nierdzewka
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
a ten plaskownk, który przywiozłeś do majstra? to chyba była kwasuwka.
to że materiał twardy to jest najmniejszy problem, nc 6 też miękkie nie jest:)
Mi chodzi o to co jeszcze oprócz pękania może się popsuć w tej stali w trakcie kucia?
to że materiał twardy to jest najmniejszy problem, nc 6 też miękkie nie jest:)
Mi chodzi o to co jeszcze oprócz pękania może się popsuć w tej stali w trakcie kucia?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
Jak co Nikiel umnie prawie 20 ton odpadów nierdzewki:) więdz mogę ci coś wysłać,:)
Tak pozatym nierdzewka podobnie się kuje jak nc 6,(morze troszke szybciej traci temperature).
Pozatym nierdzewka wcale tak łatwo nie pęka!!potrafi się rozwarstwić w czasie gwałtownego kucia,Więc staraj sie robic wmiare delikatne wgnioty i ruwnomierne,cienkie przekroje kuj w dolnym zaktesie temp.(potrafi rozsypać się podobnie jak mosiądz).
Najlepiej na gazie bo w koksie mozesz ją szybko zasiarczyc.
Tak pozatym nierdzewka podobnie się kuje jak nc 6,(morze troszke szybciej traci temperature).
Pozatym nierdzewka wcale tak łatwo nie pęka!!potrafi się rozwarstwić w czasie gwałtownego kucia,Więc staraj sie robic wmiare delikatne wgnioty i ruwnomierne,cienkie przekroje kuj w dolnym zaktesie temp.(potrafi rozsypać się podobnie jak mosiądz).
Najlepiej na gazie bo w koksie mozesz ją szybko zasiarczyc.
butle z gazem już mam, pozostaje tylko palnik skręcić i jakiś piecyk. Mówiłeś Pawle, że wkleisz szczegóły budowy Twojego palnika na forum. Jak będziesz miał kiedyś trochę czasu to ja bym prosił:)
pozdro
ps.
W życiu namarnowałem już tyle stali, że kawałek nierdzewki/kwasówki mi nie straszny :-P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
dzięki:) na razie Salaputro obiecał mi wysłać kawałek na testy. Sprawdzimy co z tego można zrobić. jak coś wyjdzie to może skorzystam z Twojej pomocy, albo poszukam jakichś odpadów bliżej mnie.
Witam
Kwasówke zgrzewa się argonem tak, niektóre typy nierdzewki chyba nie z tego co mi wiadomo :-/ ale mogę być w błędzie.
Nikiel, co do szlifowania to mogę polecić abyś nie szlifował kwasiaka czymkolwiek czym szlifowałeś stal mocno podatna na rdze, bo z tego co mi wmawiali w pracy to wciera się opiłki w materiał i ten po czasie dostaje brzydkich osadów. Ja zawsze używam oddzielnego zestawu narzędzi ;-) przynajmniej tak mi wpajali
pozdrawiam
Nikiel, co do szlifowania to mogę polecić abyś nie szlifował kwasiaka czymkolwiek czym szlifowałeś stal mocno podatna na rdze, bo z tego co mi wmawiali w pracy to wciera się opiłki w materiał i ten po czasie dostaje brzydkich osadów. Ja zawsze używam oddzielnego zestawu narzędzi ;-) przynajmniej tak mi wpajali
pozdrawiam
Semper Servus