bierzesz i rysujesz okrąg, którego promień będzie ci się skracał wraz z nawijaniem linki na ten okrągły kawałek.
Najlepiej to ustalić skok tej spirali i po prostu to narysować wykresem w Excelu:P wiem bo dopiero co musiałem to zrobić:P
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2011, 19:15 przez Tholnar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gerardgero