Metaloznastwo na chopski rozum
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- krzysieklup
- Kontakt:
Metaloznastwo na chopski rozum
Witam forumowiczów
Mógł by ktoś mi opisać na chłopski rozum
Cementyt , co to jest ? jak powstaje ?
Ferryt , perlit i ausenit ? z Czego one się biorą ? i w co się zmieniają?
I jak owe składniki zamieniają się w Martenzyt lub bainit.
I z drugiego postu
Czyli Stal węglowa podgrzana daje Austenit , A z Austenitu powstaje podczas schładzania Perlit ,ferryt , Cementyt , bainit i martenzyt ?
I to wszystko zostaje w stali ? tak ?
Pogubiłem się całkowicie i proszę o rade .Czytałem książke i jeszcze gorzej się pogubiłem.
Mógł by ktoś mi opisać na chłopski rozum
Cementyt , co to jest ? jak powstaje ?
Ferryt , perlit i ausenit ? z Czego one się biorą ? i w co się zmieniają?
I jak owe składniki zamieniają się w Martenzyt lub bainit.
I z drugiego postu
Czyli Stal węglowa podgrzana daje Austenit , A z Austenitu powstaje podczas schładzania Perlit ,ferryt , Cementyt , bainit i martenzyt ?
I to wszystko zostaje w stali ? tak ?
Pogubiłem się całkowicie i proszę o rade .Czytałem książke i jeszcze gorzej się pogubiłem.
Pytanie z gatunku "czy możecie mi w skrócie opowiedzieć historię świata?" miałem z tego na technologii kilka albo nawet kilkanaście wykładów a na koniec facetka powiedziała że tak ogólnie z grubsza omówiła temat. Jak sam zauważyłeś książki się o tym pisze a ty byś chciał na chłopski rozum, w jednym poście najlepiej? tak z ciekawości - po co Ci taka wiedza?
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.
- krzysieklup
- Kontakt:
- krzysieklup
- Kontakt:
-
revolt26
Jak chcesz tak dogłębnie to przestudiować to poszukaj nawet na wikipedii "wykres żelazo-węgiel"... ale tak jak wcześniej ktoś powiedział, to nie jest niezbędna wiedza (wystarczy wiedzieć że pod wpływem temperatury zmienia się struktura stali)
bardziej przydaje się znajomość gatunków stali (nazwy ale i rozpoznawanie w praktyce) oraz w jakich temperaturach dla jakiej stali przeprowadzać obróbkę cieplną (dane z katalogów)
bardziej przydaje się znajomość gatunków stali (nazwy ale i rozpoznawanie w praktyce) oraz w jakich temperaturach dla jakiej stali przeprowadzać obróbkę cieplną (dane z katalogów)
-
revolt26
- krzysieklup
- Kontakt:
-
revolt26
mam dokładnie ten sam problem, czyli dużo teorii a mało praktyki. najlepiej poszukaj kowala w okolicy i u niego się podszkol (jako pomocnik, za darmo), też szukam tylko ciężko w tych czasach z kowalami... a tak jak powiedziałem ta cała teria to niekoniecznie się przyda, dobry kowal (starej daty) przecież się na tym nie znał a jakoś dawał sobie radę, musisz "na oko" rozpoznawać stal i wiedzieć na czym polega obróbka plastyczna/cieplna, myśle że to wystarczy (kiedyś wystarczyło).
a na praktyki w szkole bym za bardzo nie liczył, ja miałem zajęcia w kuźni ale nawet się nie chwale że tam nic ciekawego nie robiliśmy
a na praktyki w szkole bym za bardzo nie liczył, ja miałem zajęcia w kuźni ale nawet się nie chwale że tam nic ciekawego nie robiliśmy
- Helga ten-door
revolt26, czy mnie się zdaje ,czy Ty naprawdę chcesz jakąś rewoltę przeprowadzić.????
O próbie iskrowej słyszałeś ?]
Wnuka kowala dziadka chcesz pouczać???revolt26 pisze:mam dokładnie ten sam problem, czyli dużo teorii a mało praktyki. najlepiej poszukaj kowala w okolicy i u niego się podszkol (jako pomocnik, za darmo), )
Żartujesz chyba !!!!revolt26
Wysłany: Dzisiaj 15:31
.. a tak jak powiedziałem ta cała teria to niekoniecznie się przyda, dobry kowal (starej daty) przecież się na tym nie znał a jakoś dawał sobie
Nie ma takiego arcymistrza w całym wszechświecie.musisz "na oko" rozpoznawać stal
O próbie iskrowej słyszałeś ?]
-
revolt26