Metaloznastwo na chopski rozum

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Metaloznastwo na chopski rozum

Post autor: krzysieklup » 13 cze 2011, 18:16

Witam forumowiczów
Mógł by ktoś mi opisać na chłopski rozum

Cementyt , co to jest ? jak powstaje ?
Ferryt , perlit i ausenit ? z Czego one się biorą ? i w co się zmieniają?
I jak owe składniki zamieniają się w Martenzyt lub bainit.

I z drugiego postu
Czyli Stal węglowa podgrzana daje Austenit , A z Austenitu powstaje podczas schładzania Perlit ,ferryt , Cementyt , bainit i martenzyt ?
I to wszystko zostaje w stali ? tak ?
Pogubiłem się całkowicie i proszę o rade .Czytałem książke i jeszcze gorzej się pogubiłem.

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 13 cze 2011, 18:41

Pytanie z gatunku "czy możecie mi w skrócie opowiedzieć historię świata?" miałem z tego na technologii kilka albo nawet kilkanaście wykładów a na koniec facetka powiedziała że tak ogólnie z grubsza omówiła temat. Jak sam zauważyłeś książki się o tym pisze a ty byś chciał na chłopski rozum, w jednym poście najlepiej? tak z ciekawości - po co Ci taka wiedza?
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 13 cze 2011, 18:46

Jest mi potrzebna , bez tego spać nie mogę a i w szkole się przyda .Ale to za kilka lat.co nie znaczy że mam nie wiedzieć .

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 13 cze 2011, 20:13

Jak widze masz internet wpisz w googlach potrzebne ci hasło i czytaj
możesz iść też do biblioteki nawet na politechnike . Przecież nikt ci nie będzie streszczał tu kilku lat studiów .

Tholnar
Kontakt:

Post autor: Tholnar » 18 cze 2011, 08:47

fakt :P po prostu wiedz, że są to różne stany stali i zmieniają się one w zależności od temperatury i intensywności chłodzenia. Czytaj książki powoli i ze zrozumieniem a w końcu załapiesz co i jak po kolei ;) a w szkole ma Ci się to przydać? uwierz, nie ma takich szkół u nas żeby mogło Ci się to przydać :P

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 18 cze 2011, 11:05

To już znam 4 kowali w okolicy , Ja , Kucyk , Marek i Pan(Thornal) :)

Mimo wszystko przyda się w przyszłości.

Tholnar
Kontakt:

Post autor: Tholnar » 18 cze 2011, 11:44

Za tego Pana to oberwiesz ode i od Marka jak zrobimy spotkanie :P

revolt26

Post autor: revolt26 » 21 maja 2012, 12:52

Jak chcesz tak dogłębnie to przestudiować to poszukaj nawet na wikipedii "wykres żelazo-węgiel"... ale tak jak wcześniej ktoś powiedział, to nie jest niezbędna wiedza (wystarczy wiedzieć że pod wpływem temperatury zmienia się struktura stali)

bardziej przydaje się znajomość gatunków stali (nazwy ale i rozpoznawanie w praktyce) oraz w jakich temperaturach dla jakiej stali przeprowadzać obróbkę cieplną (dane z katalogów)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 maja 2012, 15:43

revolt26, Nie rób z kowali analfabetów,którzy robią wszystko na czuja.Wiedza bardzo ulatwia tę robotę, tu trzeba myśleć ,a nie bez sensu walić młotkiem. :evil:
Kontakt 517355290

revolt26

Post autor: revolt26 » 21 maja 2012, 20:47

o to mi nie chodziło, jak ktoś chce to zawsze dobrze uzupełnić teorie ale myślę że ona nie jest niezbędna do pracy

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 23 maja 2012, 11:57

Teorie już mam bo miałem w szkole z praktyką gorzej niby są młoty , palenisko na praktykach ale nie ma nauczyciela bo powymyślają że inżynier czy tam magister musi być żeby uczyć :evil:

revolt26

Post autor: revolt26 » 23 maja 2012, 15:31

mam dokładnie ten sam problem, czyli dużo teorii a mało praktyki. najlepiej poszukaj kowala w okolicy i u niego się podszkol (jako pomocnik, za darmo), też szukam tylko ciężko w tych czasach z kowalami... a tak jak powiedziałem ta cała teria to niekoniecznie się przyda, dobry kowal (starej daty) przecież się na tym nie znał a jakoś dawał sobie radę, musisz "na oko" rozpoznawać stal i wiedzieć na czym polega obróbka plastyczna/cieplna, myśle że to wystarczy (kiedyś wystarczyło).

a na praktyki w szkole bym za bardzo nie liczył, ja miałem zajęcia w kuźni ale nawet się nie chwale że tam nic ciekawego nie robiliśmy :)

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 23 maja 2012, 16:26

revolt26, czy mnie się zdaje ,czy Ty naprawdę chcesz jakąś rewoltę przeprowadzić.????
revolt26 pisze:mam dokładnie ten sam problem, czyli dużo teorii a mało praktyki. najlepiej poszukaj kowala w okolicy i u niego się podszkol (jako pomocnik, za darmo), )
Wnuka kowala dziadka chcesz pouczać???
revolt26
Wysłany: Dzisiaj 15:31
.. a tak jak powiedziałem ta cała teria to niekoniecznie się przyda, dobry kowal (starej daty) przecież się na tym nie znał a jakoś dawał sobie
Żartujesz chyba !!!!
musisz "na oko" rozpoznawać stal
Nie ma takiego arcymistrza w całym wszechświecie.
O próbie iskrowej słyszałeś ?]

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 23 maja 2012, 17:09

Nie chce mi się przebijać przez całość ale Heldze dam +1 :mrgreen:

revolt26

Post autor: revolt26 » 23 maja 2012, 18:07

sorki bo wyraziłem się mało precyzyjnie... no ale większość chyba zrozumiała o co mi chodziło :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”