Step by step - Palenisko gazowe.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- marcinello
- Kontakt:
jedzie już do mnie włóknina ogniotrwała, czyli 10 cm śr powinno być ok ?
dawać 3 warstwy włókniny czy 2 to już wystarczająco ?mam włókninę do 1260 stopni i jedzie do mnie taka do 1400 go tego dokupie kit ceramiczny do 1600 stopni
włókniny będę miał sporo ale z racji że mam takie 2 rodzaje sprawdziło by się to gdybym warstwę bliżej środka dał z 1400 a tą bardziej oddaloną 1260.opłaca sie zrobić kilka palenisk tzn do zgrzewania jedno a do kucia drugie czy da się zoptymalizować to do 1 paleniska (materiały będę miał i tak w zapasie więc pytanie głównie o zużycie gazu)
chciałem się mniej więcej zorientować ile potrzeba tego kitu bo być może nie będę musiał kupować 5kg a uda się mniej , tylko nie mam zielonego pojęcia ile tego kupić ... a nie jest to takie tanie bo 40 żł za kg...
zdaje sobie sprawę że zapewne na niektóre pytania były już
pewnie odpowiedzi ale im więcej czytam o tym tym mniej wiem xD
dawać 3 warstwy włókniny czy 2 to już wystarczająco ?mam włókninę do 1260 stopni i jedzie do mnie taka do 1400 go tego dokupie kit ceramiczny do 1600 stopni
włókniny będę miał sporo ale z racji że mam takie 2 rodzaje sprawdziło by się to gdybym warstwę bliżej środka dał z 1400 a tą bardziej oddaloną 1260.opłaca sie zrobić kilka palenisk tzn do zgrzewania jedno a do kucia drugie czy da się zoptymalizować to do 1 paleniska (materiały będę miał i tak w zapasie więc pytanie głównie o zużycie gazu)
chciałem się mniej więcej zorientować ile potrzeba tego kitu bo być może nie będę musiał kupować 5kg a uda się mniej , tylko nie mam zielonego pojęcia ile tego kupić ... a nie jest to takie tanie bo 40 żł za kg...
zdaje sobie sprawę że zapewne na niektóre pytania były już
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem 
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
I nic dziwnego,tematów poświęconych palenisku gazowemu mamy na forum trzy albo i cztery,ale są to bardzo młode tematy,dopiero raczkujemy i eksperymentujemy,do puki sam eksploatując takie palenisko nie nabierzesz własnych doświadczeń,do póty nie będziesz znał odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.Moim zdaniem powinieneś zrobić dwa piecyki,jeden do kucia,drugi do zgrzewania.Do kucia może być o średnicy 15 centymetrów,do zgrzewania,niech podpowiedzą koledzy zgrzewający.marcinello pisze: zdaje sobie sprawę że zapewne na niektóre pytania były już
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Nie tak dawno regenerowałem swój piecyk doklejając w środku warstwę ok 2 cm z mieszanki gliny z solą i trocinami.Przy kilkugodzinnej nieprzerwanej pracy cała ta warstwa stopiła się i rozwarstwiła,to co wyciągnąłem z piecyka to spiek koloru grafitowego,przypominający ścisły koks
Wcześniej wylepiona komora z samej gliny została nienaruszona.
Kontakt 517355290
szamot pracuje , nawet cegły szamotowe nieskrępowane potrafią popękać a co dopiero taki odlew , trzeba by wykonać odlew a potem usunąć stalową obudowę , żeby piecyk miał się gdzie rozszeżyć przy nagrzewaniu
, kiedyś budowałem piece odlewnicze z cegieł i szmotu lub gliny , najbardziej dostawały w d..., przy za szybkim nagrzewaniu i studzeniu pieca,
niszczacy wpływ miało za szybkie suszenie , piec z gliny powinien schnąc w temp , otoczenia , przez tydzień potem można powoli podnosić temp po kilkanaście stopni na tydzień
, kiedyś budowałem piece odlewnicze z cegieł i szmotu lub gliny , najbardziej dostawały w d..., przy za szybkim nagrzewaniu i studzeniu pieca,
niszczacy wpływ miało za szybkie suszenie , piec z gliny powinien schnąc w temp , otoczenia , przez tydzień potem można powoli podnosić temp po kilkanaście stopni na tydzień
- marcinello
- Kontakt: