Budowa kuźni od podstaw

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
wino39
Kontakt:

Post autor: wino39 » 11 sty 2012, 16:22

Slavek pisze:Suporex itd. jest ciepłym materiałem, sam mam budynek z materiału komorkowego ale czy klej jest dobrą alternatywą dla zaprawy cementowo-wapiennej ? czas pokaże.
Nie ma sensu kładzenie "ciepłych" materiałów na zaprawe powstają wtedy mostki termiczne, a poza tym martwisz się czy Ci ściany odlecą?:lol: nie martw się- nie odlecą :D

Maćku
Strop(jeśli chcesz oszczędzać) nie jest Ci raczej potrzebny, a poza tym zawsze można dolać strop i drugą kondygnacje :mrgreen:
A fundament-lepiej zostawić dziury z piachem w posadzce na ławy pod młot i inne narzędzia. W razie "W" nie musisz kuć, a jak tego nie zalejesz , to zawsze możesz tam wrzucać gorące elementy 8)
PZdr
"tak samo brzytwę płucze się w zimnej i cycki prysznicowane zimnym prysznicem są twardsze i jędrniejsze"

Slavek

Post autor: Slavek » 11 sty 2012, 17:43

wino39 pisze:
Slavek pisze:Suporex itd. jest ciepłym materiałem, sam mam budynek z materiału komorkowego ale czy klej jest dobrą alternatywą dla zaprawy cementowo-wapiennej ? czas pokaże.
Nie ma sensu kładzenie "ciepłych" materiałów na zaprawe powstają wtedy mostki termiczne, a poza tym martwisz się czy Ci ściany odlecą?:lol: nie martw się- nie odlecą :D
Chyba nie będzie grzał gazem i kalkulował strat ciepła :) Ja wypowiadam się na swoim doświadczeniu, zaprawa nie odstaje jak sie pustaka wcześniej dobrze zmoczy. Być może klej wyjdzie taniej, jeżeli zdecydujesz się na zaprawe cementową to tylko z wapnem, nie polecam plastyfikatorów.

Awatar użytkownika
igor
Kontakt:

Post autor: igor » 11 sty 2012, 22:22

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 12 sty 2012, 17:01

Jako że niedawno budowałem, co nieco wiem. Wiem, że budynki gospodarcze na zgłoszenie można budować do 25m2, lub też do 35m2 w przypadku gdy warunki zabudowy mówią, iż jest to zabudowa zagrodowa. Przepisy są dość jasne i chyba nie zależą od gminy, po prostu trzeba wiedzieć na jakiej zabudowie mieszkamy ;) . Jeszcze są tam regulacje co do rozpiętości, ale to wszystko można znaleźć w przepisach na stronach internetowych.
Jeżeli z projektem to nie warto budować małej budy, sam to zrobiłem i już zaczynam żałować, choć na początku wydawało się że jest wystarczająco. Wystarczy jednak wstawić nieco klamotów i już robi się ciasno.
I jeszcze jedna rzecz, nawet gdy z projektem, z pozwoleniami i innymi tego typu sprawami, uważam że stawiać jako budynek gospodarczy i już, nie jako warsztat czy inne takie, wiąże się to bowiem z dodatkowymi komplikacjami, o których wcześniej nie miałem pojęcia i wolałbym się jednak z nimi nie spotykać, ale cóż, człowiek uczy się na błędach. A budynek zawsze można przystosować do działalności.
Tyle wiem, tak mi się przynajmniej wydaje ;) , pozdrawiam i powodzenia :D

Awatar użytkownika
sdr3

Post autor: sdr3 » 12 sty 2012, 19:21

Przepisy odnośnie powierzchni budynków bez pozwolenia ludziska omijają: buduje się obok siebie (oddalone np. o metr lub dwa) dwa bliźniacze budynki po 25/35 m kw. i w ścianach które są do siebie zwrócone robisz duże otwory drzwiowe (prawie na całą ścianę). Potem kryjesz przejście między nimi i obudowujesz lekką ścianką nie wspartą na fundamencie. W moim regionie to działa, w okolicach Zakopanego też :)
Budowę możesz podzielić wtedy na etapy - najpierw jeden budynek, potem drugi.

Do zaprawy zamiast wapna świetny jest preparat zastępujący wapno np. Cement plus lub Klutan. Tylko musi być na nim wyraźnie napisane, że zastępuje wapno w zaprawach murarskich, bo zwykle w składach budowlanych wciskają normalny plastyfikator do betonu, a to nie to samo.

dara

Post autor: dara » 12 sty 2012, 22:17

nie polecam zastępowania wapna plastyfikatorami jeśli budujesz dla siebie.
z resztą wapno to mały procent kosztów budowy.
po co robić po dziadowsku jak można zrobić dobrze i wcale nie drożej.

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 12 sty 2012, 22:51

Ciekawe to co napisałeś odnośnie łączenia budynków :) . Pomysłowość ludzka jednak nie zna granic :lol: . A i pomysł może się przydać.... Polak potrafi..

Awatar użytkownika
rafw
Kontakt:

Post autor: rafw » 15 sty 2012, 18:29

tu jest pewne ryzyko...
jak się wybuduje pierwszą część, starostwo może nie wydać zgody na drugą... choć ów metr odstępu spełnia wymogi formalne, ale co z łącznikiem? Urzędnicy ów sposób znają ;)

poz tym budynek musi spełniać kilka innych kryteriów: odległość od granicy z sąsiadem i następnym sąsiadem, jeśli działki są wąskie. Nie jestem pewien czy nie trzeba odbioru ppoż i bhp jeśli przeznaczeniem budynku jest działalność... Oczywiście zawsze można zgłosić składzik na narzędzia ogrodowe ;)

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 15 sty 2012, 20:09

U mnie w gminie przepis mówi o jednym budynku gospodarczym na każde 5 arów działki. Pow. 25mkw. Więc mogę sobie pozwolić na 3 takie jakby co;) Zorientuję się jeszcze tylko jak to będzie wyglądać w przypadku prowadzenia w takim budynku działalności.

Awatar użytkownika
sdr3

Post autor: sdr3 » 15 sty 2012, 21:34

Co do prowadzenia działalności - jak pracujesz sam - nie ma kłopotu. Zatrudnisz człowieka choćby na 1/10 etatu - na wszystko musisz mieć papier. Dotyczy to też albo głównie maszyn.

P.S. Odmowę urzędnik musi uzasadnić, a skoro nie ma przepisu jednoznacznie zabraniającego to i nie ma czym za bardzo uzasadniać.

Awatar użytkownika
rafw
Kontakt:

Post autor: rafw » 15 sty 2013, 14:57

Roczek minął i u mnie od października stoją mury nowego warsztatu 35m2... :D na więźbę funduszy zabrakło.. :?

paleniska: węglowe i gazowe, powędrują razem z kowadłami na zewnątrz, ale naturalnie pod dach (wiatka z obudową z cegły i drewna - "kuźnia"). W środku zostanie tylko hartownia a i to przy oknie wychodzącym na "kuźnię".

W poprzednim warsztacie (awansował w maju na dom mieszkalny) była i kuźnia i szlifiernia i stolarnia... i magazyn towaru wszelakiego... zbrzydł mi taki bajzel. Piły też pod wiatę wędrują a szlifierki do wydzielonej ciężką foliową kotarą części - "szlifierni". Ordnung muss sein! :D

Nad warsztatem przewidziany "country club" :D
kozik.org.pl

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 15 sty 2013, 20:45

Daj fotki
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
rafw
Kontakt:

Post autor: rafw » 16 sty 2013, 07:33

Stara, obecnie przerabiana na dom mieszkalny jest tu:
http://www.geostudio.pl/wordpress/?p=1166

a to historia jej budowy:
http://www.geostudio.pl/wordpress/?p=324

niestety blog mam po angielsku.. ale na fotach wszytko widać.
Nowa kuźnia stoi jakieś 80m na wschód od domu. Siła już podciągnięta, mury stoją. Dziwne, ale nie mam zdjęć tej nowej. Cyknę fotki jak zdążę dojechać przed zmierzchem.

edit:
Dawna kuźnia - dom po lewej:
Obrazek
kozik.org.pl

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 16 sty 2013, 07:56

Zafunduj sobie wyższy pieniek pod kowadło ,ten jest stanowczo za niski ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 16 sty 2013, 15:30

Jak budowałem swoja kuźnię, to zależało mi, aby palenisko było naprzeciw, lub obok drzwi. W lato daje ulgę. Poza tym drzwi i okna na północ, co by słońce nie świeciło do środka

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”