Matryce do esów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Tzn kiedyś robiłem formy dzielone, czyli poczatek na jednej formie reszta na innej, lecz akurat to nie było dla mnie dobre bo tworzył sie tam zazwyczaj jakiś kant. Potem zrobiłem formę poziomową ( dałem gdzies na forum foty) czyli najpierw zrobiłem spirale i ją wypchnołem. Potem na wielu podporach tzw chionka pospawałem tem płaskownik. Czyli od góry do dołu giołem za jednym razem spirale. Problem był taki że trzeba było je prostować potem i na dłuższą mete stało sie to upierdliwe. Obecnie skonstruowałem forme analogiczna do spirali archimedesa, podstawa z blachy 8mm i płaskownik 20x10. wszystko jest na jadnym poziomie. Tak jak pisałem zaginam kupke recznie i wstepny łuk i wstawiam pod kątem do formy, doginam na gorąco, aż sie ułoży na płaszczyżnie, prostuje na kowadle szybki , wkładam i reszte na zimno wale.
kseroks1 pisze:Witam
odnośnie materiału stosujesz pełny drut czy rurki do produkcji np barierki jak na zdjęciu ostatnim?? pytanie czysto ekonomiczne ponieważ zaczyna mi dawać się we znaki cena materiału .... masakra
pozdrawiam
Stosuje materiał pełny, na zdjeciu ostatnim prety 16mm i 14mm. Poprzeczki płaskownik 20x10 i porecz 40x8 razem z płaskownikiem 20x10
Do tworzenia esów ja mam cos takiego jakby ktoś chciał moge przesłac skan na emaila,wzór do tworzenia takich esów jest nastepujecy. mozna to narysowac ładnie cyrklem
jeżeli pierwszy promien wynosi A=1 to B=A+1 C=A+B D=B+C E=D+C F=D+E i tak dalej, jeszcze tego nie przerabialem na matryce z braku czasu ale moze dzis m sie uda to wrzucę zdjęcie
pdf nie wchodzą
jeżeli pierwszy promien wynosi A=1 to B=A+1 C=A+B D=B+C E=D+C F=D+E i tak dalej, jeszcze tego nie przerabialem na matryce z braku czasu ale moze dzis m sie uda to wrzucę zdjęcie
pdf nie wchodzą
Super
witam
wyrysowałem spirale na wielkim formacie aby uzyskać sensowne rozmiary i wyszła SUPER!!!! wzór fantastyczny na weekendzie zrobię matryce z płaskownika na wzór tej spirali i to będzie chyba moja ulubiona bo Archimedesa wydaje mi się ciaśniej zwinięta a ta fajnie się stopniowo rozchodzi
( rozwija ślimak )
pozdrawiam
wyrysowałem spirale na wielkim formacie aby uzyskać sensowne rozmiary i wyszła SUPER!!!! wzór fantastyczny na weekendzie zrobię matryce z płaskownika na wzór tej spirali i to będzie chyba moja ulubiona bo Archimedesa wydaje mi się ciaśniej zwinięta a ta fajnie się stopniowo rozchodzi
pozdrawiam