Miejsce na budowę mam, z przyłączami nie będzie problemu, z warunków zabudowy jasno wynika, że nie ma przeciwwskazań na tego typu budowlę.
Jakkolwiek budowlaniec ze mnie żaden (ekonomista z wykształcenia), więc zwracam się do grona forumowiczów o garść porad
Po głowie chodzi mi pomysł na budynek o wymiarach 5 x 8 metrów po obrysie, wewnątrz kuźnia właściwa 5x6, a reszta to pomieszczenie gospodarcze i mała łazienka z kiblem i prysznicem (takie marzenie o luksusie). W tej chwili moje główne zajęcie to zbroje, ale kto wie, pewnego dnia rynek może mnie wykluczyć, albo po prostu braknie chęci i trzeba będzie robić coś innego, więc warsztat-kuźnia nie może być ograniczony tylko do jednego typu działalności - w razie czego maszyny wynieść, podłogę zamieść i voilà można otworzyć naprawę samochodów/ślusarnię/cokolwiek
I teraz pytania:
1. Szukać projektu, czy iść do architekta? A może lepiej sobie darować i postawić budynek gospodarczy tylko na podstawie zgłoszenia (czyli mniejszy warsztat)?
2. Jak budować? Jak głęboko fundament, z czego, co potem i co na dach? Jakieś okna i drzwi też się przydadzą? A może lepiej postawić mały blaszak? Warto oszacować koszt postawienia stanu surowego zamkniętego, bo być może już na tym etapie okaże się, że moje 8mkw. to szczyt możliwości finansowych.
3. Może ktoś już budował od podstaw i zechce podzielić się przemyśleniami i doświadczeniami?
4. Czego nie robić, a o czym nie zapominać? Czyli wskazówki praktyczne od kowalskiej braci.