Budowa kuźni od podstaw

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Budowa kuźni od podstaw

Post autor: Maleus » 30 paź 2011, 22:21

Nadszedł taki czas, że trzeba pomyśleć o budowie nowej kuźni. W tej chwili pracuję na 8mkw. w niskim pomieszczeniu, ze słabą wentylacją i w ogóle z BHP to tak słabo ;) Brak miejsca staje się uciążliwy, nie tylko ze względu na wygodę pracy, ale przede wszystkim nie ma gdzie ustawiać maszyn (swobodny dostęp do maszyn i urządzeń to dość ważna rzecz).

Miejsce na budowę mam, z przyłączami nie będzie problemu, z warunków zabudowy jasno wynika, że nie ma przeciwwskazań na tego typu budowlę.
Jakkolwiek budowlaniec ze mnie żaden (ekonomista z wykształcenia), więc zwracam się do grona forumowiczów o garść porad :)
Po głowie chodzi mi pomysł na budynek o wymiarach 5 x 8 metrów po obrysie, wewnątrz kuźnia właściwa 5x6, a reszta to pomieszczenie gospodarcze i mała łazienka z kiblem i prysznicem (takie marzenie o luksusie). W tej chwili moje główne zajęcie to zbroje, ale kto wie, pewnego dnia rynek może mnie wykluczyć, albo po prostu braknie chęci i trzeba będzie robić coś innego, więc warsztat-kuźnia nie może być ograniczony tylko do jednego typu działalności - w razie czego maszyny wynieść, podłogę zamieść i voilà można otworzyć naprawę samochodów/ślusarnię/cokolwiek :) Z budową nie spieszy się jakoś szczególnie, sporo zależy od możliwości finansowych i ilości wolnego czasu. Już teraz wiem, że budynek powinien powstać możliwie niskim kosztem, przy maksymalnym wkładzie pracy własnej i pomocy wszelkich szwagrów, znajomych fachowców i tym podobnych specjalistów ;)

I teraz pytania:
1. Szukać projektu, czy iść do architekta? A może lepiej sobie darować i postawić budynek gospodarczy tylko na podstawie zgłoszenia (czyli mniejszy warsztat)?
2. Jak budować? Jak głęboko fundament, z czego, co potem i co na dach? Jakieś okna i drzwi też się przydadzą? A może lepiej postawić mały blaszak? Warto oszacować koszt postawienia stanu surowego zamkniętego, bo być może już na tym etapie okaże się, że moje 8mkw. to szczyt możliwości finansowych.
3. Może ktoś już budował od podstaw i zechce podzielić się przemyśleniami i doświadczeniami?
4. Czego nie robić, a o czym nie zapominać? Czyli wskazówki praktyczne od kowalskiej braci.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 30 paź 2011, 22:52

Plany sobie daruj. Lepiej, jako gospodarczy wymiary w zarysie od 25 do 40m2 w zależności od gminy. Sprawdź jak jest u ciebie.
Jak postawiłem swoje 25m2, to w gminie zmienili na max 40m2.
Aby zgłosić musisz wykonać szkic i opis (wymiary, materiały, kąty dachu, elewacja).
Jak znajdę swoje zgłoszenie, to podeśle
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 22:57 przez bey, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 30 paź 2011, 22:52

Budowalismy u siebie niedawno warsztat ok 100m2, projekt od architekta ale zmodyfikowany po swojemu, prosta konstrukcja słupy z profila 100x100x5 zalane betonem przykręcone do stóp z betony zalanych na ok 1,5m całość obłożona płytą warstwową, konstrukcja dachu drewniana, przykryty blacha, wszystko zrobione własnych nakładem sił, jak bys miał więcej pytań zapraszam
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 31 paź 2011, 07:17

ja zrobiłem blaszaka... ( miałem gotową konstrukcje tylko obiłem blachą...)
Problem w takim pomieszczeniu to ogrzewanie zimą. Jak bym chciał robić ręczną obróbkę bez palenia w palenisku było by zbyt zimno...
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 31 paź 2011, 14:31

@bey - coś mi się kojarzy, że u mnie w gminie to jest 35mkw, ale muszę tam podejść i wypytać:)
@Marcin - gęsto te słupy stawialiście? Na płytę warstwową jakieś ocieplenie jeszcze? Jeśli to nie tajemnica, jaki koszt budowy od projektu do flaszki na oblanie gotowego budynku?
@Matthan - blaszak to jak na razie ostateczność. To masz taki standardowy o takim kształcie klik czy jakiś wymyślny?

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 31 paź 2011, 16:50

Słupy róznie +/- co 2.5m, na płytę warstwową nie dajesz ocieplenia http://www.steelprofil.eu/oferta/plyty- ... s-produktu kosztu całości ci nie moge podać bo nie zapisywaliśmy tego no i większość we własnym zakresie robiliśmy żeby było jak najtaniej
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 31 paź 2011, 22:47

Ja mam murowany z suporeksu (kosztu nie jestem w stanie określić, budowany z resztek po postawieniu dwóch domów). Budynek postawiony w kształt litery L, łatwiej oddzielić część kuźnianą od ślusarsko-szlifierskiej bez ścianek działowych (każdy metr się liczy). Poza tym 25m2 w zarysie w tym kształcie daje możliwość zrobienia wysuniętego dachu, więc np. gilotyna na, zewnątrz, ale pod dachem. Dodatkowo zostało mi trochę materiałów stropowych, więc na części budynku jest betonowy strop, od szczytu jakieś 120cm, więc powstał niewielki stryszek na materiały (sezonowanie drewna itp.) więcej miejsca na dole.
Lepsze jest wrogiem dobrego

Slavek

Re: Budowa kuźni od podstaw

Post autor: Slavek » 05 sty 2012, 22:17

Maleus pisze:
I teraz pytania:
1. Szukać projektu, czy iść do architekta? A może lepiej sobie darować i postawić budynek gospodarczy tylko na podstawie zgłoszenia (czyli mniejszy warsztat)?
2. Jak budować? Jak głęboko fundament, z czego, co potem i co na dach? Jakieś okna i drzwi też się przydadzą? A może lepiej postawić mały blaszak? Warto oszacować koszt postawienia stanu surowego zamkniętego, bo być może już na tym etapie okaże się, że moje 8mkw. to szczyt możliwości finansowych.
3. Może ktoś już budował od podstaw i zechce podzielić się przemyśleniami i doświadczeniami?
4. Czego nie robić, a o czym nie zapominać? Czyli wskazówki praktyczne od kowalskiej braci.
Ja napisze na swoim doswiadczeniu. W 2008 zacząłem budowe budynku o wymiarach zew. 9.25 /6.50 . sposobem gospodarczym. Jako ze obok stawiam dom , musiałem mieć plany na wszystko. Fundamenty kopane ręczne na 1m. ( strefa przemarzania) zalewane z betoniarki + kilka ton czystego gruzu betonowego. Sciany stawiane z pustaka pyłowego, strop płyta 14 cm + cegła dziurawka. Więźba sosnowa + blacha trapezowa. Drzwi, okna robione ze stali( typowe warsztatowe). To tak w skrócie. Jedyne koszta za robocizne, stawianie ścian i szalowanie stropu to 2500zł :) Reszta samemu. jak dobrze pamietam coś około 30 tyś. koszt od papierów po wkręty do blachy.

Znajomy stawiał budynek warsztatowy i zamiast pustaka użył baas panela( słupy wylewane z betonu a miedzy nimi płyta).

Awatar użytkownika
wino39
Kontakt:

Post autor: wino39 » 09 sty 2012, 02:26

Jeśli nadal jesteś zainteresowany jako taką wyceną tego warsztatu, to pisz- Ojciec jest murarzem 8)
Tyle ci mogę powiedzieć:
- Jeżeli nie zależy ci na temperaturze (chodzi o malowanie zimą) to dach jednospadowy, lekkiej konstrukcji(kratownica+blacha falista\trapezowa\eternit :evil: ).
-Fundament zależy od gruntu.
Dalej mi sie nie chce o tej porze :mrgreen: :mrgreen:
"tak samo brzytwę płucze się w zimnej i cycki prysznicowane zimnym prysznicem są twardsze i jędrniejsze"

dara

Post autor: dara » 09 sty 2012, 09:35

Jeśli planujesz młot mechaniczny to przy wyborze metody wykonania ścian,trzeba wziąść pod uwagę drgania jakie on wywołuje.

Ogólnie biorąc,fundament czyli podstawa.
Żadnych kombinacji,lany beton na ławie,głębokość cn. 120 cm.
Ława zbrojona.
Izolacje poziome: papa,smoła,folia w płachcie (żadnego płynnego dziadostwa)
Ściany,jak masz kasę: siporeks szlifowany,kładziony na klej(sam wymurujesz bez problemu)
Jak nie masz kasy a masz dużo czasu: beton jamisty wylewany w szalunkach(niska cena kupa roboty)
Strop betonowy płytowy (prosta sprawa do zrobienia każdy majster ci zaszaluje i zazbroji)
Krycie papą.
to tak w ogólności.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 09 sty 2012, 10:09

To ja pojadę technologią hipisowską http://biobudownictwo.org/technologia/

:)
Obrazek

dara

Post autor: dara » 09 sty 2012, 13:22

Giniak jest dobrym rozwiązaniem,jest tani i wytrzymały,ale straszliwie pracochłonny.
podobna propozycja:
Obrazek
http://www.earthbagbuilding.com/articles/honeyhouse.htm

Na płycie fundamentowej,budowany z rękawów PP i ziemi stabilizowanej cementem.
W proporcji 10/1
Pomiędzy warstwy daje się jeszcze drut kolczasty.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 09 sty 2012, 16:56

Domki hobbita hehe :mrgreen:

Slavek

Post autor: Slavek » 10 sty 2012, 11:08

dara pisze:
Ogólnie biorąc,fundament czyli podstawa.
Żadnych kombinacji,lany beton na ławie,głębokość cn. 120 cm.
Ława zbrojona.
Izolacje poziome: papa,smoła,folia w płachcie (żadnego płynnego dziadostwa)
Ściany,jak masz kasę: siporeks szlifowany,kładziony na klej(sam wymurujesz bez problemu)
Jak nie masz kasy a masz dużo czasu: beton jamisty wylewany w szalunkach(niska cena kupa roboty)
Strop betonowy płytowy (prosta sprawa do zrobienia każdy majster ci zaszaluje i zazbroji)
Krycie papą.
to tak w ogólności.
Jeśli planuje zrobić to taniej i nie bedzie kopał piwnic to czysty gruz betonowy jest dobrym rozwiazaniem jako dodatek do lanego betonu.

Siporex, suporex itd. jest ciepłym materiałem, sam mam budynek z materiału komorkowego ale czy klej jest dobrą alternatywą dla zaprawy cementowo-wapiennej ? czas pokaże.

Strop - jak najbardziej monolit ale nie śpieszył bym się ze słowami ze każdy majster to dobrze zrobi, widziałem sporo stropów które były źle zrobione ze wzgledu na brak belek, podciągów itp, które w efekcie poprostu zawisły.

Papa na dach przy pełnym deskowaniu jest dobra , sam brałem ją pod uwage( na dom) tylko mam wątpliowści jak to bedzie "pracować" przy ociepleniu wełną ?

Jeśli chodzi o budynek gospodarczym trzeba obliczyć co wyjdzie taniej, no i papiasty dach nie wygląda ciekawie.

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 10 sty 2012, 16:38

Dziękuję za liczne odpowiedzi :D
Temat jest wciąż aktualny, czytam, zbieram informację i myślę jak zrobić to rozsądnie.

Propozycje niekonwencjonalne są super, warsztat z glinosłombeli i żerdzi wygląda wyśmienicie, a domek hobbita to już w ogóle ;) Obawiam się jednak, że to zbyt odważne projekty :mrgreen: i zdecyduje się na proste ściany z suporexa.
Wiem, że na dachu będzie blacha trapezowa - już taką mam, kupiłem bo była za śmieszne pieniądze z którejś tam ręki.
Młot mechaniczny już sobie buduję, ale taki malutki, że oddzielny fundament pod niego nie będzie potrzebny.
Planuje rozpocząć w maju, będę robił fotki na bieżąco, może komuś kiedyś się przyda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”