Prośba o szybką wycenę
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Prośba o szybką wycenę
Panowie, poproszono mnie o zrobienie ozdobnego detalu do kratki wentylacyjnej do kominka. Klient pyta ile by to kosztowało a, że nigdy nie robiłem takich rzeczy to póki co nie mam pojęcia co odpowiedzieć. Sam detal nie jest trudny do wykonania, kratka ma wymiar 17x40 cm. Za ile coś takiego mozna zrobić ? I jeszcze z jakiego materiału najlepiej ? Pręt 10x10 chyba będzie za cienki ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
w takich przypadkach robię tak : rozpisuję sobie jakie czynności muszę wykonać - cięcie, wiercenie, gięcie, spawanie, piaskowanie, malowanie, nitowanie etc...., i ile mi zajmą czasu. na koniec dodaję 20% i mam np 14h
i teraz najprzyjemniejszy moment, wychodzę od 100zł/h pracy warsztatu (nie ważne czy 1 czy 3 ludzi to robi i ile acetylenu czy koksu mi pójdzie - 1r-g pracy warsztatu = 100zł netto) i zastanawiam się czy klienta polubiłem czy nie. jeżeli tak to robię za 50/h, jeżeli nie polubiłem to robię za 150/h
i teraz najprzyjemniejszy moment, wychodzę od 100zł/h pracy warsztatu (nie ważne czy 1 czy 3 ludzi to robi i ile acetylenu czy koksu mi pójdzie - 1r-g pracy warsztatu = 100zł netto) i zastanawiam się czy klienta polubiłem czy nie. jeżeli tak to robię za 50/h, jeżeli nie polubiłem to robię za 150/h
no raczej chodzi o sympatycznych kulturalnych gości z którymi wódki bym się chętnie napił - tych liczę 50,0 . a ci mniej sympatyczni to nerwowe cwaniaczki z rozbieganymi oczkami, bez podstaw języka polskiego ale za to z gruntownie przestudiowaną ekonomią rodem z niemieckiego targowiska. wiem że mają mnie za brudasa nieudacznika i za to ich kasuję 150,0. niestety smukłe 17 -latki jakoś bram i mebli nierdzewnych u mnie nie zamawiają ....
nie jest to dzieło ale...
dane:
- materiał 18g2a [profile 160x80x8, 120x60x8, blacha 10mm]
- masa 630kg
- przybliżona długość spoin 45mb [dwa ściegi]
- czas wykonania ok. 45robo/h [spawacz+pomocnik]
- praca 'na gościnnych występach' [dziennie do przebycia 50km]
- no i chyba najważniejsze: nadzór i odbiór przez UDT
pomóżcie proszę, bo to pierwsze takie moje zlecenie, a nie chciałbym 'psuć rynku' ale i w 'kolano strzelać' też se na starcie nie zamierzam.
pzdr
reneq

[edit]
- auto star 266
- żuraw hiab 175
dane:
- materiał 18g2a [profile 160x80x8, 120x60x8, blacha 10mm]
- masa 630kg
- przybliżona długość spoin 45mb [dwa ściegi]
- czas wykonania ok. 45robo/h [spawacz+pomocnik]
- praca 'na gościnnych występach' [dziennie do przebycia 50km]
- no i chyba najważniejsze: nadzór i odbiór przez UDT
pomóżcie proszę, bo to pierwsze takie moje zlecenie, a nie chciałbym 'psuć rynku' ale i w 'kolano strzelać' też se na starcie nie zamierzam.
pzdr
reneq

[edit]
- auto star 266
- żuraw hiab 175