Ateem-Skoro piszczało, to pewnie któryś tranzystor słabował. Mniej więcej tak jak zaczyna się zaczynać
wycena-porównanie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- AndrzejSB1
Jeden pracuje za 250zł a drugi za 2500zł -nie wspominałem,że ktoś kogoś wykorzystywał, sam pracowałem u prywaciarzy, podpisywałem umowy świadomie zgadzając się na warunki i byłem zadowolony, chodzi właśnie o to, że masz to na co się godzisz, wracając do tematu wyceny i jej rozbieżność. Jakiś człowiek zrobi za 250zł, ja za 450zł, inny za 1200zł, różnica w "możliwościach".
Ateem-Skoro piszczało, to pewnie któryś tranzystor słabował. Mniej więcej tak jak zaczyna się zaczynać
No i trzeba mieć talent do negocjacji.Jeden sprzed a za 1500 zł/mb a drugi to samo przęsło sprzeda max za 800zl.(ceny podałem czysto teoretycznie,chodzi jedynie o przykład)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 16:01 przez Rafal L., łącznie zmieniany 1 raz.
Znam paru wariatów co w ocynku zrobili by to po 350 za metr.Ja osobiście nie rozmawiam z takimi palantami bo ci osobnicy nie mają szacunku do siebie a co dopiero do drugiej osoby .Z drugiej strony to dobrze, że są cymbały co robią za takie pieniądze bo jak by nie było zapchają się tanią robotą i muszą doginać metry aby wydolić na opłaty.
- AndrzejSB1
Muszę doprecyzować z jakiego materiału miało by być przęsło-płaskownik 30-35+profil 20x20+groty gotowe. Może źle zrozumiałem- Jolo napisał,że u niego takie przęsło 1000zł-1200zł czyli 333,3zł-400zł mb. prawdopodobnie wypełnienie z kształtownika itp. Reszta sugeruje ok.1200 za 1mb. prawdopodobnie wypełnienie z pręta, groty klepane. Pytałem głównie o liście, a reszta umknęła. Chciałbym rozgryźć o co chodzi i na jakiej zasadzie wyceniacie.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Powiem tak,dla mnie bazą dla wyceny jest użyty materiał.Ci co mnie dłużej znają ,wiedzą,że brzydzę się profilami,choć czasami z musu je wykorzystuję.Staram się by cena za metr bieżący oscylowała 4-5 razy materiał,choć często dochodzę do wniosku,że w niektórych pracach należałoby wziąć znacznie więcej. 
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, 05:10 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290
- AndrzejSB1
A czyli wszystko automatycznie droższe zaczynając od materiału jego cięcia itp, przez transport, ocynk itd. Jeszcze nie miałem okazji robić ogrodzenia z pełnego. Dopiero wchodzę w kowalstwo w zeszłym tyg. kupiłem kowadło, do tej pory na "kolanie" próbowałem a moje prace to ślusarka nie koniecznie z gotowców, przeważnie pytam klienta jaką chce opcję tańszą brzydszą czy droższą ładniejszą i tu mam okazję do nauki i wyzwań wprowadzając jakieś udziwnienia. Wy, którzy macie już fach w ręku, macie renomę i klientów, możecie sobie powybrzydzać -o te możliwości "mi" chodziło. Ja jeśli mam 100mb "płota" z puszki to się nie zastanawiam.
Z tą renomą to jest tak, że trzeba ją sobie wypracować a potem i tak często jeszcze się zdarza, że robisz coś taniej niż można by było to sprzedać, tylko dlatego żeby ją utrzymać (w sensie robisz jak należy, nie tak by było taniej) , nie wielu jest takich co robią tylko to co chcą robić i dostają za to uczciwe pieniądze.
- AndrzejSB1
Trochę mało konkretów na temat. Załóżmy, że mamy klienta, który chce ładne i tanie przęsło-wypełnienie z kształtownika na płaskowniku i motyw ozdobny kowalska robota (na resoraku i ręczne dopieszczenie-taka własna masówka) - 3szt esek+6 liści x 1mb. Na jakiej zasadzie wyceniacie-czas pracy, materiał x 5 (na razie jednoznacznie wypowiedział się tylko Banan). "Bo" 1200zł za 1mb takiego przęsła to duża przesada. Ja w naszej okolicy (Suwałki itd) roboty kowalskiej widziałem jak na lekarstwo choć kowali paru jest. Ludzie przeważnie chcą "tanio i ładnie" słysząc ceny za ocynk puszki+transport kręcą nosami a gdzie z pełnego materiału?
Kolego licząc robociznę nie zapomnij o amortyzacji maszyn, budynku że trzeba jakąś maszynę dokupić, energii i oczywiście że masz na utrzymaniu rząd, również pamiętaj o swojej cenie bo gość na budowie bez narzędzi i myślenia ma min 10 zł/h, a ty masz maszyny , umiejętności więc na podstawowej robocie (składak) powinno ci wyjść min. 30 zł/h + koszty utrzymania warsztatu.
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.
Jak chcą tanio to ja odsyłam takich klientów do castoramy,ale nadmieniam,że i tak do mnie zawitają za jakieś 3 do 5 lat bo to co oferuje castorama to tylko ogrodzenie tymczasowe z odrobiną naiwności.Co do kutego ogrodzenia składającego się z tych elementów co wymieniłeś to 700zł za m2 to takie minimum za jakie można je wykonać.
- AndrzejSB1
Dzięki właśnie o to "mi" chodziło, w sumie wszystkie odpowiedzi dają do myślenia, głównie chodziło "mi" o różnicę w wycenie między ślusarką a kowalstwem, ślusarkę już parę lat robię, parę prac "oryginalniejszych" też się znajdzie, głównie chodzi o to, żeby nie szkodzić jak ktoś już tu napisał, sobie i innym itp.
Jako ciekawostkę dodam, że "u nas" "garażowi fachowcy" przęsła z gotowców robią po 200zł za mb jak i balustrady 50zł zarobku z metra i nie "wygrasz" dla tego ...
Jako ciekawostkę dodam, że "u nas" "garażowi fachowcy" przęsła z gotowców robią po 200zł za mb jak i balustrady 50zł zarobku z metra i nie "wygrasz" dla tego ...
Haha tak właśnie jest z castoramą kolega kupił i jak wiózł do domu na przyczepce mu się rozleciało super zajebiste ogrodzenie.Drugi kolega założył na jesień" kute ogrodzenie" z castoramy i na wiosnę było już po ogrodzeniu dlatego mówię każdemu że to ogrodzenie tymczasowe bo po czasie i tak się rozleci.Co tu dużo gadać materiał z profila 06mm do tego zgrzewne bo pospawać się tego nie da.Sadek pisze:Kolego a jaki jest pokorny taki klient po wspominanym ogrodzeniu tymczasowym, nawet się wiele nie targuje tylko się pyta czy będzie drut bo poprzednie się rozłożyło.
Spotykam nieraz bramy z marketów które wzmacniane są linką stalową oby się nie opuszczały.