poziom polskiego kowalstwa - galeria, dyskusja

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

poziom polskiego kowalstwa - galeria, dyskusja

Post autor: harlem » 05 wrz 2011, 00:12

korzystając z odpoczynku w jednej z miejscowości napotkałem dość liczne realizacje z żelaza. Można doszukać się kilku dominujących "fachowców"w tym miejscu, którzy do tematu podchodzą produkcyjnie. Jednak w większości przypadków były to tzw. "gnioty" mniej lub zdecydowanie mniej udolne. To co uwieczniłem na zdjęciach to tylko fragment, bo realizacji był wielokrotnie więcej. Poprawnych prac było dosłownie kilka, a nie znalazłem żadnej która zrobiłaby na mnie wrażenie, czy docenienie. I nasunęło mi się pytanie czy poziom prac realizacji w tej mikro skali (jednej miejscowości, jednego miejsca) jest odzwierciedleniem tego co istnieje w całym kraju? Jak to wygląda w waszych okolicach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 05 wrz 2011, 02:32

To co ja widzę tu to jest wypasione w porównaniu z tym co jest u nas w Białymstoku. Kilka gotowców kupionych na przęsło, uzupełnione prętami i ewentualnie odkute groty...

Nie to że sam bym lepsze zrobił bo w życiu nawet przęsła nie zrobiłem ale przyzwyczaiwszy się do tego co widzę tu na forum to...
:evil:

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 05 wrz 2011, 12:39

Powiem tak... U nas na Podlasiu kowale raczej bram nie robią ;] ( przynajmniej ich nie widać) u nas to ślusarka na całego... Z mojej miejscowości i okolic widziałem tylko jedną bramę robioną przez kowala - czyli ręcznie. Reszta to mniej lub bardziej zaawansowana(raczej mniej) ślusarka. Takie jest moje zdanie chyba, że ktoś ma inne...

Marek chyba trafnie ujął tę sytuacje w naszym rejonie -
przyzwyczaiwszy się do tego co widzę tu na forum to...
Ps. Broń Boże nie mam nic, do dobrego i konstruktywnego wykorzystywania maszyn w kowalstwie...
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 05 wrz 2011, 19:54

No cóż można długo dyskutować,czy robota jest kowalska,czy też nie,brakuje do tej dyskusji Roberta ;) Wiecie przecież,że i na naszym forum jest wielu uczestników,którzy nazywają swoje zakłady kowalstwem artystycznym,mają nawet palenisko i kowadło,ale są tak zagonieni codziennym składaniem z gotowców,że nie starcza im już czasu na ćwiczenie rzemiosła.Klientowi zresztą na tym za bardzo nie zależy,chce mieć ładnie i tanio.Niestety z reguły nie da się tego pogodzić, więc wychodzą gnioty.
Kontakt 517355290

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 05 wrz 2011, 22:45

Sam jestem przykładem składacza/ślusarza który składa bramy tudzież ogrodzenia z małymi elementami kowalstwa bądź elementami rzeczy której powstają w moim palenisku moimi uderzeniami młotka ale do kowalstwa moim pracom jak stąd do nieba... Niestety proza życia codziennego jest taka a nie inna, klienci nie mają pojęcia o porządnej realizacji a jak coś napomknę o kowalskiej robocie, zaraz odstrasza ich cena... Każdy chce mieć ładnie ogrodzoną posesję za małe pieniążki, chociaż od czasu do czasu trafi się wybredny klient, którego staram się zadowolić :D Oby więcej trafiało nam się takich klientów, którzy wiedzą czego chcą i w jakimś chociaż minimalnym stopniu znają się na dobrej pracy
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 25 sty 2012, 22:32

Na dolnym śląsku szału nie ma,castorama, i obi króluje,tak jak piszecie,każdy paczy aby jak naj taniej ogrodzić działke aby pies nie uciekał.Wklejam coś co jest nie spotykane jeśli chodzi o wykonanie ogrodzenia co prawda kute nie jest ,ale to była pierwsza moja przygoda z ogrodzeniami.Aby było lepiej widać trzeba kliknąć w fotkę.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 30 sty 2012, 18:19

A ja znalazłem coś takiego.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 18:36 przez Arkadi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 30 sty 2012, 18:29

Arkadi, Forum to nie cennik.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 30 sty 2012, 18:34

BANAN pisze:Arkadi, Forum to nie cennik.
Wybacz panie

dara

Post autor: dara » 30 sty 2012, 22:37

nijakie takie te winogrona bez pomysłu,logiki i smaku.
ale jak kto za to płaci to git

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 30 sty 2012, 23:27

Według mnie to wszystko takie duże a winogrono trochę za małe.

dara

Post autor: dara » 31 sty 2012, 02:51

Arkadi pisze:Według mnie to wszystko takie duże a winogrono trochę za małe.
jak z dobre piniążki to nawet winogronka z uśmiechem mogą być.
sztuka sztuką ale za coś chleba cza nabywać

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”