Step by step - Palenisko gazowe.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- marcinello
- Kontakt:
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Tadek, Sprawdź szczelność układu zasilania gazem.Jeśli gaz będzie Ci wiał bokiem,to będziesz miał drastyczny spadek ciśnienia na dyszy,spadek prędkości strumienia gazu,a co za tym idzie i całej mieszanki.W takim przypadku płomień będzie się cofał do wylotu dyszy,a cały palnik już po kilku sekundach nie da się dotknąć.Pamiętaj by po wyłączeniu piecyka wyciągnąć z niego palnik,unikniesz jego nagrzewania i niebezpieczeństwa rozszczelnienia układu zasilania gazem.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Wykleiłem mały piecyk taki z komorą 10x10 cm.Pomyślałem wsadzę do niego palnik podręczny,ten co to miał być do pracy po za kotliną.okazało się,że był za krótki.Gdy włożyłem go do piecyka tak by flara równała się z sufitem komory roboczej,to płomień zaczęło mi rwać i wyrzucać poza piecyk,gdy cofnąłem palnik,wracało do normy.Pomogło wydłużenie flary o dobre 8 centymetrów.Teraz palnik chodzi bez zarzutów zarówno w piecyku,ja po za nim.
Kontakt 517355290
Planuję zrobić piecyk z butli 11kg taki jak pokazuje na fotkach wat93 .
Mam kilka pytań:
- rozcinanie butli : z butli odkręcić zawór wypuścić resztę gazu, następnie zawór wykręcić
i butle zalać wodą no aby woda się nie wylewała butla musi stać pionowo a rozcinać lepiej jakby leżała na boku ale jak przewrócę to w pustce nad wodą stworzy się może ta wybuchowa mieszanina ?
Z kolei jak będę ciał stojącą butlę to po rozcięciu tryśnie woda z części powyżej cięcia ?
- Matę z włókna ceramicznego 1430C VITCAS 13mm można kupić na metry ale nie wiem ile będzie potrzebne mi do tego paleniska.
- Pamiętam macie pod palnikiem wstawić cegłę szamotową
- Po ułożeniu maty wnętrze należy wykleić Ogniotrwałą Powłoką Cyrkonową Zircon VITCAS 1700 C ale jak grubo.
- reduktor na butlę propan butan wystarczy z jednym manometrem w rodzaju
http://allegro.pl/reduktor-do-gazu-prop ... 76287.html czy lepiej poszukać takiego z dwoma manometrami?
Tyle na teraz pytań

Z pozdrowieniami
Mam kilka pytań:
- rozcinanie butli : z butli odkręcić zawór wypuścić resztę gazu, następnie zawór wykręcić
i butle zalać wodą no aby woda się nie wylewała butla musi stać pionowo a rozcinać lepiej jakby leżała na boku ale jak przewrócę to w pustce nad wodą stworzy się może ta wybuchowa mieszanina ?
Z kolei jak będę ciał stojącą butlę to po rozcięciu tryśnie woda z części powyżej cięcia ?
- Matę z włókna ceramicznego 1430C VITCAS 13mm można kupić na metry ale nie wiem ile będzie potrzebne mi do tego paleniska.
- Pamiętam macie pod palnikiem wstawić cegłę szamotową
- Po ułożeniu maty wnętrze należy wykleić Ogniotrwałą Powłoką Cyrkonową Zircon VITCAS 1700 C ale jak grubo.
- reduktor na butlę propan butan wystarczy z jednym manometrem w rodzaju
http://allegro.pl/reduktor-do-gazu-prop ... 76287.html czy lepiej poszukać takiego z dwoma manometrami?
Tyle na teraz pytań
Z pozdrowieniami