Dotacja z UP

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

trzewik

Dotacja z UP

Post autor: trzewik » 01 lut 2012, 09:19

Wiem, że w tej kwestii zostało już wiele napisane na forum. Jednak myślę, że każdy przypadek jest inny. Jestem w trakcie pisania wniosku o dotację na rozpoczęcie działalności. DO zgarnięcia jest 18 tys. pln. Pomysł na taką działalność przyszedł mi do głowy w sierpniu. Na samym początku chciałem składać ogrodzenia z gotowców ale trafiłem na wasze forum...i pod koniec grudnia w nowo postawionym garażu wylądowało kowadło wraz z imadłem. Obecnie pracuję nad paleniskiem oraz mobilnym stojakiem pod imadło, niestety temperatura -15oC skutecznie utrudnia mi te prace. Wróćmy jednak do dotacji, mianowicie prosiłbym Was o poradę dotyczącą sprzęty jaki miałbym kupić za tą kasę.

Mam już:
-kowadło
-imadło
-palenisko na ukończeniu
-wiertarka hds i standardową
- szlifierkę 115 mm
-szlifierkę 230 mm
-spawarkę mma inverter z tig
-dobre chęci
-zapał do pracy

Do kupienia moim zdaniem:
-Przyczepka (i tu prosiłbym o info. jakie przyczepki posiadacie albo jaką ja powinienem sobie kupić)
-migomat
-giętarka
-szlifierka stołowa
-wiertarka stołowa
-przecinarka plazmowa lub palnik propan-tlen

Niestety sprzęt o którym piszę jest raczej z niższej półki, ale kasa jest ograniczona i jak bym chciał sobie kupić full profesjonal to starczyło by mi na miga i wiertarkę stołową. Z kupnem sprzętu używanego jak wiecie jest problem, urzędasy wymagają stosu papierów.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 01 lut 2012, 10:47

przyczepkę, miga,i gietarkę już napisałeś ja bym dopisał kilka szlifierek 125/1400W,i trochę materiału

mig z osprzetem ok 4k
giętarka ze skręcarką ok 4-6k
przyczepke lepiej zeby ci ktoś zrobil ok 5k
szlifierki 2x 750 +1.5k
materiał max 20% czyli ok 3-3,5k

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 01 lut 2012, 11:07

Pomysł,pomysłem,ale czy zbadałeś rynek,czy jesteś pewny,że będziesz w stanie się na tym rynku utrzymać przez te długie 12 miesięcy,a daj boże i dłużej?Czy jesteś pewny,że sąsiedzi nie będą Ci robić koło pióra ,z czystej zawiści?Nie wystarczy mieć sprzęt,ale trzeba mieć zamówienia,w przeciwnym razie będzie kupa.Ja zaczynałem ze spawarką transformatorową,dużą szlifierką kątową kupioną na stadionie,kowadłem i kotliną,w garażu.W miarę kolejnych zamówień dokupowałem sprzęt,podzespoły do wykonania podstawowych maszyn np. gumówki,postawiłem warsztat.Ale wtedy nie było dotacji,a ZUS i podatek w pełnym zakresie trzeba było płacić od pierwszego miesiąca działalności.Tych bezdusznych instytucji nie obchodzi,czy zarobiłeś na zapłacenie tych świadczeń,czy nie,ma być zapłacone w terminie.Sprzedanie roboty i uciecha z osiągniętego zysku to tylko krótkie chwile :/
Kontakt 517355290

trzewik

Post autor: trzewik » 01 lut 2012, 18:11

Z tym badaniem rynku to zrobiłem małe rozeznanie, w miejscowości w której mieszkam nie ma nikogo kto by to robił. W miejscowości oddalonej o 18 km jest jeden gość ale raczej nic specjalnego robi to bardzo dorywczo a jego prace przypominają mi te z liroja albo ciastoramy. Jest jeszcze jeden gość z miejscowości oddalonej o 40 km i robi te ogrodzenia całkiem całkiem (oczywiści wszystko szlifierkoplastyka z pełną chińszczyzną) ale jeszcze to jakoś wygląda. Zadzwoniłem do niego chyba na początku października to mi powiedział, żeby dzwonił do niego późną wiosną to może będzie miał trochę czasu...wywnoskowałem z tego, że ma trochę roboty

Mam jeszcze pytanie dotyczące przyczepki jaki wymiar by był optymalny czy coś takiego jak z linka by wystarczyło, czy do wożenia ogrodzeń jest potrzebny ten hamulec najazdowy?
http://allegro.pl/przyczepka-samochodow ... 00286.html

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 01 lut 2012, 18:48

Do takiej dwuosiówki,to musisz mieć stosowne prawo jazdy.Ja mam z paką 2,5 metra i wysuwany dyszel. sześciometrowe sztangi materiału przewożę bez problemu.Odkąd wyratowałem z pójścia na przetop VW transportera T3 , przyczepka praktycznie służy tylko do tego celu.
Kontakt 517355290

trzewik

Post autor: trzewik » 01 lut 2012, 19:01

Wydaje mi się, że mogą być dwie ośki do jakiegoś tam rozstawu. Z tą przyczepką i dyszlem to można sobie samemu takie coś dorobić (dyszel) czy policaje o takie coś nie będą szurać. Swoją drogą to musisz mieć niezły nacisk na hak skoro wozisz 6 m materiały na 2,5 metrowej przyczepce z dyszlem...tylnie koła napewno dotykają ziemi ;)

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 01 lut 2012, 19:02

Koła zazwyczaj dotykają ziemi :mrgreen:
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 01 lut 2012, 19:03

Przyczepkę sam robiłem,daje radę,a z wysuwanym dyszlem pojechałem na stację diagnostyczną do nabicia numerów.
Kontakt 517355290

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 01 lut 2012, 19:49

Tez posiadam z wysuwanym dyszlem,wiadomo tył dostaje.Ale jest jedyny plus potrzebujesz długie rzeczy wozić rozsuwasz a potem składasz.A tak musiałbyś mieć 2.Przynajmniej ja tak myślę.Ale często się mylę :)

trzewik

Post autor: trzewik » 01 lut 2012, 20:06

Jeszcze coś do malowania by się przydało czyli jakaś sprężarka i pistolet. Wiem, że wszyscy polecają sprzęt z aspy albo wan-a ale to jest już konkretna cena. Czytałem, że sprężarki fini są całkiem całkiem myślałem o takiej 100 l o wydajności 235 l/min. Co Wy o tym myślicie, lub ewentualnie czym Wy malujecie.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 01 lut 2012, 20:50

trzewik pisze:Jeszcze coś do malowania by się przydało czyli jakaś sprężarka i pistolet. Wiem, że wszyscy polecają sprzęt z aspy albo wan-a ale to jest już konkretna cena. Czytałem, że sprężarki fini są całkiem całkiem myślałem o takiej 100 l o wydajności 235 l/min. Co Wy o tym myślicie, lub ewentualnie czym Wy malujecie.
Powiem ci kolego żebyś zwracał uwagę przy kupnie kompresora o jak największym przemiale ruchów tłoka na minutę od tego będzie zależało twoje malowanie ja znalazłem 100L i ma prawie 400 na min dałem 1500zł do tego zakup filtr, który będzie wyłapywał wodę nie duży koszt a ułatwia pracę.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 01 lut 2012, 20:50

a'propos przyczepki [chyba już pisałem o tym :/ a może nie :/ ?]

- DMC zestawu [pojazd+przyczepa] nie może przekraczać 3,5T
- DMC przyczepy nie może przekraczać DMC pojazdu ciągnącego

jeśli to co powyżej 'klapajet' to można śmigać takowym zestawem na zwykłym 'B'
jest to dość oczywiste ale robiąc samemu przyczepę warto się zastanowić, co i czym chce się wozić i wtedy poprosić rzeczoznawcę bu wpisał odpowiednie wartości w swojej opinii ;)

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 01 lut 2012, 20:56

przyczepa 1 oś do 750 kg , bez hamulca , burty o połowę niższe niz przy tej na zdjeciu , ułatwi ci to załadunek i rozładunek , bez żadnych sklejek , ma być jak najniższa waga przyczepy aby zabrała jak najwiecej towaru , długość najlepiej ok 5,5-6m paka +1,3m dyszel

na prawo jazdy b przyczepa lekka do 750 kg, kurs przewozu towarów, i zeby ci dmc auta i przyczepy nie przekroczyło 3500 kg , bo ci wejdzie VIAtool

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 02 lut 2012, 22:10

Arkadi wiec:

we wniosku i beznesplanie jak napiszesz że chcesz kupic mig lub tlen i probaz zestaw i jak nie masz do tege uprawnien czyli ukończonych kursów to od razu odrzucą ci wniosek!!!! Masz to jak w banku. Oczywiscie jak masz te kursy to OK. Doradze Cie ze możesz napisac inwertor i kupic np Tiga, bo tam jest i MMa i tig zawsze:) Ja mam sprezarke Fini chyba 250l i jest ok. wiec spoko kupuj.
Szlifieerki katowe 1400 i prosta kup, profile na budowe stołu spawalniczego, troche na reklamę ogólnopojato, wiertarka stołowa, młot kowalski np MR tu na umowe kupna sprzedaży - urzedy to uwzgledniają!!!
Co do przyczepy ja zrobiłem taka jak ma Jolo:) i jest super. paka ponad 5m i dyszel 1,5m moge ci wysłac foty. Tydzien roboty i masz swoja za mała kase:)

trzewik

Post autor: trzewik » 03 lut 2012, 09:27

Nie wiedziałem, że urzędasy aż tak wnikają w temat. A jakbym wpisał spawarka inverterowa i kupił miga...przeca to też jest inverter, czy do wszystkich spawarek według UP konieczne są uprawnienia. Mój kumpel kiedyś dostał taką kasę z UP kupił miga i nie mieli halo do tego. Jolo pisał, że przyczepkę mam kupić do dmc 750 kg i żebym zrobił kurs na przewożenie towarów tzn. że jak będę chciał kupić przyczepkę to urzędasy będą chciały papier o odbyciu przeze mnie takiego kursu??? Jeszcze pytanie dotyczące tych szlifierek ta moc to musi być 1400 W czy może być na 900 W i jeszcze dopytam czym tniecie materiał do produkcji ogrodzeń też szlifierkami czy macie jakieś piły stacjonarne???

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”