wiertarka stołowa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 23 lut 2012, 12:03

dobi pisze: Nic z tego-te maszyny mają takie luzy,że wiercąc 10 otrzymamy otwór 12.
U mnie tak nie ma. Przesadzasz, albo Ci się jakaś felerna udała. Moja się już dawno odrobiła, a wierciłem w naprawdę grubych przekrojach, te pakiety o których pisałem to były po 5 blach.
Luzy oczywiście są ale bez przesady.
Trochę liche są odlewy, i stolik się ugina, ale podkładam klocki opuszczam stolik, blokuję i jest ok.
WS są dobre, ale ludzie sobie nieźle cenią na allegro...

Barni

Post autor: Barni » 23 lut 2012, 12:33

Mam taką eurotecha co ma niby 1450 mocy, różnicy w wieklości otworów do fi wiertła nie zaboserwowałęm. podejrzewam ze silnik ma około połowe tej mocy która powinien miec ale za tą cene sie opłacało. co do stolika stosuje ten sam patent co Wilk. wierciłem max wiertłem 25 na stożku moresa w zasadze wszystkie otwory w moim młocie mech. są robione tą wiertarka a nieraz detal miał 40 czy nawet 50mm wiercenia na fi 25.
za tą cene zdecydowanie sie opłaca :D

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 23 lut 2012, 12:43

Panie szanowny,jak sam przyznałeś-maszyna odrobiła swoje,zapewne więc zakupiłeś ją jakiś czas temu.Ja szukałem wiertary niedalej jak pół roku wstecz.Jak sam pewnie wiesz jakość i nie tylko obrabiarek ma raczej tendencję spadkową.Wystarczy wpisać w google hasło z przykładową nazwą maszyny+opinie.Ludzie nie za pochlebnie wyrażają się o nich.Paradoksalnie wystarczy wejść do pierwszego lepszego marketu budowlanego-i sprawdzić parę maszyn (tej samej firmy)pod rząd.Każda inna!Niemniej jednak, przy odrobinie szczęścia da się na niej pracować.Bardzo cieszy mnie,że Twoja wiertarka działa jak należy i życzę Ci abyś miał jak najdłużej powody,aby jej bronić.I bynajmniej nie jestem Twoim oponentem, ani towaru z krainy bezkresnych ryżowisk.Nie ma co generalizować.
Napisałem tylko to co sam przerabiałem na własnej skórze.Nasze Forum istnieje przecież także po to-aby człek mógł przeczytać,często skrajne opinie na dany temat i wyciągnąć odpowiednie wnioski a następnie podjąć decyzję. :-)

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 23 lut 2012, 23:04

Nie będę się kłócił, sam wybieram raczej markowe rzeczy, jeśli tylko finanse mi na to pozwalają. Tę wiertarkę kupiłem 3-4 lata temu. Może to mnie się udało, albo jakość drastycznie spadła. Jak by mi wpadła jakaś okazyjna WS15 to bym się pewnie długo nie zastanawiał, ale tę planuję w przyszłości zamienić już na jakiś ciężki sprzęt.
Życzę Ci abyś w przyszłości nie musiał już kupować dwa razy ;)
Pozdrawiam!
P.S.: Widzę, że masz rozległą wiedzę spawalniczą, może mi doradzisz na PW czym napawać moje kowadło żeby było git, jak wyślę Ci fotkę?

Awatar użytkownika
dobi

Post autor: dobi » 23 lut 2012, 23:30

Jak najbardziej pomogę,jednak solidna naprawa kowadła to już szerszy temat,muszę zobaczyć jak to wygląda.Chodzi o grubość bitni...itp-temat woda.Wyślij lub wstaw foto,ewentualnie będzie na forum na przyszłość.

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 10 mar 2012, 21:50

Mam pytanie o wiertarkę za zdjęcia. Wiem, że jest zastawiona gratami, ale to nie moje podwórko ;) Czy ktoś wie co to za model jakiej produkcji, firmy? Tabliczka jest nieczytelna. Jaki rozmiar stożka, czy ma posówy??? Jak ktoś ma taką lub jej używał proszę o informacje. Dzięki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 10 mar 2012, 22:03

to wiertarka kolumnowa z posuwem ,i przekładnią , stożek pewnie największy tak jak w mojej , ale są do tego redukcje MK1/2/3/4 , ja za swoją dałem 2k, i stoi nie używana , bo do wierteł ponizej 16mm lepiej sprawdza sie mniejsza wiertarka stołowa

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 10 mar 2012, 23:38

Nie kolumnowa tylko kadłubowa , stożek morse'a 3 najpewniej , po zamontowaniu uchwytu wiertarskiego możesz wiercić także małymi wiertłami, ponad to wiertarka ta ma szeroki zakres regulacji wysokości stołu roboczego a wrzeciennik także możesz przesuwać góra-dół. Podsumowując bardzo dobry sprzęt - bierz zanim ktoś Ci sprzątnie sprzed nosa.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 11 mar 2012, 10:29

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 11 mar 2012, 11:40

dzięki za informacje:) nie ukrywam, że najbardziej interesuje mnie jej oznaczenie i gdzie/kto ją wyprodukował (takie sprzęty często pochodzą z lat 60-70 tych, więc chińczycy raczej na pewno tego nie zrobili:) )? Po jej oznaczeniu chciałbym w sieci odnaleźć jakieś dane techniczne.

TomekS

Post autor: TomekS » 11 mar 2012, 19:39

Mi ta wiertarka wygląda na starą polską kadłubówkę, może WKA-25? Jeśli tak to stożek 3
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 11 mar 2012, 21:38

To nie jest polska WKa- 25 - ale jest bardzo podobna - może być czeska, niemiecka albo rosyjska - one wszystkie podobne były...
A WKA - 25 wygląda tak http://www.maszyneria.pl/wiertarka,kadl ... ,2202.html

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 17 cze 2012, 15:00

ta wiertarka z mojego zdjęcia to mniej więcej taka wiertarka jak z tego linku http://allegro.pl/wiertarka-kadlubowa-w ... 84276.html

czyli polska produkcja, a ja myślałem że u nas budowane były tylko WKA jeśli chodzi o duże wiertarki :roll:
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”